Divendres, 29 de Març de 2024

Els turistes que s'allotgin al CRT de Vila-seca i Salou pagaran una taxa d'entre 2,5 i 5 euros

L’Incasòl accelera el desenvolupament urbanístic del CRT per 'compassar-lo' a la resolució del concurs de llicències

15 de Juny de 2017, per ACN
  • Reunió del CRT de Vila-seca i Salou

    ACN

Els turistes que s'allotgin al Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou pagaran una taxa turística superior a la resta d'establiments de Catalunya. I és que el Govern té previst aplicar una tarifa especial a "les estades en els establiments que, dins un centre recreatiu turístic, estiguin situats a les àrees en què s'admeten activitats de joc i apostes", tal com queda reflectit en la Llei d'acompanyament dels pressupostos d'aquest 2017. Així, la taxa turística al CRT anirà dels 2,5 euros (en el cas d'hotels de 3 estrelles o menys i altres establiments), passant pels 3,5 euros en els hotels de 4 estrelles i fins als 5 euros dels hotels de 5 estrelles i gran luxe. Aquestes tarifes suposen pagar més del doble que per allotjar-se en establiments de la mateixa categoria a la resta de Catalunya.

Tal com ja va avançar l'ACN, el Govern ja es plantejava l'any passat incrementar les tarifes de la taxa turística dels establiments ubicats al CRT i així ho ha fet. Així es desprèn de la Llei d'acompanyament dels pressupostos, la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic de de creació i regulació de diversos impostos.

L'impost sobre estades en establiments turístics –conegut també com a taxa turística- preveu una tarifa de 0,45 euros per persona i per nit en hotels de 3 estrelles o menys i altres establiments ubicats fora de Barcelona (a la capital catalana és de 0,65). Al CRT, en canvi, els usuaris d'aquest tipus d'establiments pagaran 2,5 euros.

Pel que fa als hotels de 4 estrelles, la tarifa general a Barcelona és d'1,10 euros i a la resta de Catalunya, de 90 cèntims. Al CRT, serà de 3,5 euros. Per últim, els turistes que s'allotgen en hotels de 5 estrelles i gran luxe paguen a tot Catalunya 2,25 euros. Al CRT de Vila-seca i Salou, el preu de la taxa turística en aquests casos serà de 5 euros.
Segons es recull a la llei d'acompanyament, aquestes quotes són per persona i dia, amb un màxim de set dies per persona.

Taxa comparable a altres punts d'Europa
 
El secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha explicat aquest dijous que aquesta serà l'única zona de Catalunya que tindrà "una tarifa d'aquest nivell", que considera que sí que està alineada amb les taxes turístiques que es paguen en altres punts d'Europa. "En un hotel de 4 estrelles de Brussel·les es paga 8 euros, a qualsevol ciutat d'Itàlia uns 5euros, Berlín i París estan en xifres similars", ha comparat Salvadó després de la reunió del Consorci del CRT.
 
"És una tarifa homologable a les principals destinacions turístiques d'Europa i el Centre Turístic Integrat (CTI) estarà en les principals destinacions turístiques d'Europa", ha conclòs.
 
El consorci del Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou ha encarregat aquest dijous a l’Incasòl l’impuls del procés d’urbanització i desenvolupament d’infraestructures de l’àmbit que acollirà el macrocomplex turístic projectat al costat de PortAventura -l’antic BCN World-. Segons ha explicat el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, amb aquest pas el Govern accelera els tràmits per “compassar” els terminis de desenvolupament a la resolució del concurs de llicències de les companyies aspirants. Salvadó ha detallat que el 30 de juny, coincidint amb la finalització del termini de presentació d’ofertes, es coneixeran la informació de les empreses aspirants i si compleixen amb les garanties requerides.
 
L’Incasòl accelera el desenvolupament urbanístic del CRT
 
Posteriorment, el 10 de juliol, es coneixeran les propostes arquitectòniques i els estudis econòmics i financers. La resolució final es podria conèixer cap a finals d’estiu, atès que la mesa de valoració ha de resoldre en un termini màxim de 45 dies hàbils des de la finalització del termini de presentació de sol·licituds.
 
 
Després de l’aprovació definitiva del Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) del CRT a finals d’any, el Govern prem l’accelerador per impulsar de forma immediata la transformació de la zona que acollirà els futurs complexos turístics i d’oci projectats a Vila-seca i Salou. Així, el consorci del CRT reunit aquest dijous ha acordat encarregar a l’Incasòl la gestió del desenvolupament del PDU, que engloba aspectes com la reparcel·lació, la urbanització i les infraestructures previstes a l’àmbit.

En concret, aquest ens s’ocuparà del procés de planejament urbanístic, que inclourà, entre d’altres, l’anàlisi, redacció i supervisió tècnica dels instruments requerits per la legislació vigent; la valoració i control dels costos, o la direcció del procés de planejament. Això inclou el pla de millora urbana del futur Centre Turístic Integrat (CTI), el pla especial de les línies elèctriques o el pla especial d’infraestructures dels accessos externs, entre d’altres. Igualment, redactarà els projectes d’obres d’urbanització de les infraestructures externes, tant el que es refereix a les connexions viàries i de serveis com als espais verds.

Segons ha exposat el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, s’aposta per anticipar els terminis perquè, no fer-ho, toparia amb les expectatives dels operadors. Malgrat tot, hi haurà diversos aspectes que s’hauran de “compassar” amb el projecte guanyador, segons ha incidit el director de l’Incasòl, Damià Calvet, qui ha recordat que el marc teòric del pla director configura una execució d’infraestructures per un import 165 MEUR. Posteriorment, aquests costos es repercutiran en forma de quotes d’urbanització als operadors seleccionats, tot i que el Govern no descarta que alguns projectes vials s’executin amb ells, des d’un inici, mitjançant una col·laboració públic-privada.

Calvet ha afirmat que la voluntat del Govern és que les tasques d’urbanització i de construcció del complex es puguin portar a terme de forma simultània, tot i que l’executiu evita fixar un possible calendari. “Volem fer-ho al més ràpid possible, però dependrà de la proposta guanyadora, que s’haurà d’adaptar. Tenim entre mans un treball tècnic molt acurat”, ha justificat. El Govern ha reivindicat també el “control públic total” que té sobre el projecte, tant en l’aprovació de la Llei, la convocatòria del concurs públic, l’aprovació del PDU i l’opció de compra dels terrenys, que són propietat de ‘la Caixa’.

La resolució de l’oferta guanyadora es coneixerà abans de finals d’estiu

D’altra banda, el secretari d’Hisenda ha explicat que els operadors prequalificats en el concurs per a l’explotació i instal·lació de casinos de joc en l’àmbit del CRT -Melco, Hard Rock i el Grup Peralada- tenen fins a les 14:00 hores del 30 de juny per lliurar les seves ofertes. “Hi haurà bones ofertes; mai no hem tingut cap dubte de l’interès dels operadors”, ha garantit Salvadó. A partir d’aquesta data, la mesa de valoració analitzarà la documentació entregada, que inclou tant el projecte com les garanties empresarials i econòmiques que estableixen les bases del concurs.

La mesa es reunirà el mateix dia 30 de juny al migdia per tal de procedir a l’obertura del sobre A, el qual contindrà la informació general de les empreses participants i les garanties requerides. El sobre B, amb la proposta arquitectònica, l’estudi econòmic-financer, així com altres aspectes sectorials de la proposta, s’obrirà el 10 de juliol.

L’informe de la mesa de valoració s’emetrà en el termini màxim de 45 dies hàbils, a comptar des de la finalització del termini de presentació de les sol·licituds. Salvadó ha explicat que, en funció del contingut de les propostes, el calendari es podria escurçar o exhaurir. D’aquesta manera, la proposta guanyadora es coneixerà, a tot estirar, a finals d’estiu. Aleshores s’obrirà un període d’al·legacions i l’empresa seleccionada s’haurà de constituir davant notari i assumir la compra dels terrenys per aixecar el complex.

Cada Centre Turístic Integrat (CTI) podrà desenvolupar fins a 745.000 metres quadrats de sostre. Els usos hotelers abastaran el 57% del total, mentre que les activitats d’oci –on s’inclouen congressos, convencions, teatre i espectacles- ocuparan el 16% de la superfície. Finalment, es reservarà el 6,7% del sostre a usos comercials i un 4% a les àrees de joc.

El director de l’Incasòl, Damià Calvet, ha subratllat que aquest projecte, conegut inicialment com BCN World, té la voluntat de “transformar i millorar la indústria del turisme a la zona i a tot el país”. A més, Calvet ha reivindicat la voluntat “d’absolut consens” entre la Generalitat i el territori, alhora que ha recordat el treball fet, “colze a colze”, amb els ajuntaments de Vila-seca i Salou.

Els alcaldes celebren l’impuls del projecte

En aquest sentit, els alcaldes del territori han celebrat l’acceleració dels processos pel desenvolupament urbanístic del CRT. L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha reiterat que el CRT “millorarà les infraestructures del territori i generarà llocs de treball”. Per la seva banda, l’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, ha assegurat que “aquest viatge ja té un punt de no retorn”, que el projecte avança i que “comença un nou itinerari d’èxit”: “passar de destinació europea a una altra que va molt més enllà”.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics