Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Ercros acomiadarà 135 treballadors amb el tancament de les plantes d'electròlisi de Flix i Vila-seca

El president de la companyia, Antoni Zabalza, confirma que la reestructuració de la producció de clor afectarà 75 empleats de Flix i 60 de Vila-seca

10 de Maig de 2016, per ACN
  • Dos homes esperen a l'entrada de la fàbrica d'Ercros a Flix

    ACN

El president d'Ercros, Antoni Zabalza, ha confirmat que el tancament de les plantes de clor amb tecnologia d'electròlisi amb cel·les de mercuri de Flix (Ribera d'Ebre) i Vila-seca (Tarragonès) suposarà l'acomiadament de 75 i 60 treballadors, respectivament: 135 en total. La companyia ha presentat aquest dimarts el pla de reestructuració de la seva activitat per donar compliment a la normativa de la Unió Europea que obliga a substituir abans de 2018 els sistemes de producció basats en les cel·les de mercuri. Si bé l'estratègia d'Ercros passa per invertir gairebé 54 milions d'euros en l'ampliació de la capacitat de les plantes equipades amb la tecnologia de membrana autoritzada, com la de Vila-seca I, aquestes mesures no podran compensar els considerables efectes dels tancaments sobre la plantilla i la producció de clor, que en el global del grup es reduirà en un 56%. "Ercros serà una empresa més petita, però més rendible i solvent", ha assegurat Zabalza.

La decisió, anunciada formalment fa mesos però coneguda ja des de fa anys, davant la reiterada negativa de la companyia a fer front a les inversions per substituir la tecnologia de cel·les de mercuri –que tindria un cost d'uns 180 milions d'euros-, ha estat condicionada i, al mateix temps, ha influït en el tancament de la planta de Covestro –filial de Bayer- a Tarragona, com a principal client comprador del clor d'Ercros.

Zabalza ha reconegut aquest dimarts que, en el cas del complex electroquímic de Flix, el tancament de la planta d'electròlisi suposarà l'acomiadament de 75 dels 120 treballadors en plantilla. Ercros, que havia arribat a ocupar 1.500 persones a les seves instal·lacions del municipi de la Ribera d'Ebre i ha estat la responsable històrica de la contaminació acumulada al fons del pantà, que ha requerit més de 165 milions d'euros públics en una operació de neteja sense precedents, hi mantindrà a partir de 2018 una activitat testimonial, amb la producció de fosfat dicàlcic.

A les instal·lacions de Vila-seca, el tancament de la producció de clor amb cel·les de mercuri, ha precisat el president de la companyia, afectarà 60 treballadors. Uns acomiadaments que es preveuen malgrat la inversió anunciada de 20 milions d'euros per ampliar la producció en la part de les instal·lacions que ja disposen de tecnologia de membrana, per a produir 30.000 tones addicionals de clor a l'any.

L'operació de reestructuració, segons el mateix Zabalza, permetrà reduir les dimensions de la companyia –amb previsió d'una reducció de facturació de 630 a uns 600 milions anuals- però "sent més rendible i solvent", en termes de despeses financeres i energètiques.

Ercros ampliarà la producció de clor de la seva planta de Vila-seca I per compensar el tancament de Flix

Ercros compensarà l'anunciat tancament de les plantes de producció de clor que funcionen amb cel·les de mercuri, com la de Flix (Ribera d'Ebre), amb l'ampliació de la capacitat de les que tenen instal·lada la tecnologia de membrana, cas de Vila-seca I (Tarragonès). La companyia ha anunciat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el seu Pla d'Adaptació al Canvi Tecnològic amb el qual preveu invertir 53,7 euros per reestructurar a la baixa la seva producció de clor a partir de 2018, un cop es consumi els tancament de les factories que funcionen amb cel·les de mercuri, d'acord amb la normativa europea, així com per fer front al cessament de consum de clor per part del seu principal client, Covestro.

Ercros reitera el seu rebuig a la possibilitat de reconvertir la producció de clor amb mercuri -230.000 tones anuals-, amb un cost estimat de 180 milions d'euros, i aposta per incrementar en 45.000 tones a l'any la capacitat de les plantes de membrana, fins les 130.000 tones anuals. L'ampliació de la factoria de Vila-seca I assumirà el gruix d'aquest increment, produint 30.000 tones anuals més de clor. Globalment, el grup reduirà la seva producció de clor en un 56%.

En la seva comunicació a la CNMV, la companyia subratlla que la inversió prevista per implementar aquestes mesures, uns 53,7 milions d'euros, "és significativament menor que els 180 milions d'euros que es requeririen per reconvertir a membrana la totalitat de l'actual capacitat de producció de clor". En aquest sentit, la companyia subratlla que el Pla adoptat és una solució "intermèdia" per evitar les pèrdues que li suposarien els tancaments de les plantes de mercuri sense preveure cap mesura alternativa compensatòria: 22 milions d'euros menys de guanys abans d'impostos, taxes, depreciacions i amortitzacions –ebitda- . Per contra, segons els càlculs transmesos a l'organisme estatal, la reestructuració li permetrà incrementar l'ebitda fins els 48 milions d'euros, amb una millora de 5 milions d'euros.

El Pla, que abasta el període entre 2016 i 2020, inclou també un paquet d'inversions "d'alt rendiment" –amb un període de retorn mitjà de dos anys- que es podran posar en marxa de forma "modular i ràpida", amb costos fixos addicionals "pràcticament nuls". La companyia preveu finançar aquestes actuacions amb recursos generats per la pròpia empresa –un 78%- i, la resta, amb finançament extern. Un cop executades les mesures del pla, han de permetre reduir la producció de clor en un 56%, però tota l'estructura serà amb tecnologia de membrana. Un sistema, recorden, que consumeix menys electricitat.

Les principals inversions previstes se situen en el període entre 2016 i 2017, amb 36,7 milions d'euros en total. Bona part d'aquests recursos, fins a 20 milions d'euros, se'ls emportarà l'ampliació de la planta de producció de clor de Vila-seca I, que també veurà augmentada la capacitat de producció d'hipoclorit sòdic i àcid clorhídric, tindrà una nova unitat de concentració de sosa càustica i la millora de la fiabilitat elèctrica de les instal·lacuions. La factoria del Tarragonès assumirà el principal salt en termes de producció, generant 30.000 tones anuals més de clor, mentre que la resta sortirà de l'ampliació de Sabiñánigo (Osca), prevista també durant aquest període, amb 15.000 tones anuals més i una inversió d'11,8 milions.

Ampliacions a Tortosa i Cerdanyola

A més, el Pla preveu altres actuacions destinades a incrementar la capacitat de fabricació de productes amb instal·lacions pròximes a arribar al 100% de la seva actual capacitat –diversos actius farmacèutics, tauletes de clor per a piscines o productes de la Divisió de Química Intermèdia- així com productes derivats del clor l'oferta dels quals podria baixar arran la reestructuració general del sector. En aquests aparts es troben les ampliacions previstes per al període entre 2018 i 2020 de la capacitat de les plantes de pentaeritritol i pols de moldeig de Tortosa i Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), amb una inversió de 3 milions d'euros.

Segons la companyia, la reestructuració de l'empresa fruit d'aquest Pla permetrà "incrementar la seva presència en els mercats en els que actualment està activa i disposarà d'una cartera de clients més equilibrada i orientada a productes de major valor afegit". Addicionalment, asseguren, tindrà una menor dependència de l'electricitat i dels productes relacionats amb el clor, reduint la "sensibilitat" dels guanys al cicle econòmic, mantindrà "poc endeutament" i disposarà de plantes renovades. "Tindrà una mida més petita, però serà més rendible i solvent", assegura Ercros a la CNMV.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics