Divendres, 16 d'Abril de 2021

L'Ametlla de Mar és el poble més endeutat del Camp de Tarragona

La demarcació té l'endeutament per càpita més alt de Catalunya

06 de Juny de 2016, per Adrià Gala/ El Punt Avui
  • L'Ametlla de Mar és el municipi més endeutat de la demarcació

    Ajuntament de l'Ametlla de Mar

Reus, Tarragona, el Vendrell, Cambrils i Tortosa són, per aquest ordre, els cinc municipis de la demarcació amb més deute públic municipal. Tot i així, la llista de poblacions amb més endeutament per càpita l'encapçala una altra localitat, l'Ametlla de Mar, que deu 17,6 milions, una mitjana de 2.449 euros per cada un dels 7.183 habitants segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat, 2015).

Segons dades publicades recentment pel Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, dues poblacions més amb pocs habitants sobresurten a la classificació de municipis més endeutats per càpita de Tarragona.

Un d'aquests és Cunit, amb un endeutament de 29 milions a repartir entre 11.883 veïns, cosa que equival a una despesa de 2.447 euros per habitant. L'altre cas destacat és el de Creixell, on l'endeutament és de 8,2 milions que, dividits entre els 3.492 veïns del municipi, és d'un deute per càpita de 2.350 euros.

En canvi, Reus i el Vendrell són les dues úniques ciutats que també es troben a la llista dels municipis més endeutats per càpita. Pel que fa a la capital del Baix Camp, el deute se situa en els 2.146 euros per habitant. Per la seva banda, a la capital del Baix Penedès el deute per persona és de 2.092 euros.

La delicada situació econòmica d'aquestes poblacions contrasta amb la que tenen la trentena de localitats de la demarcació que, segons el Ministeri d'Hisenda, no tenen endeutament, com ara Constantí, Ascó, Flix i la Bisbal de Falset.

De les més endeutades

A escala global, els municipis tarragonins són els segons més endeutats de Catalunya (864 milions d'euros). I els resultats encara són pitjors si només es té en compte el deute per càpita, ja que en aquest cas la demarcació de Tarragona és la primera del país; cada tarragoní haurà de pagar 1.091 euros per eixugar-ne el deute.

D'aquests 864 milions de deute que hi ha a la demarcació, una gran part pertany a les administracions locals de Reus i Tarragona, que en deuen 398, gairebé la meitat (46%) de l'endeutament de les comarques tarragonines. De fet, Reus i Tarragona són, respectivament, la segona i la quarta ciutat més endeutada de tot Catalunya. La primera és Barcelona, i la tercera, Terrassa.

Pel que fa a la resta de ciutats tarragonines amb més endeutament, el Vendrell és la que en té més (76 milions a final del 2015). Cambrils va superar per poc els 44 milions, i Tortosa va arribar a final d'any amb 42 milions de deute públic. A altres ciutats importants, com Salou, l'endeutament municipal va ser força inferior i es va situar en prop de 13 milions d'euros.

Més d'un centenar de municipis no tenen cap deute

Els municipis d'Aguilar de Segarra (6.154 euros), Capolat (5.315 euros), Pujalt (4.126 euros) i Ogassa (4.000 euros) són els que registren un deute públic municipal per càpita més alt de Catalunya, segons les dades del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, creuades amb el padró municipal de l'Idescat del 2015. Els tres primers municipis pertanyen a la demarcació de Barcelona, i Ogassa pertany a la de Girona.

En termes absoluts, els municipis més endeutats són Barcelona (amb un deute de 836,1 milions d'euros), seguit de Reus (221,5 milions), Terrassa (180,1 milions), Tarragona (176,5 milions), Lleida (174,5 milions), Mataró (127,8 milions), l'Hospitalet de Llobregat (107,1 milions), Sabadell (93,7 milions), Badalona (90,4 milions), i Vilanova i la Geltrú (84,2 milions).

Per contra, segons les dades d'Hisenda recollides per l'Agència Catalana de notícies (ACN), hi ha més d'un centenar de municipis a tot Catalunya que no registren cap deute i n'hi ha a totes quatre demarcacions. La majoria són petites poblacions com Sant Agustí de Lluçanès, Fulleda, Sant Sadurní d'Osormort, Santa Maria de Merlès, Torroja del Priorat, Rupit i Pruit, i Gisclareny, entre d'altres. Però també hi ha poblacions mitjanes que mantenen els seus comptes públics sense cap deute, com ara Gurb, Fornells de la Selva, Sant Martí Sarroca, la Granada, Constantí, el Bruc i Avinyó, entre d'altres.

Totes les ciutats de més de 10.000 habitants tenen deutes, però les que en tenen menys per habitant són Abrera (1,82 euros per càpita), Sant Pere de Ribes (4,31) i Montgat (4,43).

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  06 de Juny de 2016

Qui pagarà els deutes?

'Chachi piruli'. Reus té uns deutes enormes i perdona uns ingressos de l'hospital en lloc de reclamar a la Generalitat que ho solucioni. Qui vingui darrere que espavili, deuen pensar! Quan no jugues amb els teus diners és molt fàcil! Això és passar la pilota i no fer res. Penseu en solucions reals, que no reials!

Reportatges