La Cambra de Comerç de Reus ha acollit aquest dimarts al matí una jornada sobre els diversos programes de finançament d’iniciatives públiques i privades que ofereix la Unió Europea. Durant la sessió s’ha posat sobre la taula la "gran quantitat" de recursos disponibles per a projectes tant d’empreses com d’institucions i, al mateix temps, la "gran complexitat burocràtica" que suposa accedir-hi, segons s'ha exposat des de la corporació. En aquest sentit, s’ha posat en valor la tasca d’intermediació que des de 2015 fa #FonsUECat, l’organisme del departament d’Acció Exterior de la Generalitat que "informa, orienta i acompanya" les empreses i institucions que volen accedir al finançament europeu.
El director general d’Afers Europeus i Mediterranis de la Generalitat, Alfons González, ha subratllat la feina que fa #FonsUECat, i “que continua creixent en volum ajudant cada cop més empreses i organismes a optar al finançament europeu i convertint-nos en un model a seguir per altres territoris dins de l’Estat”. Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha alertat que “molts cops, per desconeixement o per falta de recursos, empreses que tenen entre mans projectes que podrien aspirar a aquests fons no els obtenen perquè el camí que han de recórrer és llarg i complex”. Just ha defensat que “la col·laboració entre la Generalitat i la Cambres ens ha de permetre facilitar a les empreses que aconsegueixin uns fons que poden ajudar molt al seu desenvolupament i, també, a la seva internacionalització”.
El delegat de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris, ha posat en valor la jornada perquè “se sumen a una decidida voluntat d’internacionalització, la voluntat de donar-nos a conèixer, de participar amb veu pròpia a la marxa del món, per això la Generalitat té veu a l’exterior”. Al torn de ponències de la jornada, la responsable de Fons europeus del departament d’Acció Exterior de la Generalitat, Conxita Font, ha reiterat el servei d’orientació que ofereix aquesta oficina i ha advertit que l’any que ve entra en vigor un nou cicle de finançament europeu amb el pressupost 2021/ 2027 “pel que cal estar informat de les regles del joc”.
La jornada ha permès analitzar el cas d’èxit d’una empresa del territori, Àliter Group, del sector fotovoltaic, que el 2016 va ser una de les nou empreses catalanes seleccionades dins del programa 'Horitzó 2020', amb una ajuda directa de 50.000 euros. El seu responsable, Gerard Pagès, ha aconsellat fer el camí “amb aliances i seguint el consell de professionals experts en uns procediments que són complexos”.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics