La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) ha demanat que les administracions reactivin la construcció d’obra pública per tal de disminuir l’atur a la demarcació. Segons el cap de gabinet d’estudis tècnics de la CEPTA, Juan Gallardo, el mercat de treball no es normalitzarà fins que la construcció no torni a créixer, ja sigui amb equipaments, infraestructures o residències.
La patronal ha estudiat l’economia tarragonina des de l’any 1950 fins el 2018 i ha conclòs també que la indústria no té gaire marge de creixement a les comarques tarragonines. Tampoc el sector terciari, a excepció que es materialitzessin grans inversions, com podria ser el complex de Hard Rock Entertainment World.
Gallardo ha comentat que les polítiques d’austeritat són un fre per a l’estímul de l’activitat, i això ha fet que la construcció encara no hagi acabat de sortir de la crisi iniciada a finals de la dècada passada. Per aquesta raó ha demanat que les administracions posin en marxa projectes de construcció d’equipaments i infraestructures. Pel què fa a les residències, ha apuntat que es tracta d’un tema “complex” que caldria analitzar municipi a municipi, però sí que ha assenyalat que la bossa d’habitatge “està molt mal repartida”, ja que hi ha pisos sense vendre en zones amb un baix creixement demogràfic o destinades a segones residències, i en localitats on creix la població hi ha poca oferta. De l’anàlisi de l’economia tarragonina, des de la CEPTA han posat en valor la bona “convivència” entre el sector químic, l’energètic i el turístic, un fet força únic arreu de l’Estat.
En aquest sentit, el cap del gabinet d’estudis tècnics ha manifestat que el punt de trobada entre aquests sectors són les demandes de millora d’infraestructures perquè suposen una millora de la posició competitiva de la indústria i del sector serveis. Gran creixement dels sector terciari Pel què fa a l’estudi de l’evolució de l’economia de la demarcació en els darrers quasi 70 anys, des de l’associació empresarial han conclòs que ha guanyat musculatura, productivitat i eficiència. De tota manera, el pes que han tingut els diferents sectors s’ha modificat substancialment. El sector primari, per exemple, suposava un 23% del Valor Afegit Brut (VAB) de la demarcació, que va caure fins al 1,47% del 2016.
La demarcació primer es va industrialitzar, especialment als anys 60 i 70, en passar del 14% l’any 1950 al 36% el 1980. Des d’aleshores ha anat perdent pes en benefici del sector serveis, que ha crescut fins el 66,8% el 2016. De tota manera, Gallardo ha assegurat que no hi ha un procés de desindustrialització a Tarragona. De fet, el pes de la indústria a la demarcació superior al de la resta de Catalunya (21,5%) i al de la resta de l’Estat (17,6%). Amb tot, des de la CEPTA han remarcat que en els darrers 70 anys el PIB per càpita de la demarcació sempre ha estat entre els 10 més alts de l’Estat i ha qualificat de “gran desconeguda” la potència de l’economia tarragonina.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics