Dimarts, 16 d'Abril de 2024

La 'minsa' inversió en la rehabilitació energètica dels edificis, un 'perill' per a l’estat de molts habitatges, segons el COAATT

23 de Febrer de 2021, per Redacció
  • El COAATT critica la 'passivitat' de les administracions locals en la rehabilitació energètica d'edificis

    Cedida

L’actual procés per afavorir la rehabilitació energètica als habitatges "és un fracàs i cal canviar-lo". Així de clar és el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT) al voltant d’un tema que considera "prioritari" i al qual "li manca un important impuls econòmic". Des del COAAT s’assegura que la campanya de comunicació iniciada l’any 2017 per part de l’Agència de l’Habitatge va ser "massa breu i gens resolutiva", que els ajuntaments "s’han desentès del problema de manera ràpida" i que els ajusta econòmics que es destinen a les comunitats de propietaris "són minsos amb el greuge que la informació que es dona a les pròpies comunitats de propietaris és gairebé nul·la".

Amb aquest panorama, la situació és "preocupant" perquè el Decret creat per la Generalitat "va arribar tard i les administracions locals, que són les qui haurien de vehicular-lo, no creuen en aquell document", segons el COAATT. Tot sembla indicar que aquesta situació "canviarà en breu" perquè s’han de posar en marxa un gran nombre d’inversions provinents dels fons europeus que el Govern preveu començar a distribuir al llarg d’aquest any 2021, uns ajuts que en matèria de rehabilitació s’enfocaran especialment a la millora energètica dels edificis.

Les previsions de l’administració passen per augmentar notablement les inversions dirigides a millorar l'envolupant tèrmica, l'eficiència energètica de les instal·lacions tèrmiques i instal·lacions d'il·luminació. Des del COAATT s'ha volgut recordar que actualment només hi ha oberta la convocatòria d’ajuts a la rehabilitació energètica en edificis existents, el programa PREE, gestionada a Catalunya per l’Institut Català d’Energia. Per altra part, des de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya s’espera obrir noves convocatòries en breu amb dotacions que podrien multiplicar per deu les del passat 2020, i que anirien dirigides al foment de la rehabilitació, les millores en accessibilitat i a la implantació de la Inspecció Tècnica dels Edificis (ITE). La ITE serà un informe imprescindible per poder accedir als ajuts.

En aquest sentit s'ha apuntat que l’any 2020, el nombre d’inspeccions es va desplomar més d’un 40%. "La manca de  conservació i manteniment són les causes de la majoria de les lesions que apareixen als edificis d’habitatges", s'ha alertat des del col·legi. En realitat, a gran part d’aquests "no s’hi realitza cap tasca de conservació o manteniment, sinó que es fan obres de rehabilitació molt costoses per corregir lesions produïdes per aquesta mancança". Un altre document, el Certificat d’Eficiència Energètica, serà també imprescindible per tal de sol·licitar ajuts per a la millora energètica dels edificis.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics