Dilluns, 19 d'Abril de 2021

La verema de la DO Montsant finalitza amb unes xifres 'més satisfactòries' de les previstes

Tot i la reducció de la producció, el raïm presenta 'bon nivell sanitari'

20 d'Octubre de 2020, per Redacció
  • Imatge d'arxiu de la verema d'enguany

    Cedida

La verema de la Denominació d'Origen Montsant, amb el 95% del raïm veremat, finalitza amb unes xifres que, si bé són més baixes de l'habitual, han estat "molt més satisfactòries del que es podia preveure" a principis d'estiu. Així, malgrat la reducció de la producció final, que estarà lleugerament per sobre dels 5,5 milions de quilos, el raïm que ha entrat als cellers presenta un "bon nivell sanitari", tot i els agreujants provocats pel míldiu.

La reducció de la producció és del 15% respecte a la verema de l'any passat, i del 25% si es mira la mitjana de la DO Montsant al llarg dels últims anys. A més a més, enguany ha estat "la verema més curta de la història de la DO". Ja al principi, va començar uns 10 dies abans, sobre el 19 d'agost i amb l'entrada de varietats negres, com és el cas de la garnatxa, que acostumen a fer-se a principis de setembre. Aquest és un clar indicador que "les condicions climàtiques canviants estan afectant directament a les veremes", que no només s'avancen any rere any sinó que es veuen accelerades perquè el raïm arriba al punt de maduració abans del que era habitual, expliquen des de l'organisme.

Pel que fa a la vinya, la meteorologia d'aquest 2020 ha condicionat plenament el seu estat. En contraposició a la intensa sequera viscuda l'any passat, enguany ha estat tot el contrari, amb registres de precipitació que tripliquen els de 2019. Per exemple a Falset, durant tot l'any 2019 es van recollir 194 mm i aquest 2020 han estat 622 mm.

Aquesta intensificació de les pluges, especialment durant els mesos de primavera (sense oblidar el temporal Glòria, que va afectar intensament la comarca al mes de gener) ha estat la responsable de la presència de plagues, i especialment del míldiu, amb incidència variant però present a totes les zones que conformen la DO. El míldiu ha estat el principal causant de la reducció de la producció en aquesta verema.

Dades per varietats

Atenent a la collita per varietats, amb el 95% de la verema entrada, les varietats negres representen el 85% de la collita davant del 15% de varietats blanques, que experimenten una lleugera pujada respecte a anys anteriors. Dins de les varietats negres, les tradicionals garnatxes i carinyenes representen el 65% del total, amb més de 3 milions de quilos. La garnatxa negra continua sent la varietat majoritària, amb gairebé 2 milions de quilos, i un 34% del total de quilos veremats. En el cas de la carinyena, el percentatge de quilos respecte al total de la verema és d'un 21%.

Controls de producció

Un any més, la verema s'ha registrat i controlat per una única parcel·la vitícola, facilitant l'obtenció de dades més reals i al dia. Enguany, a més, s'han incrementat els aforaments a les finques per validar els rendiments de la vinya, i s'han intensificat les inspeccions a cellers tant durant la campanya com en la seva finalització, tancant el registre de pesades en el mateix moment en què el celler donava per finalitzada la verema i s'havia validat per part de l'oficina tècnica de la DO. L'objectiu final d'aquest increment dels controls s'ajusta a la voluntat de la DO Montsant de continuar aportant garanties de qualitat i origen als consumidors i als professionals del món del vi.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges