Dimecres, 20 de Novembre de 2024

Les DO tarragonines i ebrenques, optimistes amb la verema d'enguany

15 d'Agost de 2021, per
  • Vinyes de la DO Tarragona, a la comarca de l'Alt Camp, amb la muntanya de Miramar al fons

    ACN

La verema ha arrencat a la DO Tarragona. De fet, la collita es presenta una mica tardana, ja que habitualment comença a primers d'agost en aquesta zona. Ara s'estan collint varietats primerenques arran de mar i prop del riu Ebre. La previsió de totes les Denominacions d'Origen de la demarcació -Tarragona, Priorat, Terra Alta i Conca de Barberà-, que veremaran d'ara i fins al 15 d'octubre, és d'una alta qualitat del raïm, de sanitat molt bona i sense fongs -com la plaga de míldiu del 2020, un any negre per a la vinya. En termes de producció serà similar a la mitjana habitual en totes les zones vinícoles. Al Priorat s'ha engegat una borsa de temporers, que la DO Montsant i DOQ Priorat celebren tot i apuntar que "existeixen altres prioritats".
 
La borsa de temporers és una iniciativa que s'estrenarà aquesta campanya i que ha proposat el Consell Comarcal Priorat. "És diferent que al Penedès, on hi ha una quantitat ingent de temporers, aquí la verema es fa amb quatre o cinc empreses que ofereixen el servei o bé compartim temporers entre cellers", detalla la presidenta de la DO Montsant, Pilar Just. Una visió compartida amb el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, qui afegeix que a la comarca "per sort mai ha quedat un quilo de raïm per collir per manca de treballadors". Malgrat això, les dues denominacions coincideixen que es tracta d'una eina positiva per potenciar l'ocupació en temps de pandèmia.

En relació a la campanya agrícola, després de dos anys castigats pel míldiu i les onades de calor, des del Priorat apunten que aquesta és una campanya "il·lusionant", tant pel que fa a la producció com per la qualitat del raïm. En declaracions a l'ACN, el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, assenyala que es podrien recuperar els 6.200.000 quilos que habitualment es veremen, si bé insisteix que fer previsions a aquestes alçades és "agosarat". Una xifra que s'eleva fins als set milions en el cas de la DO Montsant. Entre les varietats que es preveuen amb una qualitat "excel·lent" s'hi troben la garnatxa i la carinyena, totes dues autòctones de la zona.

Davant els reptes a superar, des de la DOQ han posat la mirada a la campanya comercial i en la importància de recuperar certa normalitat perduda per la pandèmia per encarar amb força les vendes de Nadal. En el cas de la DO Montsant van més enllà i reiteren la necessitat d'apostar per la sostenibilitat en el cultiu del raïm per fer front al canvi climàtic.

Al Priorat, les previsions d'inici de la verema no varien a l'habitual i podria començar entre finals d'agost i principis de setembre. Ara bé, la meteorologia marcarà l'inici i la fi de la campanya, que de moment, s'ha comportat envers les vinyes. Les nevades del mes de gener a la zona no van provocar afectacions greus i la pluja regular dels darrers mesos han propiciat les bones sensacions del sector de cara a la verema del 2021.

La DO Terra Alta podria patir una davallada del 10% de producció

A l'interior, a la Terra Alta, les previsions apunten que la verema d'enguany podria registrar un 10% menys de quilos de raïm respecte la campanya anterior. Es tracta d'una situació que es deu al creixement més lent de la varietat majoritària de la zona, la garnatxa. El secretari del Consell Regulador, Jordi Rius, afirma que el raïm d'aquestes varietats és més petit respecte l'any passat.

Malgrat aquesta circumstància, Rius destaca que la qualitat d'aquesta campanya podria ser "excepcional". Pel que fa a l'inici de la verema, tot i que en un primer moment s'havia plantejat començar entre cinc dies i una setmana més tard que l'any passat, finalment la calor d'aquestes setmanes farà que s'iniciï com és habitual, entre finals d'agost i setembre i s'allargui fins l'octubre.

D'altra banda, des del Consell Regulador de la DO Terra Alta segueixen treballant en la creació d'una ruta del vi de la comarca, per tal de donar a conèixer el seu producte a través de l'enoturisme. Està previst que abans de la verema es faci una tercera reunió per tancar els detalls d'aquesta proposta.

La previsió de la DO Tarragona: 11 milions de quilos

Des de la DO Tarragona també es preveu un any molt bo. El president, Vicenç Ferré, calcula que podran arribar als 11 milions de quilos de raïm, gairebé un 5% més de producció respecte una temporada normal -sense tenir en compte el 2020, any negre pel míldiu. "Serà un any d'alta qualitat i quantitat", afirma. En aquesta DO, la collita també va amb deu dies de retard.

Just aquesta setmana s'han començat a veremar les varietats primerenques en les quatre comarques de la DO -Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès i part de la Ribera d'Ebre-, amb vinyes entre els 0 i els 1.000 d'altitud, la qual cosa fa que en aquest territori es comenci a collir aviat i s'acabi tard, fins a mitjan d'octubre. Ara es cull el moscatell de gra petit i també chardonnay.

Aquesta zona no va patir danys per la pedregada de finals de juliol. De fet, les pluges de fins a 30 litres/m2 han inflat el raïm i han ajudat a madurar-lo, en un estiu sec. De les tres varietats autòctones que hi predominen -macabeu, ull de llebre i parellada suposen el 80% de la producció-, el macabeu és l'estrella. La DO l'està investigant perquè sigui la varietat insígnia.

Bones maduracions del trepat a la Conca de Barberà

A la DO Conca de Barberà, amb el trepat com a varietat identitària -el 95% de la producció global es concentra en aquesta comarca-, també valoren les bones condicions de maduració que presenta el raïm. "Serà un any de qualitat molt bona, té bona pinta, tot està sa i bé, i en quantitat, la collita serà normal, similar a altres anys", diu el seu president, Ricard Sebastià Foraster.

La producció de raïm a la DO Conca de Barberà ronda el 1 milió i escaig de quilos. La verema en aquesta zona també arriba amb uns deu dies de retard. Començarà entre finals d'agost i principis de setembre. Tot i ser un territori d'interior que acostuma a patir un clima sec, fins ara la sequera no està sent acusada, i per això es preveu que el procés de maduració serà molt bo.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics