Dilluns, 25 de Novembre de 2024

Les pernoctacions cauen un 3% a la demarcació de Tarragona per la recuperació dels mercats competidors i el Brèxit

La 29a Nit del Turisme premia la Ruta del Trepat, l'Ajuntament de la Ràpita i els restaurants amb estrella Michelin

22 de Novembre de 2019, per ACN
  • Foto de família d'autoritats i premiats

    ACN

La Costa Daurada i les Terres de l'Ebre han registrat un 3% menys de pernoctacions durant els primers deu mesos de l'any, en comparació amb el mateix període del 2018. En concret, s'han registrat gairebé 20,4 milions de pernoctacions per part d'uns 5,3 milions de turistes, segons les dades que s'han fet públiques aquest dijous a la nit a Tarragona durant la 29a Nit del Turisme que organitza la Diputació de Tarragona. El descens s'atribueix a la recuperació de mercats competidors com Turquia, Grècia o els països del nord d'Àfrica, i a la incertesa generada pel Brèxit. Han crescut el mercat estatal, el rus, el portuguès i el nord-americà, mentre que el britànic, el francès, l'holandès i l'alemany han baixat.

Malgrat aquesta lleugera davallada, les pernoctacions en els hotels de quatre i cinc estrelles creixen un 17%, en el turisme rural han repuntat un 6,5% i en els apartaments un 2,4%. Una altra dada positiva de la darrera campanya ha estat l'increment de l'estada mitjana, de 3,8 nits per visitant, així com el fet que el mercat estatal hagi repuntat dos punts respecte l'any anterior i representi ja el 50,1% del total. Les dades elaborades pel Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat també constaten la importància de dos equipaments estratègics que "permeten a la demarcació de Tarragona ser més competitiva que altres territoris a l'hora d'aportar visitants", segons ha detallat la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé.

D'una banda, l'aeroport de Reus, que ha registrat un increment de viatgers de l'1,7%, fins a les 1.038.699 persones, amb repunts molt significatius del 25% a l'abril i de gairebé un 5% a l'octubre. De l'altra, la terminal de creuers del Port de Tarragona, amb més de 127.000 passatgers, prop d'un 30% més que l'any anterior. Meritxell Roigé ha afirmat que el 2019 ha estat un "exercici positiu", sobretot després d'un 2017 "que va superar tots els rècords fins aleshores" i d'un 2018 en què ja es va començar a notar la recuperació dels principals competidors d'aquest territori. "Continuem sent referents i tornem a superar els 20 milions de pernoctacions", ha destacat.

D'aquests, a la Costa Daurada s'ha arribat als 19 milions de pernoctacions generades per 4,9 milions de turistes, mentre que a les Terres de l'Ebre suposen 1,2 milions de nits i uns 420.000 turistes. La presidenta del Patronat de Turisme ha exposat també quins són, a dia d'avui, els principals objectius del sector turístic: desestacionalitzar, desconcentrar, diversificar i generar una major despesa del viatjant, així com contribuir a combatre la problemàtica del despoblament, que afecta sobretot zones de l'interior.

La presidenta de la Diputació reivindica l'aeroport durant la Nit del Turisme

El sector ha fet balanç aquest dijous durant la Nit del Turisme, que ha aplegat més de 400 representants del sector públic i privat a la Tarraco Arena Plaça, i que enguany ha tingut com a tema principal la innovació i la tecnologia. L'acte està impulsat per la Diputació de Tarragona, a través del seu Patronat de Turisme, i ha enviat un missatge de suport a un sector que, en paraules de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, "és clau en l'economia i encara ho ha de ser més". En aquest sentit, ha reiterat el compromís de la institució envers aquesta activitat i ha destacat la necessitat de reforçar el suport als municipis més petits, tant d'interior com de costa, i de redescobrir-hi els recursos turístics més enllà dels clàssics i consolidats. Tot plegat, ha afegit Llauradó, ajudarà a dinamitzar la economia i evitar el despoblament.

Llauradó ha aprofitat per reclamar inversions per a l'aeroport de Reus i que aquest sigui considerat la quarta pista de l'aeroport del Prat. Aquest fet, ha indicat, "suposaria un gran pas qualitatiu i quantitatiu per al turisme" del conjunt del territori. Així mateix, ha expressat la necessitat de treballar conjuntament amb altres administracions "per tal que l'estació ferroviària intermodal de l'aeroport sigui una realitat que doni resposta integral a les necessitats de la mobilitat en aquesta àrea metropolitana, la segona de Catalunya", ha emfatitzat.

Torrent demana un "diàleg de país" per definir el model turístic

Durant l'acte, el president del Parlament, Roger Torrent, ha reclamat emprendre "un diàleg de país" entre tots els agents implicats per determinar "quin model de turisme volem en el futur que ens permeti fer sostenible el sector i mantenir aquest motor econòmic i d'ocupació". A més, ha assenyalat que aquests acords no tenen sentit si, abans, no es resol "el conflicte polític de fons que viu el país". Segons Torrent, cal abordar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, que neix, ha dit, de la constatació que "sense competències, sense recursos i sense capacitat de decidir les inversions" és impossible avançar.

A més, el president del Parlament ha cridat a defensar la democràcia i els drets fonamentals, i ha demanat al sector que s'hi impliqui. "Només amb diàleg i negociació posarem fi a la repressió que viu el país i ens encararem a l'escenari definitiu on els catalans podrem decidir el nostre futur", ha afegit. De la seva banda, la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha defensat el sector turístic i ha posat en valor el pes que té en l'economia, atès que genera un 12% del PIB i ocupa un 14% de la població activa del país. Dins al setembre, Catalunya ha rebut 15,6 milions de turistes estrangers -un 0,6% més- i han generat 15.129 milions d'euros -un 4,3% més-.

La consellera, que ha fet referència el "cop fort" que ha suposat la fallida de Thomas Cook, ha indicat que el Brèxit i la situació política poden alterar els resultats. Tot i això, ha reivindicat que "cal fer compatibles l'exercici del dret a expressar el nostre malestar per aquesta sentència i la situació vergonyosa que vivim i, alhora, tenir clar que és l'economia productiva la que ens fa forts i ens permet posicionar-nos a nivell global".

Els premiats en la Nit del Turisme

La vetllada ha servit per reconèixer el sector a través dels premis Jordi Cartanyà i Costa Daurada. El primer ha estat per a l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, en la categoria de 'litoral', per la campanya de desestacionalització turística #laràpita365. El de la categoria 'interior' ha anat a mans del president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, per la Ruta del Trepat, impulsada per aquesta institució juntament amb la DO vinícola Conca de Barberà.

Pel que fa al premi Costa Daurada, enguany ha estat per a cinc guanyadors, els cinc establiments de restauració de la demarcació acreditats amb una estrella Michelin. Així mateix, s'ha fet un esment al sisè restaurant que, tot just aquest dimecres, s'ha incorporat a la llista d'estrelles Michelin de la demarcació: el restaurant Deliranto, de Salou, amb el xef Josep Moreno al capdavant, que també ha pujat a l'escenari de la TAP.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics