Dilluns, 18 de Novembre de 2024

Mercats de 2a mà per fomentar el cooperativisme entre l'alumnat de les escoles

El centre educatiu Cèlia Artiga de Reus participa en el programa de foment de l’emprenedoria a les escoles de la Diputació de Tarragona

26 de Febrer de 2024, per Raúl Rodríguez
  • L'alumnat de l'escola ha presentat el seu projecte aquest dilluns

    Reusdigital.cat

Aquest dilluns l'alumnat de 5è de Primària de l'escola Cèlia Artiga de Reus ha presentat el projecte que ha creat en el marc de la 2a edició del Programa de foment de l'emprenedoria i el cooperativisme a les escoles, impulsat per l'Àrea d'Ocupació i Emprenedoria de la Diputació de Tarragona i CoopCamp.

Durant el curs escolar, els alumnes, amb l'acompanyament del professorat, han dut a terme tallers, manualitats i un mercat nadalenc de segona mà. Tot plegat, sota el nom i les dinàmiques d'una cooperativa de serveis i de venta impulsada pels nens i nenes, Dracpinya. El nom de l'entitat integra el concepte de "fer pinya", treballar junts i arribar a acords, amb la mascota de l'escola, que és el drac.

El programa formatiu, que s'imparteix en una desena de centres educatius de la demarcació, té una "funció primordial", en paraules del diputat Pere Granados. "El gran protagonisme de les cooperatives en el nostre entorn es trasllada també en la Diputació de Tarragona", afegeix.

Amistat, respecte, diàleg, confiança...

Aquests són alguns dels valors que estan treballant els alumnes durant cada etapa del projecte, des del moment en què van decidir el nom i el logotip de la cooperativa fins a l'organització d'un mercat nadalenc.

Des de la regidoria d'Educació de l'Ajuntament de Reus, es fomenta i col·labora en aquest tipus de projectes que posen, segons apunta la regidora de l'àrea, Pilar López, "la mirada enfora" i ofereixen a l'alumnat un línia d'aprenentatge més enllà, en aquest cas, en el món de l'emprenedoria i el cooperativisme. Per la seva banda, el regidor d'Empresa, Formació i Ocupació, Òscar Subirats, valora positivament la feina feta perquè "els valors que es reforcen serviran als alumnes al llarg de la seva vida" i promociona iniciatives vinculades amb la creació d'empreses i l'economia solidària, circular i sostenible.

És el segon any consecutiu que l'escola Cèlia Artiga forma part del programa

Una de les professores de 5è de Primària, Elisabet Valls, explica que "els alumnes s'han involucrat de ple" en tot el procés. Ja han impulsat un mercat i diversos tallers d'element decoratius, ara treballen per dur a terme un nou mercat de joguines de segona mà i presentar un pressupost al director del centre, Julian Torralba, seguint els passos que hauria de seguir una cooperativa fora de les aules. Es tracta d'una activitat "molt versemblant al que seria la realitat", detalla Torralba, qui apunta que la voluntat del centre és continuar participant en el programa de la Diputació.

L'Ateneu CoopCamp és un altre dels actors que participa en el programa i fa un seguiment i acompanyament del projecte que s'engega des de les aules. Patrícia Homs, de CoopCamp, explica que un dels aspectes més importants és el "retorn social" que es genera i el consens que s'hi aconsegueix.

En un primer moment, per començar a tirar-ho endavant, cada alumne va aportar 2 euros, però el retorn serà major al capital aportat. Un 20% de tot el que es recapti es destinarà a adquirir jocs de taula per al centre educatiu, mentre que la resta s'invertirà en una futura activitat lúdica per al grup de 5è de Primària.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics