Divendres, 24 de Maig de 2024

REDESSA posa en marxa un laboratori d'innovació

Els reptes s'abordaran a partir de la col·laboració dels agents de la quàdruple hèlix: administracions, món acadèmic, empresa i ciutadania

18 de Març de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge de la reunió d'aquest dilluns

    Cedida

Les instal·lacions de REDESSA Cepid han acollit aquest matí de dilluns la primera reunió de treball del Reus Living Lab, el laboratori d'innovació impulsat des de REDESSA, a partir del qual es treballaran els reptes pel que fa a la capacitació de talent a la ciutat, de manera col·laborativa, amb eines innovadores i tecnològiques.

El Reus Living Lab vol crear un entorn de prova i experimentació real que fomenti la cocreació i la innovació oberta entre els principals actors de la quàdruple hèlix: administració pública, mon acadèmic, empresa i ciutadania, en l'àmbit del talent i la capacitació.

El projecte està impulsat per REDESSA amb la col·laboració de la Fundació i2Cat, la qual promou i impulsa les dinàmiques d'altres living labs catalans. El Clúster TIC ha format part també d'aquesta primera taula de treball, com a representant de les empreses tecnològiques del territori, que són grans demandants de talent.

El regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges, ha explicat que "el primer repte a resoldre com a segona ciutat tecnològica de Catalunya és donar resposta a la necessitat de talent de les empreses del sector. Volem implicar a tots els agents amb veu en temes de capacitació per treballar iniciatives col·laboratives i inclusives que ens permetin assolir una millora real que repercuteixi en el dia a dia dels ciutadans i ciutadanes de Reus". 

Les sessions es desenvoluparan en un entorn on es promourà l'experimentació, la recerca i la innovació i, al mateix temps la capacitació i impuls del talent local. La metodologia prevista inclou les següents fases:

FASE 1, OBSERVACIÓ: definició del problema o repte, avaluació de la viabilitat i formació de l'equip motor.

FASE 2, EXPLORACIÓ:  planificació de tallers de cocreació, exploració del repte de forma col·lectiva i creació d'una visió de futur compartida.

FASE 3, PLA D'ACCIÓ: Disseny de les accions a dur a terme a partir de les propostes de tots els agents participants en el repte.

FASE 4, IMPLEMENTACIÓ: implementació de les accions i establiment dels indicadors per mesurar els resultats aconseguits.

Alguns dels objectius principals plantejats com a punt de partida en aquesta primera reunió són explorar, cocrear, desenvolupar i provar solucions per millorar les habilitats i el talent dels professionals i de la ciutadania; connectar l'ecosistema local involucrat en la capacitació de persones i en l'intercanvi de coneixement; detectar els stakeholders que poden aportar i participar en les solucions, fomentar les vocacions científiques i tecnològiques (STEM), desenvolupar les competències digitals i altres competències rellevants,  acostar la Universitat (alumnes i investigadors) a les empreses, facilitar la transferència de coneixement, impulsar l'emprenedoria,   fomentar el talent local (jove, sènior i femení) i l'atracció de talent especialitzat i treballar per l'adequació de l'oferta formativa a les demandes del mercat laboral.

i2CAT, un partner estratègic

La Fundació i2CAT és un centre de cerca, recerca i innovació que promou el coneixement aplicat per resoldre reptes socials i de negoci, fomentant la cocreació de solucions per transformar la indústria i apoderar la ciutadania. Entre els reptes en els quals treballen hi ha el de dissenyar i construir la societat digital del futur a través del coneixement generat en el desenvolupament de projectes locals i europeus i activitats d'R+D+I en àrees com 5G/6G, IoT, tecnologies immersives i interactives, ciberseguretat, intel·ligència artificial, blockchain, space communications i tecnologies de la societat digital.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges