Repsol s'unirà al projecte Ecoplanta junt a Enerkem, amb seu a Montreal, i a Agbar, dedicada a la gestió d'aigües i residus, per construir una planta de conversió de residus en nous productes químics a Tarragona. En el marc de la 'joint venture' Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, la nova factoria processarà unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables dels municipis propers i produirà al voltant de 220.000 tones de metanol anualment.
Aquest metanol s'utilitzarà com a matèria primera per produir materials circulars o biocombustibles avançats, la qual cosa contribuirà a evitar l'emissió d'unes 200.000 tones de CO2 cada any "i a reduir els residus que d'una altra manera acabarien a l'abocador", segons s'ha apuntat en un comunicat. Aquesta aliança "és un pas més en l'ambiciós objectiu de la companyia multienergètica d'arribar a les zero emissions netes el 2050", s'ha afegit.
La planta serà la primera que es construeixi a la península ibèrica d'aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d'inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025. El projecte ja ha obtingut l'Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d'Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats.
Segons el director executiu de Productes Químics de Repsol, José Luis Bernal, "ens complau enormement unir forces amb socis tan rellevants i innovadors en la gestió de residus, perquè ens permet demostrar un cop més la nostra aposta per l'economia circular i reforça el nostre compromís de reciclar l'equivalent al 20% de la nostra producció de poliolefines a 2030".
Els residus sòlids urbans són de naturalesa molt heterogènia. Per poder transformar-los en productes d'alt valor afegit com el metanol, la planta utilitzarà una tecnologia molt complexa, la gasificació. Enerkem és propietària d'aquesta tecnologia, la primera que ha estat provada a escala industrial després d'un rigorós procés d'escalat que ha durat més d'una dècada i que s'ha dut a terme a la seva planta de demostració situada a Edmonton (Alberta, Canadà). A més, ja es troba en construcció una nova instal·lació a Varennes (Quebec, Canadà).
El projecte, que compta amb una inversió rellevant, ha estat seleccionat per passar a la fase 2 del Fons d'Innovació de la Unió Europea, que dona suport a tecnologies altament innovadores i grans projectes al continent.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics