Dijous, 23 de Maig de 2024

Salvador Illa: 'A Catalunya ho podem i ho hem de fer millor'

El primer secretari del PSC ha fet una anàlisi global de la connectivitat entre Catalunya, Espanya i Europa a la Cambra de Comerç de Reus

20 de Setembre de 2023, per Reusdigital.cat
  • Salvador Illa i Jordi Just a la Cambra de Comerç de Reus

    Raúl Rodríguez

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha ofert aquest dimecres a la sala d'actes de la Cambra de Comerç de Reus la conferència 'Catalunya, Espanya, Europa. Connectivitat global', en el marc d'una nova sessió dels Vermuts Cambra de Reus.

El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha remarcat que el territori de la corporació reusenca representa el 12% de Catalunya "i només generem un 2,97 del PIB català". "Aquesta dada significa que hem de generar més riquesa i, sovint, no se'ns proporcionen les eines adequades per poder créixer en conseqüència".

Abans de l'inici de la conferència de Salvador Illa, Jordi Just també ha mostrat "la il·lusió" dels Fons de Transició Nuclear, els quals, en paraules del president, "han de servir per ser productius, ja que sense una economia productiva, no hi ha economia social". 

En l'àmbit d'infraestructures, Just considera que sense aquestes "no hi ha connectivitat". Connectivitat que ha fet extensiva en àrees de xarxes de comunicacions, així com també en les necessitats de transferència de coneixement entre territoris i realitats econòmiques diferenciades. 

Finalment, el president de la Cambra de Reus ha reclamat una Llei de Cambres per Catalunya: "Fa quatre anys i mig que hi treballem i no ens n'hem sortit, sent l'única comunitat autònoma que no la té".

"Catalunya, Espanya, Europa. Connectivitat global", la conferència de Salvador Illa

En el seu torn, Salvador Illa ha manifestat de forma explícita que les 13 cambres de comerç de Catalunya "són les portaveus de l'activitat econòmica dels territoris que representen".

Illa ha ofert una visió de l'actualitat des del punt de vista d'Europa, Espanya i Catalunya. Tot plegat, en un món que, tal com ha indicat Illa, s'estructura en 4 eixos: una geopolítica tensa, un capitalisme que necessita una redefinició, un canvi climàtic alarmant i un canvi tecnològic accelerat.

Pel que fa a Europa, ha destacat que "el nostre marc d'actuació ha de ser l'europeu, no hi ha cap altre camí". Segons assegura el socialista, el territori europeu és l'únic que comparteix alhora 3 característiques úniques: una economia de mercat que genera properitat, un règim democràtic que funciona i un estat del benestar que assegura una sèrie de drets a la ciutadania.

A escala espanyola ha detallat que la seva economia és la quarta més potent d'Europa i que aquest fet provoca que tingui un paper rellevant. També ha fet una anàlisi de la política espanyola quant a la futura sessió d'investidura -molt probablement fallida- de Feijóo i ha assenyalat que el PSOE ha d'actuar amb "paciència, prudència i discreció".

Pel que fa a Catalunya, Salvador Illa s'ha basat en cinc principis per al seu millor funcionament. "Ens cal més autoexigència i respecte", ha dit. Així mateix, creu que la "pluralitat no ens debilita, sinó que ens reforça" i que cal enfortir les institucions, des de l'Ajuntament a la resta d'administracions públiques. Per últim, Illa ha afirmat que "ens cal mostrar unió a Catalunya", on "ho podem i ho hem de fer millor".

Per a Salvador Illa, existeixen també cinc àmbits principals que confeccionaran la Catalunya dels pròxims deu anys: Infraestructures i connectivitat, sanitat, educació, millores a l'administració i el finançament autonòmic. "Catalunya ha de defensar els seus interessos amb respecte i contundència", detalla Illa, qui conclou que vol "un terreny de joc igual per a tots".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges