Dilluns, 30 de Novembre de 2020

Un bon setembre permet el Grup BASF augmentar el seu EBIT abans d’extraordinaris en comparació amb el segon trimestre de 2020

28 d'Octubre de 2020, per Redacció
  • Les vendes del Grup BASF van ser de 13.800 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens de 745 milions respecte al tercer trimestre de 2019.

    Cedida

En un entorn encara marcat per l’impacte econòmic global de la pandèmia per coronavirus, el resultat d’explotació (EBIT) abans d’extraordinaris del Grup BASF es va incrementar de manera considerable en el tercer trimestre de 2020, situant-se en els 581 milions d’euros, 355 milions més que en el segon trimestre del mateix any. «Aquest augment significatiu respon principalment a la bona evolució del negoci el mes de setembre», va declarar Martin Brudermüller, president de la Junta Directiva de BASF ES.

El 9 d’octubre, BASF ja havia publicat les xifres provisionals del tercer trimestre de 2020, així com una previsió per a la totalitat de l’any. En relació amb la publicació de la declaració trimestral corresponent al tercer trimestre de 2020, Martin Brudermüller i el director de Finances de BASF, Hans-Ulrich Engel, van proporcionar informació més detallada sobre aquest tema.

Les vendes del Grup BASF van ser de 13.800 milions d’euros, la qual cosa suposa un descens de 745 milions respecte al tercer trimestre de 2019. El motiu principal van ser els efectes de divisa negatius en tots els segments, però molt especialment en els de Solucions Agrícoles i Tecnologies de Superfície. També va contribuir a aquest descens la disminució dels volums, sobretot en el segment de Productes Químics a causa de l’aturada no planificada en el craqueador de vapor de Port Arthur (Texas, Estats Units). D’altra banda, l’augment general dels nivells de preus, motivat principalment per l’alça del preu dels metalls preciosos en el segment de Tecnologies de Superfície, va tenir un efecte compensatori. Els efectes de cartera també van exercir un impacte positiu en les vendes, especialment del segment de Materials per l’adquisició del negoci integrat de poliamida de Solvay. Si es comparen amb el segon trimestre de 2020, les vendes es van incrementar en 1.100 milions d’euros.

El EBIT abans d’extraordinaris va disminuir de forma destacada (en 475 milions d’euros) enfront del nivell de l’any anterior en situar-se en els 581 milions d’euros per una contribució considerablement menor del segment de Productes Químics. Així mateix, el EBIT abans d’extraordinaris també va experimentar un descens acusat en els segments de Nutrició & Cuidat, Uns altres, Materials i Solucions Agrícoles. Els segments de Solucions Industrials i Tecnologies de Superfície van registrar lleugers descensos.

En el tercer trimestre de 2020, els extraordinaris de l’EBIT van ser de -3.200 milions d’euros, relacionats amb pèrdues de valor de 2.800 milions d’euros totals en tots els segments pels efectes econòmics de la pandèmia per coronavirus i les mesures de reestructuració.

De la mateixa manera, es van reconèixer partides de 313 milions d’euros per al reajustament de la unitat de Global Business Services. L’EBIT va ser de -2.600 milions d’euros, molt per sota del nivell del mateix trimestre de l’any anterior (1.300 milions d’euros).

En comparació amb el tercer trimestre de 2019, el resultat d’explotació abans de depreciacions, amortitzacions i extraordinaris (EBITDA abans d’extraordinaris) va disminuir en 438 milions d’euros fins als 1.500 milions. L’EBITDA va experimentar un descens de 1.200 milions d’euros a 1.000 milions d’euros.

Els ingressos nets van retrocedir fins als -2.100 milions d’euros, enfront dels 911 milions d’euros del mateix trimestre de l’any anterior. Els guanys per acció van aconseguir la xifra de -2,31 € durant el tercer trimestre de 2020 (enfront de la de 1,00 € corresponent al tercer trimestre de 2019). Els guanys per acció ajustades per extraordinaris i l’amortització dels actius immaterials van ser de 0,60 € (tercer trimestre de 2019: 0,89 €).

Els fluxs de caixa operatius van llançar un resultat de 2.100 milions d’euros en el tercer trimestre de 2020, 102 milions d’euros per sobre del tercer trimestre de l’any anterior, malgrat el descens dels ingressos nets de 3.000 milions d’euros, que s’explica en primera instància per les pèrdues de valor sense repercussió en l’efectiu. El flux de caixa lliure va passar dels 1.100 milions d’euros del mateix trimestre de 2019 als 1.400 milions a conseqüència de l’augment dels fluxs de caixa operatius, unit a un menor nivell de pagaments en concepte d’immobles, fàbriques i equipaments i actius immaterials.

Evolució per regió

Les vendes de les companyies de BASF situades a Europa van experimentar un descens del 12% en comparació amb el tercer trimestre de 2019, degut en la seva major part per la reducció dels volums, sobretot en els segments d’Altres i Materials.

Prenent com a referència el mateix trimestre de l’any anterior, les vendes d’Amèrica del Nord es van contreure un 6%, també per la disminució dels volums, principalment en el segment de Productes Químics a causa de l’aturada no planificada en el craqueador de vapor de Port Arthur (Texas, els Estats Units). Enfront del tercer trimestre de 2019, BASF va aconseguir una millora de les vendes d’un 10% a la regió d’Àsia-Pacífic, gràcies a l’augment dels volums en gairebé tots els segments. A Sud-amèrica, Àfrica i Orient Mitjà, les vendes van disminuir en un 9% respecte al mateix trimestre de l’any anterior degut principalment a l’efecte de divisa negatius en tots els segments i especialment en el de Solucions Agrícoles.

Perspectives del Grup BASF per a 2020

En el tercer trimestre de 2020, l’economia del sector industrial global es va recuperar de la forta caiguda soferta durant el trimestre anterior. No obstant això, els nivells de producció globals encara se situaven un 3% per sota dels del mateix trimestre de l’any anterior. La indústria automobilística, particularment afectada pels tancaments de la producció durant el segon trimestre de 2020, en el tercer trimestre encara es trobava a un nivell un 2% per sota del mateix període de 2019.

Tanmateix, la demanda de béns de consum duradors va repuntar, mentre que la de consumibles com a aliments i productes per a la cura personal (alguns dels quals van experimentar una major demanda com a resultat de la pandèmia) va tornar gradualment a la normalitat. Tenint en compte els efectes de recuperació dinàmics del tercer trimestre, s’espera que aquest impuls es vegi alentit en els mesos restants de l’any.

La previsió de BASF pressuposa que no es tornin a introduir restriccions dràstiques de l’activitat econòmica per a contenir la pandèmia per coronavirus, com els confinaments. Per al quart trimestre de 2020, BASF espera que continuï millorant el EBIT abans d’extraordinaris del Grup en comparació amb el tercer trimestre de 2020.

Per a la totalitat de 2020, el Grup BASF prediu un lleuger descens de les vendes en comparació amb l’any anterior, motivat principalment per una demanda més feble, conseqüència de la pandèmia per coronavirus. BASF anticipa una caiguda destacable del EBIT abans d’extraordinaris per a 2020. A més d’una demanda més feble, la companyia espera que continuï la pressió sobre els marges, especialment en productes químics bàsics, que es veurà compensada de manera parcial pels estalvis en els costos fixos.

Així doncs, per a l’exercici de 2020, BASF preveu vendes d’entre 57.000 i 58.000 milions d’euros, un EBIT abans d’extraordinaris d’entre 3.000 i 3.300 milions d’euros i un retorn del capital invertit (FREC) d’entre el 0% i l’1%.

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics