CCOO i UGT fan aquest dimecres "una jornada informativa" a les portes de les nuclears d'Ascó i Vandellòs, una acció sindical que provoca llargues cues de treballadors esperant per entrar a treballar a les plantes des de les 7 del matí.
A Ascó, on es fa la recàrrega de combustible de la unitat I, es permet entrar als empleats gradualment. Els sindicats reivindiquen que la negociació del cinquè conveni col·lectiu està bloquejada. Ho està perquè no s'accepta incloure "una garantia de treball" al personal de les dues centrals catalanes perquè mantinguin els llocs de treball quan tanquin l'activitat i es faci el desmantellament.
"Es posa sobre la taula perquè sigui una transició justa" ha dit Joaquim Bielsa, president del comitè d'Ascó.Amb l'acció sindical d'aquest dimecres a les portes de les centrals nuclears, els sindicats CCOO i UGT han volgut escenificar "que les relacions" amb la direcció d'ANAV (Associació Nuclear Ascó- Vandellós) "s'han degradat de forma preocupant".
Segons Joaquim Bielsa, president del comitè de la central d'Ascó i secretari general de CCOO d'Ascó i Vandellòs, i Francisco López, vicesecretari general d'UGT d'Ascó i Vandellòs, el motiu de la topada és que la negociació del conveni col·lectiu, el cinquè, s'ha encallat i bloquejat perquè els sindicats exigeixen incloure un pla que garanteixi els llocs de feina al personal de les plantes nuclears quan arribi la data de tancament i s'hagin de començar a desmantellar. Segons ha recordat Bielsa, la plantilla d'Ascó i Vandellòs "està preocupada" per l'imminent calendari de tancament, el 2030 per a Ascó I, el 2031 per a Ascó II i el 2035 per a Vandellòs II. El president del comitè del centre d'Ascó ha assenyalat que la mitjana d'edat de la plantilla "no és elevada" (46 anys) i ha recordat que ja es va aplicar "un programa de relleu generacional" perquè el personal "estava envellit", i unes 400 persones es van jubilar - gairebé la meitat dels treballadors de la propietat de les plantes -.
Personal jove i qualificat
Tota aquesta "gent jove" que s'ha incorporat a les nuclears és la que més preocupació mostra per la falta de planificació i estabilitat. "S'han incorporat en un sector d'activitat que finalitza, però aquestes plantes, quan tanquin de forma preceptiva s'han de desmantellar i es demana que es posi per escrit que són aquests treballadors qui ho faran", ha reclamat Bielsa. Els sindicats defensen que els empleats de les nuclears són els que estan més preparats per fer-se càrrec de desmantellar-les i per això demanen "una transició justa", amb un programa i un pla que els garanteixi la continuïtat laboral més enllà de la data d'aturada de l'activitat. Des de CCOO i UGT insisteixen que és aquest personal el més qualificat i format per dur a terme aquesta feina perquè és "el que manté i té en marxa" les plantes, però "falta voluntat per part de l'empresa", denuncien.
Fins i tot, demanen i ofereixen "mobilitat funcional i geogràfica entre Ascó i Vandellòs" i que es puguin "canviar les funcions dels empleats" segons "les necessitats" de la feina a desenvolupar. Els sindicats també hi volen incloure el personal dels subcontractes (uns 1.500 empleats més) tot i que reconeixen que primer cal fer una planificació de la dotació de plantilla necessària. De la mateixa manera que pot ser complicat mantenir-la tota, pot ser també que encara es necessiti més personal del que hi ha ara. Si cal reajustar, es plantejaria un nou ERO, "que l'actual acord ja contempla". Des que es va denunciar el conveni col·lectiu, el març del 2022, els sindicats han fet dotze reunions amb l'empresa. Reconeixen que "és una negació atípica", ja que "només es proposa mantenir el nivell adquisitiu" però amb la garantia de conservar els llocs de feina "com a línia roja". CCOO i UGT proposen seguir l'exemple del que ja s'ha fet a Vandellòs I, José Cabrera (Zorita, Guadalajara) o Nuclenor (Santa Maria de Garoña, Burgos), "on ha estat el personal que treballava a les instal·lacions qui es fa càrrec del desmantellament, que té la màxima qualificació per fer-ho".
Primera jornada de pressió
Els representants sindicals s'han instal·lat a les 6 del matí a les portes de les centrals d'Ascó i Vandellòs, i han permès que es fes el relleu del torn de nit, però després han anat informant, un per un i sense pressa, tots els treballadors que durant el matí arribaven a les plantes, provocant llargues cues de vehicles a les entrades. La intenció de l'acció sindical no és "retardar" la recarregada de combustible que es fa a Ascó I, però de cara la recàrrega d'Ascó II prevista a l'octubre, si la situació no es desbloqueja, "requeriran als empleats" que no facin cap hora extraordinària.
Això suposaria que no es poguessin complir els terminis de la parada. Si la situació s'allarga, no descarten convocar jornades de vaga en la recàrrega de Vandellòs II a l'abril de l'any que ve.
Falck marxa
En l'última recàrrega de combustible, la parada ja va patir uns dies de retard per les jornades de vaga que van convocar el centenar de treballadors de l'empresa Falck, de serveis contra incendis a les plantes. Els bombers de les centrals exigien un augment salarial en la negociació del nou conveni que es va acabar acordant l'octubre passat. Segons asseguren els sindicats i han confirmat l'ACN amb representants dels treballadors de l'empresa, el contracte de Falck amb la propietat s'extingeix el pròxim 31 d'agost i ja s'ha obert el concurs per trobar una altra companyia, que haurà d'absorbir tota la plantilla actual i respectar els termes del conveni firmat, que és vigent fins a final d'enguany.
ANAV no permet a Falck participar en aquest nou concurs d'adjudicació del servei.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics