Diumenge, 19 de Maig de 2024

Unió de Pagesos calcula una caiguda de més del 20% de l’avellana

El sindicat agrari preveu una pèrdua d’ingressos en la campanya de fruita seca de més de 18 MEUR

06 de Novembre de 2015, per ACN
  • Cabàs amb avellanes entre una mostra de productes de l'horta a la Fira de Riudoms

    ACN

El sindicat agrari Unió de Pagesos calcula una davallada del 25% en la collita d’avellana, del 20% en ametlla i del 70% en garrofa respecte a les collites de l’any anterior, segons han comunicat aquest divendres. Això suposa una pèrdua d’ingressos en aquesta campanya per a la fruita seca que estimen en 18,51 milions d’euros a Catalunya (12,5 en avellana, 3,39 en ametlla i 2,62 en garrofa). Tot plegat és conseqüència de condicionants climatològics i l’alternança de la producció entre collita alta i collita baixa. Les explotacions més afectades han estat les de secà, presents a àmplies zones del territori català i on el risc d’abandonament dels conreus de fruita seca és elevat. Unió de Pagesos calcula una caiguda de més del 20% de l’avellana i l’ametlla i un 70% de la garrofa.

L’avellana

Pel que fa a l’avellana, el sindicat calcula que s’ha passat de les 12.670 tones del 2014 a les 9.502 actuals. Les varietats que més haurien reduït la seva producció han estat les italianes, mentre que la varietat negreta ha estat bona. En aquest cas, una de les causes principals de la caiguda de la producció han estat les condicions meteorològiques perquè, segons explica el responsable de fruita seca del sindicat, Rafel Español, els avellaners “no acaben d’agafar la tardor”, és a dir, no els acaba de caure la fulla. “Tornarà a fer fred, tornarà a fer bo, paren i tornen a engegar”, ha exemplificat Español, que ha dit que “això influeix en la collita” de l’avellana.

El preu cotitzat per Llotja de Reus s’ha reduït de 2,8€/lliura a 2,5€/lliura en aquest inici de campanya com a conseqüència de la davallada del mercat internacional i això repercutirà en una davallada d’ingressos de 12,5 milions d’euros. En aquest inici de campanya de l’avellana els preus en origen de Reus, Itàlia i Turquia s’han igualat, fet que respon a la lògica dels mercats internacionals, contràriament al que ha vingut passant en els darrers sis anys, amb preus de Llotja de Reus sempre per sota dels preus turcs i italians. No obstant, en la darrera setmana el preu de Llotja de Reus s’ha tornat a situar per sota.

L’ametlla

Pel que fa a l’ametlla, segons explica el responsable de fruita seca d’Unió de Pagesos, les zones de regadiu han obtingut en general una bona collita, a diferència de les zones de secà. En total, significa una davallada del 20% respecte a l’any passat, de 17.427 tones el 2014 a 13.942 tones el 2015. En aquest cas suposa una pèrdua d’ingressos de 3,39 milions d’euros considerant un preu mitjà la collita 2014, de 1,85€/Kg closca, i de 2,07€/Kg closca l’actual. A més, el sindicat es queixa que hi ha gairebé un euro de diferència per sota per quilo gra entre la cotització que fa la Llotja de Reus de la que fa Mercamúrcia. Per a Unió de Pagesos, en un mercat unitari de l’ametlla com el de l’Estat espanyol no té sentit aquesta diferència de preu en origen.

La garrofa

Finalment, la garrofa també patirà una davallada del 70% respecte a l’any passat, i en alguns casos pot arribar al 90%. El 2014 es van produir 26.198 tones de garrofes, i aquest any la producció es limitarà a unes 7.859 tones, segons el sindicat agrari. Per Español, la davallada es deu a “l’estrès” que portaven els garrofers de l’últim any i que “les últimes gelades van matar el garrofí”.
A més, la reducció de collita se suma als preus baixos que percebrà el productor, de 0,20€/kg, que ha assignat la Llotja de Reus; i també a la retallada d’ajudes directes, de 120,75€/ha a 33€/ha per als cultius de fruita seca. La davallada d’ingressos per venda del fruit ha estat de 2,62 milions d’euros (un 62% menys), de 4,19 milions d’euros el 2014 als probables 1,57 milions d’euros aquest 2015.

Unió de Pagesos denuncia que en una campanya amb una collita tan minsa de garrofes els preus pagats al productor es mantinguin en un nivell tan baix, i que el preu fixat per Llotja de Reus no reflecteixi en molts casos els preus reals que s’estan pagant als productors. En aquest sentit, Español ha denunciat que la garrofa no està ben valorada “malgrat ser un cultiu mediterrani i que l’Estat sigui el primer productor de garrofa” en un àmbit mundial. “No la tenen per gaire cosa”, ha afirmat Español, que ha dit que “el preu que surt” a la Llotja de Reus “no és gens competitiu” i que, per exemple, al Marroc, les garrofes “van al doble que aquí”. El responsable de fruits secs d'Unió de Pagesos ha recordat que dijous es reuniran amb la Llotja de Reus per parlar de "la nova manera de fer preus".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges