Diumenge, 17 de Gener de 2021

Unió de Pagesos celebra que Agricultura acoti a les terres de secà les restriccions de la sega i recol·lecció d'herbacis

El sindicat estima en 11 milions les pèrdues del sector per la prohibició de l'any passat per l'incendi de la Ribera d'Ebre

15 de Juny de 2020, per ACN
  • Imatge d'un pagès

    ACN

Unió de Pagesos celebra que el departament d'Agricultura hagi acotat a les terres de secà les restriccions de la sega i la recol·lecció d'herbacis. L'organització agrària valora positivament que la conselleria hagi tingut en compte les demanades del sindicat a l'hora d'elaborar qualsevol nova regulació de l'activitat agrícola relacionada amb els treballs de sega de cultius herbacis i la previsió d'incendis forestals. Unió de Pagesos va elaborar un informe que va fer arribar als consellers d'Interior i d'Agricultura en el qual quantificava en 11,5 milions d'euros les pèrdues del sector de cereals i conreus herbacis arran de la prohibició de la sega entre el 27 de juny i l'1 de juliol del 2019, després de l'incendi de la Ribera d'Ebre.

En l'informe, Unió de Pagesos posava de manifest que durant el 2019 només 18 dels 233 incendis forestals que hi va haver van tenir com a origen les activitats relacionades amb la sega (un 7,7% del total). Així mateix, durant el període 1994-2018 només el 4% dels incendis forestals van ser causats per motors i màquines, entre els quals la maquinària relacionada amb la sega. En aquest sentit, els incendis causats per la sega són molt inferiors al 4% durant aquest període, segons assenyala el sindicat. L’informe qüestionava que la decisió que va prendre el conseller d'Interior el 2019 de prohibir la sega es basés en elements tècnics, i posava de manifest el "greu impacte econòmic" que tenia sobre el sector, que quantifica en pèrdues d'1,5 milions d'euros en el cereal d'hivern i de 9,5 milions d'euros en els conreus herbacis d'estiu, blat de moro, sorgo i gira-sol.

En aquest sentit, Unió de Pagesos valora positivament la substitució de la regulació que afectava les tasques agrícoles de la sega, i tots els conreus herbacis, per una altra que només afecta els conreus herbacis de secà, quedant exclosos els de les terres de regadiu, així com l'adequació del nombre d'extintors o motxilles d'aigua per dur per les embaladores de quatre a dues, "atesa la dificultat física d'incloure quatre elements en una embaladora", tenint present que "el maquinista només pot usar un aparell d'extinció simultàniament". El sindicat també considera "adequat" ampliar l'obligació de dur tots aquests elements de prevenció d'incendi a tots els nivells d'alerta del Pla Alfa, atès que les dades "demostren que la majoria d'incendis provocats per activitats agràries relacionades amb la sega s'han produït en nivells d'alerta en els què no era obligatori, fins ara, dur extintors i motxilles".

Finalment, Unió de Pagesos recorda que "la pagesia és la més interessada a evitar els incendis", ja que "en pateix majoritàriament les causes en perdre el conreu, els ramats i les cases". "També és la pagesia qui col·labora més en la prevenció a través de les Associacions de Defensa Forestal, llaurant tanques perimetrals, efectuant tallafocs, i donant l'alerta i senyalant els camins per arribar-hi en cas d'incendi", remarca el sindicat. Per aquest motiu, Unió de Pagesos s'oposa a decisions "arbitràries i injustificades" de qualsevol departament, que "pretenguin anar més enllà de les obligacions establertes per Agricultura", tenint en compte "el baix nombre d'incendis que genera l'activitat, ja que està regulada amb consens entre l'Administració i els representants del sector, i per les elevades pèrdues econòmiques que ha de suportar la pagesia quan s'obliga a aturar la sega".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics