Dilluns, 24 de Juny de 2024

Unió de Pagesos denuncia l'opacitat de la Llotja de Reus i els preus per sota dels costos dels fruits secs

Per la seva banda, la Cambra de Comerç de Reus reitera la total transparència de la Llotja

05 de Setembre de 2023, per ACN/Reusdigital.cat
  • Diversos membres i representants d'Unió de Pagesos

    ACN

Unió de Pagesos denuncia l'opacitat de la Llotja de Reus a l'hora de marcar els preus i lamenta que no hi ha hagut pràcticament cap variació en el sector de l'avellana des de fa tres anys. Reclamen que com a mínim les cotitzacions siguin superiors als 2,5 euros. Enguany, els agricultors preveuen una collita d'unes 3.000 tones d'avellanes, el que representa entre un 30% i 40% menys respecte a la campanya anterior. L'extrema sequera i les dificultats de reg als cultius de la zona del pantà de Riudecanyes són els principals motius d'aquesta davallada de la producció. També denuncien que els preus de les ametlles i les garrofes estan per sota dels costos.

El sindicat ha plantat la Llotja de Reus per primera vegada després d'assistir durant cinc anys a les reunions amb l'organització per fixar els preus i ha tornat a criticar la seva mala praxi. Els pagesos denuncien que moltes de les operacions es fan via telefònica i d'una manera "totalment opaca", ja que no hi ha constància escrita i no queda cap registre posterior de les operacions mercantils. En aquesta línia, també destaquen que els diferencials amb les altres llotges de l'Estat és majúscul, tot i que la reusenca és la de referència. Per això, han exigit al Departament d'Acció Climàtica que hi intervingui i posi en marxa la figura dins de la llotja que vetlli per la transparència de les cotitzacions, setmanalment.

La Cambra reacciona a la denúncia del sindicat amb un comunicat

La Cambra de Comerç de Reus i la Llotja de Reus han reaccionat a la denúncia feta per Unió de Pagesos, esgrimint "la total transparència" amb la qual es fixen els preus de l'avellana, l'ametlla, els ous i les garrofes. Les corporacions afirmen que existeix un reglament de funcionament de les taules de preus, que estableix que cal recollir els imports marcats pels múltiples operadors.

En el comunicat emès, s'explica que la Llotja de Reus estableix un preu mínim de referència del que és en origen, al camp. Posteriorment, hi ha un seguit de variables pròpies i comunes del tràfic comercial tals com el volum total, la qualitat i el calibre de la mercaderia, entre d’altres, que poden fer que aquest preu mínim de referència acabi sent més elevat fruit d'elements que hi pot haver en qualsevol transacció.

La Llotja de Reus també expressa que no s'estableix cap obligació ni a la Llotja ni als operadors d'aportar cap element documental propi dels acords privats assolits en el tràfic comercial en aquest sentit. Un segon element que, segons la Cambra i la Llotja de Reus, cal tenir en compte és l'Observatori de Preus de la Generalitat de Catalunya.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges