Dissabte, 08 de Maig de 2021

400 signatures contra la instal·lació de plaques solars a l'Alt Camp

És un manifest del Casal Popular La Barraca del Pla de Santa Maria

02 de Març de 2021, per ACN
  • Cartells que indiquen l'accés a l'AP-2 i direcció a Santes Creus, situats al terme del Pla de Santa Maria, amb molins girant al fons dalt la muntanya

    ACN

Prop de 400 persones signen un manifest en contra de la instal·lació de plaques solars a l'Alt Camp. La campanya, que es va engegar el passat 16 de febrer per Change.org, vol frenar la proliferació de projectes d'horts solars a la comarca, com el cas del Pla de Santa Maria. "S'hi concentren el 75% de la superfície de parcs solars projectats a la comarca, i el 25% en pobles del voltant, però tocant més al Pla", manifesta Sílvia Abellà, portaveu del Casal Popular La Barraca, col·lectiu social que ha impulsat la recollida de firmes.

El manifest, que fan arribar a diverses entitats, reclama "un model energètic renovable, sostenible i participatiu adequat al territori". El casal també presentarà totes les al·legacions possibles per posar-hi fre. Segons el visor ambiental i la taula de dades del Departament de Territori i Sostenibilitat, es recullen fins a sis projectes a l'Alt Camp, dos dels quals ja han rebut llum verda de la Ponència d'energies renovables: Merlot Solar (36,7 MW) a Cabra del Camp (62 hectàrees) i Almenara Solar (47,5 MW) al Pla de Santa Maria (89 hectàrees). L'emplaçament es considera viable, sota uns condicionats.

Altres projectes sobre la taula són Geoide III (45 MW i 93,3 hectàrees) al Pla de Santa Maria, Les Clotes (25 MW i 47,1 hectàrees) també al Pla, Els Puigs (44,1 MW i 102,47 hectàrees) i Solar Energy (5,95 MW i 15 hectàrees), ambdós dibuixats al terme d'Alió. El Casal Popular La Barraca denuncia la concentració de superfície al terme del Pla, d'una totalitat d'horts solars plantejats a l'Alt Camp de 730 hectàrees, segons càlculs d'aquest col·lectiu. "Equivaldria a 1.023 camps de futbol, d'aquestes, 553 hectàrees es localitzen al terme municipal del Pla de Santa Maria", avisen.

A més, donen per fet l'existència de projectes similars al territori i en les seves immediacions, que encara no apareixen al visor de la Generalitat. Des del casal popular s'adverteix que tota aquesta proposta energètica ha començat a materialitzar-se. Recorda que, per una banda, hi ha la intenció d'Incasòl de promoure 170 ha de plaques solars en una zona entre els polígons industrials del Pla i Valls. I, per l'altra, s'ha fet palès l'interès de diverses promotores que, en els darrers mesos, han contactat propietaris agrícoles de la zona per oferir-los contractes per l'arrendament de les seves terres "amb promeses dubtoses i qüestionables", en la seva opinió.

Davant l'allau de propostes i la preocupació de diferents sectors de la població, el casal popular va organitzar, el passat dimarts 16 de febrer, una videoconferència per a les entitats i associacions planenques amb l'objectiu d'informar sobre aquesta problemàtica i demanar-ne l'adhesió al manifest. El casal insisteix que, tot i estar d'acord amb la transició energètica, no es pot permetre l'ocupació del territori amb grans extensions de plaques solars i les seves infraestructures ja que suposaria alterar la biodiversitat de l'entorn, el patrimoni natural, afectaria l'agricultura i al seu sector econòmic i alteraria el paisatge actual, "convertint-lo en camps de miralls negres", afirma.

El manifest: contingut i recorregut

És per això que en el seu manifest hi consta: "No posem en dubte el fet que cal una transició energètica cap a un model d'energies renovables, però no compartim la manera com es vol fer aquest canvi. No podem acceptar que es faci de qualsevol manera i a qualsevol preu".

En el document també es demana l'aprofitament de grans aparcaments, sostres i teulades de naus industrials i edificacions diverses per posar-hi plaques fotovoltaiques, que s'ajornin la concessió de llicències fins que es modifiqui el Decret llei 16/2019, i que les administracions locals i comarcals facin pinya en la defensa del territori i d'un model energètic just i sostenible. El manifest del casal popular s'ha compartit amb totes les entitats del Pla de Santa Maria i actualment ja compta amb diverses adhesions.

A més, serveix per fer xarxa entre les associacions del poble i per difondre la informació entre els seus socis. "L'objectiu no és que es quedi aquí, sinó fer-lo extensiu a tantes entitats, empreses i administracions com sigui possible", conclou el col·lectiu.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  02 de Març de 2021

Potser es prefereix tenir altres elements...

Tothom vol tenir electricitat. Potser és millor una incineradora, una central de gas, una central atòmica o altres? No ens podem carregar el medi ambient: és el futur.