Divendres, 23 d'Abril de 2021

Al descobert elements arquitectònics d'antics palaus medievals de Montblanc

18 de Febrer de 2021, per ACN
  • Pati interior amb arcs renaixentistes sense la columna central, descoberts al palau del Castlà de Montblanc

    ACN

Apareixen elements de gran valor arquitectònic en antics palaus medievals de Montblanc. L'Ajuntament vol posar en valor el seu patrimoni civil, el més desconegut i inexplorat. A la vila hi ha una dotzena de palaus documentats. Només dos tenen un ús públic en l'actualitat, com el palau Alenyà, seu del Consell Comarcal. La resta són privats i la majoria en desús, on s'hi conserven petites joies arquitectòniques. Ara s'ha intervingut als palaus de dues famílies de nobles de l'època: els Cervelló, on s'ha recuperat una galeria d'arcs gòtics, i del Castlà, amb unes arcades renaixentistes sense columna central, tota una raresa, segons els experts. El consistori, però, reconeix no tenir capacitat per assumir la gestió futura d'aquestes fortaleses.

Una tradicional merceria de la plaça Major de Montblanc amaga una fortalesa en el seu interior. L'aparença humil del negoci dissimula el que havia estat el gran palau dels Cervelló -alguns fins i tot el consideren el palau reial, teoria amb la qual discrepa l'historiador local Jaume Felip. Això, però, no treu valor a la descoberta d'una galeria d'arcs gòtics i capitells, construïts a la sala noble a mitjan segle XIV. També es conserva l'enteixinat original i l'escala noble -de la qual només en queda la volta, ja que els graons van ser desmuntats a fi de guanyar espai. "Aquest és el problema d'aquestes cases, que han estat desmuntades i reconstruïdes", afirma Felip. "Sabíem de l'existència dels arcs, però, en retirar parets de guix, hem vist la dimensió que arriba a tenir aquest magnífic edifici", afegeix.

L'Ajuntament ha iniciat des de fa mesos un estudi per esclarir i documentar què amaguen aquests palaus, fins a una dotzena a la vila. La majoria, en mans privades, estan buits i en desús. En un altre castell on s'ha intervingut és el del Castlà, al costat de l'església de Sant Miquel, fins fa uns mesos ocupat per llogaters. Un cop ha quedat alliberat, el consistori, d'acord amb la propietat, hi ha actuat per visibilitzar els arcs originals sense columna central, una raresa que busca causar un efecte "enganya-ull". També s'hi pot veure la data de construcció, el 1563, i els escuts de la família dels Vilafranca, els fundadors del Montblanc actual.

L'arxiu històric està treballant també per documentar la propietat d'aquests palaus, una tasca difícil ja que a Montblanc no es conserva documentació d'època medieval. Revaloritzar i donar nous usos al patrimoni civil Aquest conjunt de palaus són el testimoni de l'existència de grans llinatges durant l'edat mitjana, una època d'esplendor de la vila. Ara l'escenari és un altre. És un territori que pateix despoblament, amb un patrimoni desbordant. L'Ajuntament de Montblanc assumeix que no té capacitat per mantenir i fer visitables aquestes fortaleses.

"A Montblanc tenim molt de patrimoni i estem molt focalitzats en la muralla i en les esglésies gòtiques, però també hi ha 12 palaus i els volem estudiar tots, sense la pretensió de comprar-ho com a espai públic, sinó buscar-los altres usos", ha afirmat l'alcalde Josep Andreu. En aquest sentit, l'alcalde ha avançat que s'està en negociacions avançades perquè una fundació -de la qual no ha volgut desvetllar el nom- adquireixi el palau del Castlà per instal·lar-hi la seva seu.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics