Divendres, 19 d'Abril de 2024

Alfons Garcia: 'Cultura i patrimoni són serveis de qualitat per al turista que ve a veure'ns'

L'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant fa balanç de l'actual mandat i avança que té 'il·lusió i projecte' per presentar-se a les eleccions de l'any que ve

13 d'Agost de 2018, per Marc Busquets
  • Garcia, a la plaça del Pou de l'Hospitalet

    Marc Busquets

Alfons Garcia (Tortosa, 1959) és el batlle socialista de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Amb majoria al ple, fa balanç d'un mandat en què l'aliança amb altres localitats costaneres pel desmantellament de la via ha donat els seus fruits. Inversions a la població, com la residència per a gent gran, i la promoció de la cultura i la natura per captar turistes són altres de les qüestions que l'alcalde detalla en una entrevista a Reusdigital.cat on avança que "si tot va com ha d'anar", serà altre cop alcaldable a les municipals de 2019, 

Amb majoria al govern, aquest deu haver estat un mandat plàcid.

Plàcid a nivell de relacions humanes, perquè tens una capacitat de diàleg més àmplia, i més senzilla, i això fa que sí que sigui veritat que, a l’hora de governar, amb majoria les coses siguin més fàcils.

Si parlem d’infraestructures, l’aliança amb Cambrils, Salou i Mont-roig, finalment ha donat fruits. Adif es compromet a desmantellar la via.

Sí, i no només es compromet, sinó que, a més a més, ho portarà a la pràctica, que és l’important. Jo crec que el que és rellevant és que al territori hem d’anar presentant els nostres interlocutors, de forma unida i qualificada, i defensant uns interessos mínims però importants. En el cas de les infraestructures d’Adif, el que és important és que finalment es posa en funcionament el corredor i nosaltres ho veiem de manera positiva, perquè tenim una estació relativament propera al poble, i una millora de les infraestructures pot facilitar la mobilitat a nivell territorial i ens facilitarà la connexió amb altres indrets. I l’altre part positiva és que l’actual infraestructura pot ser un connector de tot el que és el sector litoral i les platges, que també és un dels atractius del nostre municipi.

El canvi de govern a la Moncloa pot millorar les relacions?

He de dir que, malgrat tot, amb el govern anterior de Madrid, la relació amb el sector de Foment va ser molt positiva, i el fet que l’administració compleixi els compromisos millora les coses. Esperem que ara, la interlocució continuï sent fluïda. I ho ha de ser amb independència del color polític que hi hagi en una administració o en una altra.

Hi ha el projecte de la via verda, en paral·lel.

Encara no hi ha terminis definits, primer ha de passar per Adif, que s’encarrega de la part que seria la infraestructura, i després ha d’haver-hi un projecte, i nosaltres mirem si aquest projecte l’hem de fer amb recursos propis o si la Diputació ens donarà un cop de mà. El que sí ens agradaria és que aquest connector entrés en funcionament amb la major brevetat possible, tot i que, quan parlem de temes administratius, hem d’entendre que els terminis no són d’avui per demà, sinó que estem parlant de dos o tres anys segurament. 

Els municipis s’haurien de fer cas del manteniment de la via verda.

Sí. De fet, amb el tracte amb Adif, ells no renunciaran a la titularitat del traçat. El que fan és un lloguer a llarg termini, i amb unes condicions econòmiques concretes.

Enguany s'ha destinat el 20% del pressupost a inversions.

Afortunadament, poder comptar amb uns impostos especials derivats fonamentalment de la implantació nuclear elèctrica ens ha permès tenir una notable capacitat d’inversió. Nosaltres el que sí entenem és que les altres administracions segurament estan més mancades de recursos, excepte la Diputació. Per tant, la Generalitat no té uns pressupostos com per invertir, i l’administració de l’Estat és més lenta. Però torno a dir que afortunadament tenim capacitat d’inversió i aquestes inversions han de ser d’avui però en visió de futur per al demà, en el sentit que han de contribuir a fer-nos gaudir d'uns equipaments moderns i sostenibles que donin serveis de qualitat a la població. I també perquè el dia que no hi siguin les centrals nuclears, aquests serveis es puguin continuar prestant en igualtat de condicions i amb uns preus assumibles per als ciutadans. 

En matèria de Benestar Social, s'ha obert la residència, i hi ha un pla per contractar aturats.

Nosaltres entenem que tenint aquest pressupost, no ha d’haver-hi una gran repercussió social entre els sectors més vulnerables. En aquest sentit, i des de fa molts anys, tenim una partida de 600.000 euros adreçada al Pla d'ocupació municipal, dirigida a contractar gent sense feina amb treballs d’estiu, o treballs complementaris que ens fan falta quan el poble requereix d’uns serveis extres. I també realitzem una feina d’inserció laboral de persones discapacitades, perquè tothom ha de tenir dret a ser inserit socialment i sobretot en aquest moment en què altres administracions no sempre han pogut fer aquesta tasca.

Tan sols un 4% de la població aproximadament va votar al procés de pressupostos participatius. Tenen res pensat per incentivar la participació? 

Hem celebrat dues edicions dels pressupostos participatius, però el que no aconseguim és aquesta major participació, no tant en la part prepositiva, que sí que és cert que el ciutadà és actiu, sinó més aviat en la part de les votacions. Tot i que aquest any vam proposar d’implantar el procés telemàticament, sí que hem de mirar de fer algun esdeveniment o alguna acció més transversal a nivell de municipi, per intentar cridar més a la ciutadania. Del contrari, la gent al final la gent vota si allò l’afecta, si fa inclusions a un sector determinat del poble, i creiem que hem de mirar d’arribar a més gent perquè la ciutadania també ha de ser responsable de les principals decisions del municipi.

S’han emmirallat en algun municipi de dimensions similars a l’hora d’intentar implantar alguna mesura de cara al futur?

No, som coneixedors de que tot el que es fa en poblacions de l’àrea metropolitana de Barcelona, posem per cas, concretament a la zona de Sabadell i Terrassa, i han dut a terme mesures similars a les nostres, però ho feien més per barris. En tot cas, són unes altres dimensions superiors a les nostres. Sí que és veritat que allí ho tenen més sectoralitzat i potser això els facilita les coses, però en municipis de les nostres dimensions, la veritat és que els percentatges de participació són més baixos, van entre un 3% i un 5%.

També s'han recollit signatures per la millora de l’assistència mèdica, en especial el servei de pediatria. Les demandes adreçades a Sagessa s'han resolt, però i les adreçades al Departament de Salut?

Efectivament es van recollir més de 1 100 signatures. Des del 2011, quan van començar les retallades, ens van tancar el nostre CAP, que era un dels principals actius des del punt de vista de salut, i això va generar un neguit en la ciutadania que s’ha anat mantenint.  Tots considerem que hi ha determinats serveis que són essencials i que han de ser molt pròxims. Nosaltres argumentem, per poder mantenir-lo obert, que Cambrils ens cau lluny, que tenim diferents nuclis, població envellida en molts casos que no té disponibilitat de tenir un vehicle a la porta de casa, que tenim una central nuclear propera... Per tant, teníem arguments de pes per fer aquesta reivindicació. Malgrat això, en alguns casos, a l’estiu, aconseguíem fer una aportació municipal i tenir el CAP obert unes hores més. Però ara ens trobem amb uns altres problemes estructurals afegits, com són la manca de metges. I aquesta no és només una qüestió en l’àmbit territorial, sinó que passa arreu de Catalunya, i concretament d’algunes especialitats com pediatria. Sagessa tenia moltes dificultats per cobrir aquest servei, però ha donat resposta a aquesta demanda posant-hi personal qualificat i l’atenció s’està prestant per part de personal qualificat. Crec, per tant, que s’han complert les expectatives, prestant una atenció de qualitat. En quant a l’administració de Catalunya, bàsicament ens trobem molt sovint amb el director territorial i si no podem avançar cap a aquesta cobertura de 24 hores, el que sí que volem és caminar cap a una carta de serveis més àmplia i complementària, com és el cas de Miami Platja. Igual com nosaltres hem aconseguit que hi hagi aquí un servei que faciliti fer la rehabilitació als propis centres del municipi, o que es puguin fer una sèrie de proves que també es puguin fer al propi municipi també, evitant d'aquesta manera el desplaçament de la gent cap a un centre especialitzat. Ara estem mirant d’implementar altres serveis, i si l’Ajuntament ha de comprar un material o un equipament, doncs ho faríem. Per exemple, una de les coses que havíem demanat darrerament és un equip de radiografia. Cada cop que hi ha una torçada de peu, una lesió muscular... Automàticament s'ha d’anar cap a Cambrils i volem facilitar la vida dels ciutadans.

És optimista sobre aquestes demandes al departament de Salut?

Al final ho resoldrem, el problema serà trobar el personal qualificat, però amb aquestes mesures guanyarem tots, els ciutadans i els professionals i treballant amb temps, ho aconseguirem.

Més enllà de sol i platja, quins altres atractius turístics es promouen per captar visitants?

Sabem que tenim un col·lectiu de turistes que vénen per les nostres platges, que no estan tant saturades com altres pròximes. Però volem potenciar el turisme familiar, un turisme més suau, més tranquil. I en aquest procés també entenem que el turista requereix d’uns serveis de qualitat i per això creiem que cultura i patrimoni són fonamentals, i això ho podem complementar per exemple, amb la natura. Una natura ben conservada, de fàcil accés, amb uns camins marcats... Juntament amb la suma de diversos factors que garanteixin la qualitat de l’entorn i del municipi. D'aquesta manera aconseguim que el turista vingui i vingui convençut, així com també contribuïm a contrarestar aquest turisme més estacionari.

Som a una mica menys d’un any de les properes eleccions municipals...

Quan la gent em pregunta si em tornaré a presentar, sempre dic que tinc il·lusió, projectes i ganes de continuar pilotant aquest projecte que crec que ens ha convertit en un municipi de referència d’aquest tipus de producte vinculat als serveis, a les persones, a portar un cert orgull de poble... Evidentment tot això ha de passar per uns filtres, els filtres dels partits polítics i de la ciutadania que t’ha de donar el seu vot, i nosaltres treballarem perquè així sigui. Del contrari, ho agrairem exactament igual perquè el que volem és treballar i fer un millor municipi.

Es torna a presentar.

Sí, sí, en principi, si tot va com ha d’anar, en perspectiva d’uns mesos vista, hi ha la voluntat de continuar.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics