Divendres, 12 d'Abril de 2024

Ara Catalunya - Ara Pacte Local presenta una moció al Consell Comarcal del Baix Camp per fer front a la sequera

La formació municipalista defensa la creació d'una dessalinitzadora al Camp de Tarragona

26 de Febrer de 2024, per Aleix Pérez
  • La moció serà debatuda aquest dimarts al ple del Consell Comarcal del Baix Camp

    Aleix Pérez

Ara Catalunya- Ara Pacte Local ha presentat al ple del Consell Comarcal del Baix Camp una moció de cinc punts per a demanar a la Generalitat poder actuar d'urgència davant la sequera i garantir l'abastament de l'aigua a la comarca. El ple té lloc aquest dimarts a a la tarda a la seu de l'ens comarcal.  

Entre les peticions es troba l'execució de l'Estació Regeneradora de l'Aigua a la depuradora de Reus, que permetria destina l'aigua per al reg agrícola, parcs i jardins del territori. També insta a l'Agència Catalana d'Aigua i a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre que estudiïn totes les possibles vies de subministrament alternatives d'aigua a les provinents del riu Ebre i Surana- Riudecanyes. 

La moció també inclou una aposta per la implantació d'una dessalinitzadora al Camp de Tarragona com a "solució òptima", que garanteixi l'abastament d'aigua potable del Baix Camp, "sobretot per a l'ús de boca" sense renunciar a cap de les concessions que l'Ajutnament de Reus té del sistema Siurana- Riudecanyes. També es demana que s'estableixin vies de subvenció i ajudes per cobrir els majors costos per cobrir la falta de disponibilitat d'aigua.  

Els cinc punts

El primer punt insta a l'acceleració de les infraestructures per al reaprofitament de l'aigua. Segons l'agrupació política, un dels punts més rellevants és l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals de Reus, que permetria abastir d'aigua d'ús agrícola i per a regar parcs i jardins del municipi. 

El segon eix d'aquesta proposta és identificar les fonts alternatives, per, en cas de situacions de necessitat, poder tenir una diversificació. Tot i així, des d'aquesta formació s'assegura que "això no ha d'implicar un canvi de sistema dels pantans de Siurana i Riudecanyes". 

El tercer punt demana a la creació d'una dessalinitzadora al Camp de Tarragona com a principal alternativa a la mancança d'aigua. També s'ha afegit que els terminis per a la seva execució "haurien de ser molt més àgils", i que la construcció d'aquesta també podria donar suport a altres zones hidrogràfiques amb necessitats.

Pel que fa al penúltim punt, Ara Catalunya demana a la Generalitat i a l'Estat a mantenir com a prioritat l'accés a l'aigua destinada a l'ús de boca. Amb aquest aspecte, el secretari general d'Ara Catalunya- Ara Pacte Local, Daniel Rubio, ha comentat que "durant mesos moltes poblacions han estat amb restriccions d'aigua per sequera". Rubio ha recalcat la importància d'una entesa amb els municipis propers a l'hora del repartiment dels recursos.

Per últim, la moció demana a la Generalitat que estableixi vies de finançament per regular el preu de l'aigua. A més, han afegit la possibilitat d'una exoneració o reducció del cànon del pantà de Siurana.

Rubio ha assenyalat que aquestes propostes ha estat debatudes i traslladades a portaveus dels partits, comunitats de regants i a la Unió de Pagesos, i ha recordat que fins al moment "hi ha una bona sintonia".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics