Divendres, 19 d'Abril de 2024

La Morera de Montsant, panteó reial al segle XV

Us descobrim Bonrepòs i l'Ermita de la Pietat

  • Galeria d'imatges de Bonrepòs i l'Ermita de la Pietat

    Jordi Garcia Arnau

  • J.G.A.

  • J.G.A.

  • J.G.A.

  • L'historiador Ezequiel Gort ha publicat un llibre sobre Santa Maria de Bonrepòs

     

Al cor del massís del Montsant i a pocs quilòmetres de Cornudella, trobem aquesta petita població de poc més de 150 habitants que s'ha fet un nom com a destinació turística rural de qualitat. La Morera disposa de molts atractius en el seu accidentat terme municipal que inclou la Roca Corbatera, el cim més alt del Montsant. També es conegut per la gran quantitat de barrancs i de cims que fan les delícies dels excursionistes.

Però en aquesta ocasió, des de Reusdigital.cat ens hem volgut fixar en dos indrets prou interessants que es troben a l'est i a l'oest del nucli de La Morera.

Bonrepòs

Comencem el matí a l'antic Monestir de Santia Maria de Bonrepòs, a uns 20 o 25 minuts a peu a l'est de la Morera. L'imponent edifici també rep la denominació de Mas de Sant Blai a partir del moment en què va passar a mans privades amb la desamortització de Mendizábal el 1836 i fins el seu abandonament definitiu, ara fa uns 35 anys. La construcció es data d'entre 1170 i 1180, i és anterior a la d'Scala Dei (1194).

L'eremita Arnau de la Morera el va fundar amb l'objectiu d'aplegar els ermitans que vivien a la 'muntanya santa' (Montsant) sota un nom ben aclaridor, Bonrepòs. A partir de 1215, la comunitat va canviar de sexe, els monjos se'n van anar a la nova Cartoixa de Poboleda i va arribar-hi una comunitat femenina que s'hi va mantenir fins l'any 1462, en què va quedar definitivament abandonada per passar després a mans de la Cartoixa d'Scala Dei, tal i com queda clar en un escut de pedra que podem veure a la façana principal de l'edificació.

Sota domini d'Scala Dei va agafar les funcions de granja i s'hi va fer la capella de Sant Blai. Entre 1426 i 1429, l'abadessa va ser la reina Margarida de Prades, última esposa de qui va ser l'últim rei del llinatge dels comtes de Barcelona, Martí l'Humà. Les despulles de la reina Margarida de Prades van descansar al Monestir de Santa Maria de Bonrepòs entre 1429 i 1475 quan van ser traslladades al Monestir de Santes Creus. També se sospita que l'antic claustre de Bonrepòs és ara el claustre posterior de Santes Creus.

La Pietat

A uns tres o quatre quilòmetres de Bonrepòs, en direcció a l'oest, trobem la famosa Cartoixa d'Scala Dei. Just damunt de la cartoixa hi podem trobar l'Ermita de la Pietat, un indret amb unes vistes molt maques sobre el recurs turístic més conegut del Priorat. Des d'aquest punt elevat podem fer excel·lents fotografies de tots el conjunt d'Scala Dei.

De l'edificació de la Pietat en destaca una profunda entrada, una mena de túnel, al fons de la qual hi ha una font que raja aigua permanentment. L'edificació va ser promoguda pel bisbe d'Urgell, monjo i prior d'Scala Dei. La Pietat tenia com a finalitat servir de casa de repòs per als monjos malalts i cal pensar que per això hi ha tants pedrissos. Curiosament, durant l'última guerra civil es va utilitzar com hospital de campanya.

Antigament, a l'oratori de l'ermita, hi va haver una imatge de la Pietat que va ser l'origen del nom que rep el conjunt.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

bonrepòs priorat reus reusdigital ermita la pietat
bonrepòs priorat reus reusdigital ermita la pietat
bonrepòs priorat reus reusdigital ermita la pietat
Bonrepòs Priorat Morera Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics