Divendres, 29 de Març de 2024

La redacció de Reusdigital.cat us recomana cultura

Una novel·la ambientada en part a Reus, un documental sobre el canvi climàtic o la trajectòria d'una cèlebre banda pop, entre les propostes que us fem

14 d'Octubre de 2020, per Redacció
  • 'La era de la estupidez' és la recomanació d'Alba Cartanyà per al cap de setmana

    Cedida

Tornen les restriccions de les autoritats per intentar frenar els contagis de covid-19. Això implica, per desgràcia, que esdeveniments i activitats culturals previstos arreu hauran d'ajornar-se o reformular-se per la seguretat de tots.

No obstant això, i si opteu per quedar-vos a casa, podreu gaudir de les propostes i recomanacions que els periodistes de la redacció de Reusdigital.cat citen a continuació. 

Marc Busquets recomana la novel·la 'El misteri d'Arthur Rimbaud', de Miquel Esteve

El poeta maleït Arthur Rimbaud i el seu llegat són l'eix sobre el qual gira la nova novel·la de Miquel Esteve. A més, part de l'acció té lloc a Reus, quelcom que afegeix major interès a la lectura d'una història que barreja amb habilitats fets històrics amb d'altres de ficcionats. D'aquesta manera, el poema 'La chasse spirituelle', atribuït al gal i descobert a la premsa el 1949, és l'element que generarà una narració on hi destaquen els referents literaris i els girs sorprenents que usa Esteve per dur la seva proposta a bon port. 

I si 'La chasse spirituelle' és un poema capaç d'elevar qui el llegeixi fins a fer-lo accedir a l'eteri i desconegut? I si a més desperta les forces del mal, encarnades en un misteriós individu? I si per protegir el món de la seva difusió i influència hi ha hagut gent que l'ha amagat durant dècades? I si el poema en qüestió va arribar a Reus en plena esplendor de la ciutat, a inicis del segle XX? 

Univers edita 'El misteri d'Arthur Rimbaud'. 

Alba Cartanyà proposa veure el documental 'La era de la estupidez' (2009) 

La documentalista britànica i activista contra el canvi climàtic, Fanny Armstrong, és la directora d'aquest documental en clau de ficció. A l'inici de 'The Age of Stupid' (2009) ja s'adverteix a l'espectador que les imatges que hi apareixen són reals i que el futur que es planteja està basat en prediccions científiques actuals. Es mostra un planeta Terra devastat l'any 2055 i un arxiver que comença a visualitzar materials antics per entendre per què la humanitat no va fer res per evitar el col·lapse del món. Una advertència que convida a reflexionar sobre com estem tractant el planeta i que, si continuem així, segurament algun dia ens penedirem de no haver actuat amb més contundència. 

Pete Postlethwaite interpreta el paper protagonista de l'arxiver, que durant molt de temps s'ha encarregat de recollir i preservar documents, arxius, mostres... en una espècie de base situada a molts metres d'alçada sobre l'oceà Àrtic. 

El documental es pot veure sencer, en versió original subtitulada: 

Marià Arbonès proposa escoltar el grup Antònia Font

No em va agradar gens saber que plegava el grup Antònia Font. La notícia, anunciada el novembre del 2013, em va agafar per sorpresa. No feia cas dels rumors de ruptura que hi havia. Em va costar acceptar que tot aquell enginy mallorquí quedés aturat de sobte. Enrere quedaven disset anys d’una brillant carrera musical i vuit discos publicats. I endavant, els projectes personals dels seus integrants.

Vaig descobrir la música d’Antònia Font a partir del seu segon disc, ‘A Rússia’, el 2001. Em va captivar fàcilment aquell pop-rock fresc i les lletres desconcertants i originals, que fugien de l’obvietat. Acabava de descobrir una cosa diferent i bona, i necessitava saber-ne més d’aquell grup que cantava sobre un “satèl·lit que fa voltes en línia recta” i tocava a les festes majors dels pobles.

Vaig escoltar el seu primer disc homònim i, efectivament, ‘A Rússia’ va marcar un pas important en l’evolució creativa dels mallorquins, però el seu punt d’inflexió va ser sobretot el disc ‘Alegria’ (2002), el tercer. A partir d’aquí, cada disc que publicava Antònia Font era una experiència nova i agradable per a mi, un estímul que em feia associar cada cop més cap al seu món de ciència-ficció aparentment surrealista.

Sense desmerèixer el treball de la resta de músics, cal apuntar que els artífexs principals d’aquest món eren Joan Miquel Oliver i Pau Debon. Oliver era molt més que el guitarrista: era el motor creatiu de la nau Antònia Font, el lletrista i el compositor. Ell era el creador de totes aquestes fantasies, i Pau Debon qui les interpretava amb la seva veu dolça i acollidora. Complementaven el grup Jaume Manresa (teclats), Pere Manel Debon (bateria) i Joan Roca (baix).

Us proposo que escolteu la cançó ‘Tots els motors’ del concert que els mallorquins van oferir al Gran Teatre del Liceu, el març del 2008, acompanyats de la New Royal Philharmonic Cuatro Quesos Orchestra, dirigida per Miquel Àngel Aguiló.

Isabel Martínez recomana la filmografia de la directora Haifaa al-Mansour

La recomanació d’aquesta setmana té aroma àrab i femení. Els usuaris de 'Filmin' podran gaudir-la a la col·lecció ‘Feminisme a l’Orient Mitjà’ d’aquesta plataforma a través de dues pel·lícules de Haifaa al-Mansour, la primera dona directora de l’Àrabia Saudita. Es tracta de ‘La bicicleta verda’ (2012) i ‘La candidata perfecta’ (2019), dues pel·lícules que retraten la posició de la dona àrab en el seu país i totes les dificultats que han de superar per viure en una societat que les tracta com a persones menors d’edat.

Ja sigui poder tenir una bici per poder fer curses amb el seu amic Abdullah o poder exercir de metgessa amb un mínim de dignitat i comoditat, les protagonistes de al-Mansour mostren com les coses més senzilles es converteixen en reptes en una societat fortament masclista i reaccionària. Realitzadora de cert prestigi fora de les fronteres del seu país a partir del seu primer treball cinematogràfic, al-Mansour ha rodat, recentment, un biopic sobre l’escriptora Mary Shelley estèticament molt bell però molt edulcorat sobre aquesta autora anglesa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics