Dimarts, 14 de Maig de 2024

Propostes culturals amb Reusdigital.cat

La sèrie 'Anne with an e', un disc Salif Keita i una comèdia musical ambientada als 80, entre les recomanacions del cap de setmana

03 de Juliol de 2020, per Redacció
  • Moffou', de Salif Keita, és el disc recomanat del cap de setmana

    Cedida

Si aquest cap de setmana gaudiu de temps lliure però no sabeu què fer-ne, des de Reusdigital.cat ens hem proposat fer-vos un seguit de recomanacions culturals amb les quals, esperem, descobriu nous autors i artistes que passin a formar part del vostre dia a dia. Aquest cop us parlem de sèries, discos 

Alba Cartanyà recomana la sèrie 'Anne with an e' 

Ambientada a l'Illa del Príncep Eduard (Canadà) a finals del 1890, 'Anne with an e' és la història d'una jove òrfena que, després de passar una infància traumàtica de família en família, aconsegueix trobar la seva llar a la "Casa de les Teules Verdes". Amb la seva inquietud, intel·ligència i imaginació, Anne Shirley (13 anys) transforma la vida de Marilla i Matthew Cuthbert, els germans que l'acaben adoptant, i de tots els habitants del petit poble on viu. A través de les seves aventures, s'obren reflexions sobre diferents temàtiques ben actuals, com el feminisme, la identitat o els prejudicis. 

La sèrie de Netflix està basada en el llibre 'Anne of Green Gables', de la canadenca Lucy Maud Montgomery. 

Marià Arbonès proposa escoltar el disc 'Moffou', de Salif Keita

L'àlbum 'Moffou' de Salif Keita es va publicar el 2002 i està considerat un dels millors discos de l'artista de Mali. El moffou és un instrument musical semblant a una flauta que es fabrica i s'utilitza a la zona del Sahel. Moffou és també el nom d'un club de Bamako que Keita va obrir per promocionar l'escena musical de l'Àfrica occidental.

El disc va suposar el retorn musical a les arrels de l'autor. Les deu cançons que conté són una barreja de ritmes acústics i altres de més dinàmics, construïdes amb una àmplia sensibilitat maliana, una equilibrada instrumentació i una majestuosa veu que no et deixa indiferent. Els temes estan cantats en llengües bambara i malinke, a més del portuguès, francès i l'anglès. La cançó 'Yamore', en què participa Cesária Évora, és la que obre el disc i podeu escoltar més avall.

Salif Keita neix a Djoliba el 1949. Des de petit pateix tota mena de discriminacions per ser albí, i arran d'això decideix convertir-se en griot (músic i poeta). En el sistema de castes de Mali això és una deshonra per a la seva família, de manera que el pare l'expulsa de casa. Keita dorm en els mercats i canta en els cafès fins que aconsegueix formar un trio musical amb el seu germà i un amic. El 1970 s'uneix a la Rail Band, que abandona tres anys més tard per incorporar-se a Les Ambassadeurs, una altra banda fonamental en la música de la costa occidental africana. Avui, Salif Keita, que ha publicat setze discos, resideix a cavall entre Bamako i París i és una de les veus més destacades de l'Àfrica. La seva música és una barreja de tradicions locals africanes amb altres elements com el soul, el pop, el rock o el rhythm-and-blues. 

Marc Busquets recomana 'Sing street'

El director John Carney es va donar a conèixer amb 'Once' (2007), una peculiar història d'amistat (i amor) entre un músic de carrer i una immigrant txeca que fan el que poden per tirar endavant a Dublín. La cançó principal de la pel·lícula, 'Falling slowly', es va dur l'Oscar. Temps després va arribar 'Begin again' (2013), altre cop amb la música com a gran aliada per emocionar i fer somriure a parts iguals. Ja consolidat, i de tornada a Irlanda, Carney va rodar 'Sing street' (2016), amb un jove adolescent com a protagonista i líder d'una banda de pop dublinès dels anys 80. 

Les melodies i el primer amor seran en el nostre jove heroi una nota d'esperança en un context econòmic i social deprimit. Els fans del 'new wave', a més, gaudiran com nens de la banda sonora del film i viatjaran al passat. 'Sing street' és, de fet, la cançó pop perfecta feta pel·lícula: enèrgica, ràpida, fins i tot naïf, utòpica. I ballable. 

Isabel Martínez recomana 'La edad de la inocencia'

La meva recomanació del cap de setmana és la pel·lícula 'La edad de la inocencia', de Martin Scorsese. Aquest film de 1993 és un retrat acurat de la societat de Nova York de finals del segle XIX.

Basada en la novel·la de l'autora Edith Wharton (amb la qual va guanyar el Premi Pulitzer), el film compta amb la interpretació de Michelle Pfeiffer, Wynonna Ryder i Daniel Day Lewis.

A banda de la pel·lícula (convertida ja en un classic dels 90 i que es pot veure a 'Netflix'), es recomana tota l'obra de Wharton, especialment 'Las costumbres nacionales'.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges