Divendres, 29 de Març de 2024

Que la cultura us acompanyi

Un llibre sobre La Pirenaica, la música de Tom Waits i una sèrie danesa sobre política, entre les recomanacions dels redactors de Reusdigital.cat

08 de Gener de 2021, per Redacció
  • Una imatge de Tom Waits, de qui Marià Arbonès recomana un tema per escoltar aquest cap de setmana

    Cedida

Arriba el cap de setmana i, amb aquest, les propostes culturals i recomanacions de la redacció de Reusdigital.cat. Música, llibres i pel·lícules que esperem que gaudiu tant com nosaltres!

Isabel Martínez recomana ‘Las cartas de la Pirenaica. Memoria del franquismo’, Armand Balsebre i Rosario Fontova

Anteriorment a la interessant ‘Las cartas de Elena Francis’ (Cátedra, 2018), Armand Balsebre i Rosario Fontova van investigar a ‘Las cartas de la Pirenaica. Memoria del franquismo’ (Cátedra, 2014) el correu de la mítica emissora comunista coneguda popularment com La Pirenaica. Fundada el 1941 a Moscou i traslladada posteriorment a Romania, aquesta emissora es denominava en realitat ‘Radio España Independiente’ (REI) i aquesta recerca posa l’accent en el contingut de les cartes que van arribar-hi sortejant la censura franquista. A més dels temes i preocupacions tractats pels oients, la publicació esbossa la personalitat de molts col·laboradors clandestins en territori espanyol així com qüestions com l’emigració, la repressió, l’odi als nord-americans, etc. Interessant si es vol aprofundir en l’ús d’un mitjà de masses amb finalitats polítiques i en la mentalitat d’aquesta època històrica.

Marià Arbonès recomana ‘Christmas Card from a Hooker in Minneapolis’, de Tom Waits

Tanco aquest breu cicle de cançons atípiques de Nadal amb ‘Christmas Card from a Hooker in Minneapolis’, de Tom Waits. El piano i la veu trencada de Waits hi expliquen la història d’una prostituta que, per Nadal, escriu una carta a un tal Charlie. La noia s’inventa una bona vida fins que revela la seva situació real: no té diners ni home, és a la presó i demana diners per a un advocat. Una bonica cançó que canta a la soledat i a la crua situació que viuen algunes persones.

En un concert, abans d’interpretar-la, Tom Waits va dir que havia compost ‘Christmas Card from a Hooker in Minneapolis’ durant una freda nit hivernal enmig de baralles de carrer i sons de sirenes de cotxes policials. Sons que es barrejaven amb les nadales i els anuncis nadalencs que se sentien per tota la ciutat. Altres comentaris apunten que es tracta d’una adaptació d’un poema de Charles Bukowski anomenat ‘Charlie, I’m Pregnant’. De fet, si hi ha un músic que s’identifica clarament amb el món de Bukowski, aquest és Tom Waits, un artista que sempre ha cantat poèticament les històries dels perdedors del somni americà.

‘Christmas Card from a Hooker in Minneapolis’ s’inclou al disc ‘Blue Valentine’, el sisè disc d’estudi de Tom Waits, publicat el setembre de 1978, quan l’autor encara tocava als clubs de West Hollywood i portava una vida a mig camí entre professional de la música i rodamon. El disc va suposar un canvi en el seu recorregut, ja que incorporava més guitarres elèctriques i teclats per a un so més orientat al blues. L’escolta de ‘Blue Valentine’ ens trasllada als pubs de Nova Orleans o als carrers deserts de les matinades de Nova York.

Marc Busquets recomana la sèrie 'Borgen'

Inclosa recentment al catàleg de 'Netflix', aquesta producció danesa de tres temporades segueix la incursió d'una líder política al parlament del país nòrdic i el seu assalt a la presidència. Ofereix una visió potser una mica idealista de la tasca dels representants del poble, quelcom tampoc estrany si es té en compte que parlem d'un dels estats amb menor índex de corrupció.

Les negociacions per aconseguir pactes i aliances (són especialment brillants els passatges dedicats a la confecció dels pressupostos), les relacions amb els mitjans de comunicació i el paper d'aquests com a fiscalitzadors de la gestió del dia a dia i la conciliació de les esferes pública i íntima de la seva protagonista, Birgitte Nyborg (interpretada per la carismàtica Sidse Babett Knudsen, a qui 'Borgen' va fer de trampolí fins aterrar a 'HBO' amb 'Westworld'), són algunes de les qüestions que la sèrie aborda sense efectismes, d'una manera directa i neta. 

'Borgen' (el nom col·loquial que rep la seu del primer ministre) interessarà els amants de la política i la comunicació, però també pot servir perquè més d'un es reconciliï amb els nostres servidors públics. 

 

 

Alba Cartanyà proposa veure 'La increíble historia de la Isla de las Rosas' (2020)

L'any 1967, l'enginyer Giorgio Rosa va construir una estructura en aigües internacionals (a 12 quilòmetres de Rímini, Itàlia), amb la voluntat de crear un estat independent de tota autoritat. L'illa comptava amb la seva pròpia bandera, una moneda i fins i tot una oficina postal. La seva popularitat anava augmentant, alhora que s'erigia en una amenaça per la sobirania italiana. Per això, 55 dies després de la seva creació, l'exèrcit va fer explotar la plataforma de 400 metres quadrats.

La pel·lícula 'L'incredibile storia dell'Isola delle Rose' de Sydney Sibila és un homenatge a aquesta història real però poc coneguda. Segons relata 'el Confidencial', el productor de la pel·lícula, Matteo Rovere, remarca que Giorgio Rosa va edificar l'estructura en sis mesos, amb quatre amics i molt pocs treballadors, i recorda que l'enginyer no estava molt interessat en la història, però que "li entusiasmava el fet d'explicar com havia ideat la tecnologia per a construir-la".

La força d'aquesta producció és la història que narra; sembla de ficció, però tot va passar (més o menys) de veritat. Mostra la lluita a contracorrent d'un home que no vol adaptar-se al sistema i que opta per aprofitar les seves virtuts creatives per construir el seu món propi. 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics