Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Reusdigital.cat comparteix la cultura amb vosaltres

La música de The Pogues, una sèrie de culte ambientada als 80 i el llegat de Dickens, entre les nostres recomanacions

18 de Desembre de 2020, per Redacció
  • Marià Arbonès recomana escoltar The Pogues, aquest cap de setmana

    Cedida

Un cap de setmana més, la redacció de Reusdigital.cat s'ha proposat compartir amb tots vosaltres, amics i lectors, les sèries, pel·lícules, els discos i els llibres que ens agraden i que esperem puguin ser del vostre gust. 

Marc Busquets recomana la sèrie 'Freaks and geeks'

Disponible al catàleg de la plataforma 'Amazon prime', es tracta d'una sèrie que quan es va estrenar, 20 anys enrere, no va tenir l'acollida que mereixia. Ha estat temps després que altres espectadors l'han reivindicada pel retrat que fa del pas de la infància a l'adolescència, i d'aquesta a la joventut.

Ambientada en un institut qualsevol dels Estats Units, atrapa pel seu sentit de l'humor i per la mirada amable (que no complaent) amb la qual analitza els seus personatges. De ritme pausat, defuig l'èpica i la grandiloqüència d'altres produccions que es van fer cèlebres al mateix temps (recordeu la conservadora 'Dawson crece'?). En essència, és el retrat costumista (i realista) d'una generació, la dels 80, que ben aviat es va adonar que el futur no seria res de l'altre món, però que, tot i així, valia molt la pena viure'l. 

Creada per Paul Feig amb Judd Apatow com a productor executiu, tan sols té una temporada de 18 capítols, d'uns 45 minuts de durada cadascun. Sobta igualment l'encert que van tenir a l'hora d'escollir els actors, llavors joves i ara molts convertits en estrelles. James Franco, Jason Segel i Seth Rogen en són tres clars exemples. Tots formen un univers de gent 'estranya' (d'aquí el títol) però autèntica, que tracta les ports, els dubtes i la incertesa que tots hem de portar com podem quan tenim aquella edat en què, de vegades, som insuportables. 

Isabel Martínez té una oferta irresistible per als Mr. Scrooge contemporanis

Odiat o estimat, mai indiferent. El Nadal és una època que ha inspirat molts productes culturals des de l’antiguitat: contes i rondalles, ballets, llibres, música, pel·lícules i darrerament productes àudiovisuals. Al segle XIX, Charles Dickens, un dels escriptors més brillants de la seva època, va assolir noves quotes de popularitat i èxit gràcies a institucionalitzar la venda dels anomenats Contes de Nadal.

En va publicar fins a cinc relats breus, d’aquest tipus, a partir de l’original ‘A Christmas Carol’ de 1844. Com a membres d’un temps en què tota ficció es recicla i es reversiona per crear nous continguts, podem rellegir el clàssic dickensià en una de les múltiples versions editades o filmades o arriscar-nos a conèixer alguna readaptació de la idea original com ara ‘L’home que va inventar el Nadal’ o, si som més ambiciosos, la sèrie ‘Dickensian’.

Després de l’experiència, no està garantit que no sorgeixin nous ‘Mr. Scrooge’.

Marià Arbonès proposa escoltar la nadala perfecta de The Pogues, o no

La proximitat de Nadal fa que avui triï la cançó ‘Fairytale of New York’ ('Conte de fades de Nova York'), de The Pogues, amb la veu convidada de Kirsty MacColl. És una cançó de Nadal allunyada dels tòpics. La banda londinenca, liderada per Shane MacGowan i amb diversos membres originaris d'Irlanda, va protagonitzar a mitjans dels vuitanta un nou so en el qual la música folk es fonia amb el punk.

L'any 1987, Shane MacGowan i el seu company de grup Jem Finer van escriure aquesta cançó. "Tot va partir d'una aposta amb Elvis Costello, productor de la banda en aquells temps, que va dir que no érem capaços d'escriure un èxit nadalenc que no fos 'sentimentaloide'", va dir el cantant. La cançó és una melodia folk a l'estil de la música tradicional irlandesa en què el cant melodiós de MacColl contrasta amb la veu aspra de MacGowan. Parla dels irlandesos que van emigrar als Estats Units el segle XX amb l'esperança d'un futur millor, però que van acabar amb els somnis arruïnats.

Recentment, la BBC Radio 1 ha pres la decisió de censurar una estrofa de ‘Fairytale of New York’ argumentant que conté paraules "despectives" respecte al gènere i la sexualitat. L'acció de la ràdio pública britànica ha estat aplaudida per col·lectius LGTBI i criticada, entre altres, pel músic Nick Cave, amic de MacGowan, que ha titllat el tall de "mutilació". Cave sempre ha afirmat que es tracta de "la millor cançó nadalenca mai escrita". Com era d'esperar, aquest assumpte ha generat un debat ben avivat.

Alba Cartanyà recomana 'Durante la tormenta' (2018)

Una forta tempesta connecta dos espais-temps i res torna a ser el mateix. La Vera (interpretada per Adriana Ugarte) aconsegueix salvar un nen que va morir 25 anys enrere, però aquesta acció té repercussions en el seu present fins al punt que perd la seva filla Gloria. A partir d'aquí, la protagonista comença un viatge gairebé en solitari per arribar a entendre què ha passat i quina de les vides que se li presenten és veritablement la seva.

El thriller, de 128 minuts de durada i dirigit per Oriol Paulo, juga amb les diferents formes del temps tot construint històries paral·leles. Obre la porta a reflexionar sobre l'anhel de canviar el passat, perquè aquesta possibilitat podria alterar tot el nostre present, fins al punt de convertir-nos en una altra persona. 

La pel·lícula és a Netflix, i el tràiler es pot veure aquí:

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics