Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Una escapada a Riudecols

L'església de Sant Pere i els nuclis de les Irles i les Voltes són alguns dels atractius de la població

16 de Febrer de 2020, per M.B.
  • Galeria d'imatges de Riudecols

    Riudecols.altanet.org

  • Riudecols.altanet.org

  • Riudecols.altanet.org

  • Dipta.cat

  • Riudecols.altanet.org

  • Dipta.cat

  • Dipta.cat

  • Dipta.cat

  • Dipta.cat

L'escapada que us proposem aquest cap de setmana des de Reusdigital.cat no us farà anar gaire lluny. I és que sovint ens n'oblidem, que a casa hi tenim un ric patrimoni. De fet, ni tan sols haureu de sortir del Baix Camp. Tot just 13,5 quilòmetres separen la nostra ciutat de Riudecols, municipi del qual redescobrirem el seu encant. L'església de Sant Pere, o els nuclis de les Irles o les Voltes són tan sols alguns dels seus no pocs reclams. 

Esmorzar i visita a l'església

Si fem un veloç recorregut per la història de la vila, cal subratllar que s'han fet troballes del paleolític mitjà i del neolític. Segons l'erudit Manuel de Montoliu, l'origen del nom del poble vindria de 'riu de còdols'. La carta de població d'Alforja, atorgada per Guillem de Torroja, ja va apuntar a l'existència de Riudecols l'any 1158. Un atac, el 1235, de Pere dels Arcs (perquè el senyor de Riudecols no en volia reconèixer el seu domini directe), o la dependència a l'arquebisbe Pere d'Albalat, prèvia adquisició a l'abadessa de Bonrepòs, són altres capítols destacats al passat de la població. 

Igualment, Riudecols va ser part de la Comuna del Camp, des de 1558, i com a mínim fins l'any 1710. S'estima, segons els experts, que el 1849 al poble hi havia una presó, les escoles i un castell del qual no en queda absolutament res i que devia perdre's en alguna lluita carlina. El 1946, finalment, cal recordar la creació de la Cooperativa agrícola. El recorregut pot començar amb un esmorzar a Can Sota, al carrer de Bai, on s'hi serveix cuina casolana; una altra opció és La Graella, a peu de carretera, amb un menú prou variat. 

Les Irles i les Voltes

L'edificació més notable de Riudecols és l'església de Sant Pere, de 1872. D'aquesta, de fet, en depenien els agregats de les Irles i Voltes. La trobareu al bell mig de la vila, i cal subratllar que compta d'una nau amb capelles comunicades. A banda, i encara pel que fa al patrimoni arquitectònic del municipi, val la pena la visita a l'ermita de Sant Bartomeu (1702), actualment enrunada. A més, al poble hi ha les restes d'una antiga torre de guaita, la dels Moros, al camí de les Roques. El safareig i la Font de Canalots, al Receret, també us esperen. 

Si seguim l'excursió, la següent parada la podreu fer a les Irles, a ponent. Si pugeu per la nacional en direcció al coll de la Teixeta queda a l'esquerra, i suposa un interessant conjunt de conservació d'un nucli rural a casa nostra. La seva població va anar minvant fins que, en plena guerra civil, el petiti municipi va ser absorbit per Riudecols. Per acabar, aquest cop a un quilòmetre a llevant, hi tindreu les Voltes, on destaquen diferents cases del segle XVIII amb portalades de pedra

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

riudecols reusdigital
riudecols reusdigital
riudecols reusdigital
riudecols reusdigital
riudecols reusdigital
riudecols reusdigital
riudecols reusdigital
riudecols reusdigital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics