Aquest diumenge ens desplacem al sud del territori per redescobrir la història de Móra d'Ebre, marcada per les batalles que hi han tingut lloc i per l'herència que hi han deixat els ibers, els romans i els àrabs. Perdre's pels estrets carrers del seu nucli antic per arribar al castell, passejar per la vora del riu o contemplar les vistes des de la plaça de Baix són tan alguns dels molts (i senzills) plaers que us esperen a l'arribada. La visita, si ho voleu, pot començar al pont de les arcades, unió entre ribes. L'actual, de 1943, es va reconstruir després de la guerra per l'esforç local.
Memòria històrica
Posteriorment, endinseu-vos al passeig de l'Ebre, on hi trobareu tot de detalls que evidencien el lligam entre el riu i els seus veïns. Les façanes que anireu trobant són el testimoni de l'esplendor de Móra, i amaguen no poques curiositats. És el cas de les plaques on es recorda el nivell al qual va arribar el riu en determinades èpoques, quelcom que convida a la reflexió en un context com l'actual, en què pel que sembla els episodis de pluja intensa poden produir-se amb certa freqüència.
Si el que us ha dut a Móra d'Ebre és la voluntat de fer un exercici de memòria històrica, també al passeig hi veureu l’antiga Fonda del comerç, ubicada al número 7, que en temps de conflicte bèl·lic va convertir-se en l’hospital de sang. Encara a la zona, si pugeu a la plaça de Baix sereu a tocar dels porxos i l'església de Sant Joan. Aquí, recorden els cronistes locals, hi va haver un dels portals a la vila emmurallada. La plaça, per cert, va ser el primer port fluvial, i va comptar amb la primera barca de pas per anar riu amunt i avall.
El castell
Pel que fa al temple, a la Prioral hi detectareu elements d'estils arquitectònics com el romànic, el gòtic, el renaixentista i el barroc. Com en el cas del passeig, busqueu les plaques a les escales de l'església (a la banda de la plaça), on també s'hi recorda que les aigües de l'Ebre van arribar a penetrar al seu interior, el 1787. Finalment, feu um tomb sense rumb per l'anomenada 'vila vella'. Gaudiu-ne. El premi són les vistes d'una de les icones del terme, el castell, edifici militar d'origen islàmic, documentat ja el 1060.
Fins el 1837 va ser part de la baronia d'Entença, i al llarg del segle XIX va patir les conseqüències de les guerres carlines. Ara es conserva un tram de muralla, l'accés i una terrassa, entre altres espais i dependències. El convent de les Mínimes, la plaça de Dalt i la Casa Montagut o el parc de l'Aubadera són altres de les possibles parades que podeu fer durant l'excursió. Potser és la llum, o l'aigua, o els canviants colors del paisatge a tocar del riu, però el cert és que la bellesa de Móra captiva i atrapa. I quan ho fa, aconsegueix que puntualment tornis a la vila, a la recerca de nous detalls, de la història, i del ric patromoni de la terra.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics