Avui fa exactament 35 anys que el Consorci d'Aigües de Tarragona, el CAT, subministra aigua a municipis i indústries de la demarcació de Tarragona. Una fita destacada en la història recent del nostre territori que va suposar un abans i un després en el seu desenvolupament econòmic i social.
El propòsit del Consorci era oferir una solució a la greu sequera que patia el Camp de Tarragona cap als anys 80. Una solució que, en paral·lel, va beneficiar el Delta de l'Ebre, on es van impulsar importants obres de construcció d'unes infraestructures de reg eficients, modernes i pioneres. L'actual episodi de sequera ha posat de manifest que aquell propòsit original del CAT perviu i ha provat que és un organisme responsable, amb un sistema altament efectiu, i que garanteix l'òptim desenvolupament dels diferents nuclis i activitats que operen al nostre territori. De nord a sud i d'est a oest, a favor de l'equilibri territorial.
Si alguna cosa he après durant els més de dos anys que fa que presideixo aquest ens, és que l'aigua era, és i ha de ser un element de debat, que interpel·la inexcusablement el sentiment de pertinença dels pobles. És per això que, en aquestes tres dècades d'història, hem treballat per modernitzar i perfeccionar la nostra infraestructura amb l'objectiu d'oferir una gestió eficient, sostenible i responsable de l'aigua. Tant és així que el nostre sistema de canonades, que supera els 400 quilòmetres d'extensió, compta amb una taxa d'eficiència hidràulica del 99,3%, el qual significa que pràcticament tota l'aigua potabilitzada arriba al seu destí final.
Vull aprofitar aquest dia assenyalat per agrair la implicació durant tot aquest temps dels 69 municipis i les 26 indústries que formen part de la nostra família. El seu compromís ambiental i la capacitat per gestionar de manera eficient els recursos hídrics han estat essencials per superar aquests desafiaments i assegurar que l'aigua continuï arribant a totes les cases i sectors productius. Quelcom que hem assolit sense perjudicar la feble salut del riu, i barrant el pas a la interconnexió de xarxes, que no és una bona solució ni per al riu, ni per al Delta, ni per a la seua gent.
En aquesta línia, vull agrair la coherència del Govern de la Generalitat en la defensa del riu Ebre, del nostre riu.
De fet, el respecte a l'entorn i el progrés no és indestriable. El Delta de l'Ebre, amb les seves comunitats de regants, és un exemple clar de com l'aigua sosté la nostra agricultura i biodiversitat. L'equilibri entre l'activitat industrial, turística i agrària és essencial per garantir un desenvolupament sostenible. Sense polítiques respectuoses amb els recursos naturals, no hi ha progrés possible.
Aquest 29 de juliol commemorem 35 anys de servei del CAT al territori. Una data per fer memòria, però sobretot per reflexionar sobre el futur que desitgem. Una parada en el temps, que sempre és una oportunitat per corregir errors, revisar acords i actualitzar pactes. Una oportunitat per reconstruir aliances i confiances. Tenim el deure de continuar escoltant a tothom, també a les veus crítiques, i en particular a tota la gent de les Terres de l'Ebre, per seguir el batec de la societat i intentar comprendre aquells que dubten d'aquesta infraestructura d'Estat malgrat les evidències.
Al CAT mirem cap al futur amb esperança i determinació. Estic segur que, amb el mateix esperit de col·laboració i compromís que ens ha portat fins aquí, continuarem superant els reptes i garantint un futur sostenible per a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona.
Joan Alginet Aliau és president del Consorci d'Aigües de Tarragona.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics