Dimecres, 02 d'Abril de 2025

Carla Aguilar ajorna indefinidament la decisió sobre el seu futur a l'Ajuntament de Tarragona

30 de Juny de 2022, per Josep Maria Llauradó Serra
  • Carla Aguilar i Hermán Pinedo, els dos regidors electes d'En Comú Podem Tarragona.

    Borja V.

L'expulsió de Carla Aguilar de l'espai de Catalunya en Comú -actualment és l'única regidora del grup municipal d'En Comú Podem a Tarragona-, continua sense tenir cap conseqüència palpable. Des de fa tres mesos, Aguilar es troba de baixa per "salut mental, ansietat i depressió" i té presentada una denúncia als òrgans interns del partit per "assetjament" dels seus companys. És per aquest motiu que s'ha allunyat totalment del món de la política i prefereix no abordar en aquests moments la decisió de si continuar com a representant electa. Al ple extraordinari celebrat ahir dimecres, de nou, no hi va assistir ni tan sols de manera virtual, un fet que ha esdevingut freqüent i que inquieta la resta del consistori, especialment el govern de Pau Ricomà, que ha hagut de buscar acords amb la resta de formacions polítiques en aquests darrers mesos.

Tot i l'emissió d'un comunicat ara fa tot just una setmana, escasses hores després de l'expulsió, Aguilar es nega a fer declaracions i a respondre a les preguntes dels periodistes. Alhora, tampoc no ha donat explicacions a la seva pròpia militància, si bé dins de Tarragona en Comú ja es temen que no lliurarà l'acta de regidora. Fonts del partit en l'àmbit nacional consultades per aquest mitjà expliquen que les tres persones sancionades, entre elles Aguilar, ja han estat notificades. A la regidora li exigeixen la "immediata cessió de tots els seus càrrecs orgànics" i segons el partit això implica també el retorn de l'acta de regidora.

La situació pot arribar a ser extrema per a En Comú Podem, si Carla Aguilar no dimiteix. En els propers dies, el partit reclamarà l'expulsió de la regidora del grup municipal i això obligarà l'alcalde Ricomà a actuar en conseqüència, declarant-la no adscrita. Compartirà si tot succeeix d'aquesta manera condició amb el seu excompany de grup, Hermán Pinedo, també expulsat de Catalunya en Comú, i amb dos regidors més, anteriorment a Ciutadans, com són Sonia Orts i José Luis Calderón. Els comuns van aconseguir al maig de 2019 els seus millors resultats, amb més de 4.500 vots i 2 regidors. L'acord al que van arribar Aguilar i Pinedo, Tarragona en Comú i Podem, els va portar a ser una peça clau només començar el mandat, quan van pactar amb ERC el canvi de govern.

Dos anys després, En Comú Podem va decidir sortir d'aquest mateix govern a causa de l'entrada de la CUP i, especialment, de Junts per Tarragona: es van considerar "expulsats", mentre que els republicans apuntaven a "dilacions innecessàries" en el procés d'ampliació de l'executiu municipal. Hermán Pinedo va desmarcar-se'n i va continuar com a regidor de Patrimoni i Joventut, un fet que va intensificar la tensió amb els comuns, que reclamaven a l'alcalde que l'expulsessin seguint la llei antitransfuguisme. Pinedo, però, continua a dia d'avui com a regidor no adscrit dins de l'equip conformat per ERC, Junts i la CUP.

L'escenari que es planteja dins de l'espai polític dels comuns no és especialment positiu, des del punt de vista local. Tarragona en Comú i Podem estan cada cop més distanciats, sobretot a partir de no voler aprovar els pressupostos municipals. Aguilar era la representant dels primers, però amb el temps s'ha anat apropant a Podem i a les seves posicions més bel·ligerants amb el govern municipal. Encara que Aguilar decidís ara afiliar-se a Podem, fonts consultades per aquest mitjà apunten que no li estalviaria el fet de ser expulsada del grup municipal. A la pràctica, el grup s'acabaria dissolent, amb la consegüent pèrdua de sou -només podria cobrar per assistències- i l'acomiadament dels dos assessors. Però no només això, si no que en ser regidora no adscrita tampoc no podria assistir a tots els consells i òrgans interns i les empreses municipals, una altra font de finançament en l'actualitat i que els grups poden delegar en companys del seu mateix partit.

Malgrat haver transcorregut una setmana des de l'expulsió, Carla Aguilar prefereix esperar i mantenir el silenci i tot plegat crispa encara més l'ambient tant al consistori com al seu ara expartit. Algunes decisions preses per Aguilar durant la seva baixa no s'haurien entès ni per part de la resta de formacions com tampoc dins la seva candidatura.

Només el PP manté els seus regidors inicials


A l'espera de quina sigui la decisió de la regidora, aquest fet suposa només una altra de les situacions polèmiques al voltant dels representants al ple al llarg de tot aquest mandat. Sumat als comuns, quatre regidors de Ciutadans han plegat del grup. El primer va ser Rubén Viñuales, a causa del seu fitxatge pel PSC, de qui serà alcaldable al 2023. Viñuales, però, va plegar de totes les seves funcions, com també ho va fer Francisco Javier Domínguez, anteriorment diputat al Parlament i un dels homes forts del partit a la ciutat. En un comiat públic i pacífic, Domínguez va assegurar que havia pres la decisió per motius personals, no pas per renegar del projecte polític. En canvi, Sonia Orts i Javier Calderón van optar per mantenir l'acta, en forma de no adscrits, i deixar Lorena de la Fuente i Sergio Píriz com a únics representants de la formació taronja. Inicialment Orts i Calderón van sol·licitar formar un grup municipal independent i fins i tot mantenir el mateix sou, però l'alcalde en aquest cas sí que els va aplicar la llei antitransfuguisme i els va treure tots els privilegis.

A banda d'aquests, dues regidores del ple escollides al 2019 han decidit plegar sense cap conflicte pel mig: Laia Estrada (CUP), per anar-se'n de diputada al Parlament amb la mateixa formació política, i Laura Castel (ERC), per anar-se'n al Senat espanyol amb els republicans. Això sí, tant el PSC com Junts protagonitzen altres situacions complexes. Els socialistes van suspendre de militància Josep Fèlix Ballesteros i Begoña Floria, arrel de l'obertura de judici oral del cas Inipro. Tot i així, continuen al grup municipal i no s'aprecia cap diferència respecte al període anterior. Finalment, Junts per Tarragona no té ara mateix cap afiliat a Junts ni tampoc al PDeCAT. Dídac Nadal, el portaveu, va decidir no posicionar-se en el moment del trencament, mentre que Elvira Vidal era ja independent i Cristina Guzmán s'havia donat de baixa en anterioritat. Ni el PDeCAT ni Junts no reconeixen el grup municipal de Junts per Tarragona, però tampoc han demanat que retornin l'acta.

La conclusió, doncs, és que només el PP manté intactes els primers dos regidors escollits als comicis -José Luis Martín i Elisa Vedrina-, així com tampoc no han tingut cap conflicte intern que comportés o bé la baixa, o bé la suspensió, o bé l'expulsió.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics