CCOO ha celebrat aquest dilluns a la tarda una assemblea per informar els seus militants de les raons que els han portat a convocar una jornada de vaga a les empreses químiques de Tarragona, el proper 19 de febrer, arran de l'explosió a IQOXE. En la trobada, celebrada al centre cívic de Torreforta, també hi han participat entitats socials i veïnals de la ciutat, amb la voluntat de sumar esforços.
El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha defensat que millorar les condicions laborals dels treballadors i reduir les externalitzacions és clau per garantir la seguretat, tant per als empleats com per a la ciutadania. Pacheco també ha demanat a la Generalitat saber com avança la investigació sobre les causes de l'accident.
Davant de més d'un centenar de persones, la secretària general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, ha instat la ciutadania a participar en la manifestació prevista pel proper 19 de febrer a la tarda i perquè el sinistre a IQOXE "no caigui en l'oblit". Puig ha demanat "una indústria segura" per garantir la convivència entre el polígon i ciutadania. "La química i el turisme és el més important de Tarragona", ha valorat. Per la seva banda, Pacheco ha fet una crida a les empreses, patronals, associacions empresarials i administracions a treballar per millorar les condicions de seguretat a les plantes químiques de Tarragona. "Cal el compromís de tothom perquè no hi hagi més casos" com el d'IQOXE, ha assenyalat, i ha recordat que en l'últim any hi ha hagut més accidents mortals.
El secretari general de CCOO a Catalunya ha demanat inversió i compromisos a les empreses per tal d'evitar "externalitzacions innecessàries", que al seu parer, empitjoren les condicions i l'estabilitat laboral dels treballadors, fet que comporta menys formació i, per tant, un menor coneixement dels procediments per garantir la seguretat. "La precarització posa en risc la ciutadania", ha afirmat Pacheco, que ha reclamat que es defineixin "les plantilles mínimes estructurals" per cada companyia.
El líder sindical ha estat crític amb el paper de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), a la qual ha acusat de ser "un lobby per aconseguir inversions i facilitats de l'administració, però que no assumeix els compromisos socials". A més ha assegurat que en algunes ocasions l'AEQT ha fet "un veto" a la millora de condicions de seguretat d'empreses químiques del Camp de Tarragona. Per acabar amb les externalitzacions, el secretari general de CCOO estatal, Unai Sordo, ha reclamat al govern espanyol que derogui "com més aviat millor" la reforma laboral que, precisament aquest dilluns, fa vuit anys que va entrar en vigor. "Estalvien en salaris però també en mesures de prevenció. La llei ha de garantir que les condicions de subcontractació no es facin per reduir costos ni per baixar salaris", ha defensat.
A la Generalitat, Pacheco li ha reclamat la revisió d'un Plaseqcat "obsolet" en la qual hi hagi "participació sindical". També ha demanat uns millors plans d'evacuació i d'emergència per a la ciutadania i ha criticat que les "administracions no han estat al cas d'actualitzar-los". En aquesta línia ha indicat la necessitat que es facin conjuntament amb les empreses, els treballadors i els ajuntaments, i s'adaptin "a l'actualitat amb instruments tecnològics". "Encara anem amb el fax", ha recordat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics