Dilluns, 27 de Maig de 2024

​Compte enrere per al final de les obres a la rambla de Jaume I de Cambrils

31 de Gener de 2023, per Estel Romeu
  • La Rambla és de plataforma única amb un únic carril de doble sentit

    Estel Romeu

Les obres que van començar fa vora un any i que han restringit la circulació a la rambla de Jaume I de Cambrils encaren la recta final. Les darreres declaracions de l'equip de govern del municipi marquen la segona quinzena de febrer com a data límit de finalització dels treballs, apuntant que la rua de Carnaval, el 18 de febrer, pugui passar ja per la nova rambla.

Plataforma única, doble sentit de circulació i limitació a 20 km/h


Amb una durada prevista de deu mesos, les obres finalment s'han allargat a un any per completar les tasques de renovació de la xarxa de clavegueram i sanejament i la remodelació urbanística de l'entorn. Un projecte que, amb paraules de l'alcalde, Oliver Klein, "convertirà la rambla de Jaume I en una artèria que unirà el Port amb l'Eixample i que serà d'excel·lència turística i comercial".

A dues setmanes vista de l'obertura prevista, ara mateix s'estan duent a terme els treballs de jardineria i mobiliari urbà, enllestint els darrers detalls, tot i que cal acabar la pavimentació dels extrems del passeig. Les actuacions han transformat la rambla en plataforma única, prioritzant l'espai per als vianants, i amb un carril ample de circulació. Això preveu, segons el regidor d'Urbanisme i Obra Pública, Enric Daza, que "no hi circularan vehicles de gran tonatge i tindrà una velocitat màxima de 20 km/h".

[blockquote]Klein: "Es convertirà la rambla de Jaume I en una artèria que unirà el port amb l'Eixample i que serà d'excel·lència turística i comercial"[/blockquote]
Klein apunta que es mantindrà el doble sentit de la circulació i que no hi passaran autobusos, encara que "el projecte queda obert a més restriccions de cara al futur com poden ser reduir a un sentit o crear un carril bici". A més, s'ha eliminat tot l'espai d'aparcaments al llarg de la rambla, de manera que des del consistori es preveu crear nous espais per cobrir aquesta demanda.
 

Als extrems de la Rambla falten tasques de pavimentació Foto: Estel Romeu

 

El regidor d'Hisenda, David Chatelain, ha exposat que "paral·lelament a les obres, s'ha treballat en la recerca de nous espais dissuasius d'aparcament". No s'han donat a conèixer més detalls sobre la ubicació ni capacitat, perquè, segons ha assegurat, "en alguns casos impliquen les adquisicions de sòl i tenir els recursos necessaris, però a mitjà termini tindrem places als llocs on les necessitem".

Una vuitantena de comerços denuncien la "manca de transparència" del consistori


Des de la regidoria d'Urbanisme també s'ha assenyalat que encara s'estan fent reunions amb mobilitat per acotar el trànsit i els usos de l'espai, de manera que falten qüestions per detallar. La manca de detalls i de "transparència", però, és una de les queixes de la Plataforma d'Afectats per les Obres de la Rambla Jaume I, que suma una vuitantena de comerciants de l'entorn i que es va crear arran de les afectacions de la remodelació a les campanyes comercials.

[blockquote]Garcia: "El que reivindiquem és que no hi ha hagut ajuts i no ens han ofert beneficis de cara aquest any: ni pels lloguers, ni per les terrasses o les brosses"[/blockquote]
Segons el seu representant, Tomàs Garcia, "uns parlen d'un 30% menys de facturació, altres comerços d'un 50%, però tots hem patit una davallada". Des de la plataforma denuncien la manca d'ajuts als establiments de la rambla i els carrers adjacents, que amb aquests 12 mesos de treballs han perdut les campanyes de Setmana Santa i estiu.
 
"El que reivindiquem és que no hi ha hagut ajuts i no ens han ofert beneficis de cara aquest any: ni pels lloguers, ni per les terrasses o les brosses", exposa Garcia. De fet, es calcula que al voltant d'una dotzena d'establiments han tancat durant aquest període, tot i que hi ha noves sol·licituds per al lloguer d'aquests locals. Des de l'agrupació també posen en dubte la transparència del consistori i dels treballs, assegurant que "hem rebut informació contradictòria".
 

La festa d'obertura de la rambla, a l'espera d'una data concreta


D'altra banda, també veuen amb esperança els beneficis que els pugui portar la transformació, tot i que amb prudència. "El que hem perdut ja no ho recuperarem, evidentment creiem que és una gran millora, però hem d'anar amb compte i anar veient la funcionalitat de la rambla", assegura Garcia.

Ara per ara, l'objectiu més pròxim és posar punt final a les intervencions abans de Carnaval i "poder fer la festa d'obertura amb tots els grups", com ha assegurat Daza. Aplicant els darrers treballs de jardineria i mobiliari, s'encara la recta final dels treballs, després d'un any, perquè sigui "una rambla d'ús comercial, que augmenti la qualitat de municipi i una millora pels residents de la zona", en paraules de Klein.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges