Dijous, 28 de Març de 2024

Crescuda controlada del cabal del tram final del Gaià per millorar l'estat ambiental del riu

El desembassament, consensuat entre l'ACA i Repsol, arribarà a un màxim de dos metres cúbics per segon

17 de Novembre de 2020, per ACN
  • Una imatge de l'acció d'aquest dimarts

    ACA

L'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i Repsol efectuen una crescuda controlada del cabal del Gaià per regenerar ambientalment el tram final del riu. L'operació, que s'allargarà durant tot un dia fins el matí d'aquest dimecres, alliberarà un cabal màxim de dos metres cúbics per segon des de la sortida de la presa del Catllar, propietat de Repsol. La maniobra s'efectua aprofitant l'alt volum de reserves a l'embassament i és la tercera que s'efectua al llarg d'aquest 2020 –les anteriors van ser durant febrer i maig al llarg de tres dies-.

S'aplica en virtut del conveni signat per Repsol i l'ACA l'any 2010 per fixar el cabal ecològic del Gaià, interromput des de la construcció de la presa l'any 1975. Segons l'ACA, les pluges registrades a principis d’any van incrementar el volum d’aigua emmagatzemat a l’embassament del Catllar i això ha permès que des del 23 de gener d’aquest any hagi circulat aigua en el tram baix del Gaià de manera continua, al voltant d'uns 100 litres per segon.

Entre les 9 del matí d’aquest dimarts i de dimecres s'alliberaran, gradualment, fins a 2 metres cúbics per segon amb l’objectiu de reperfilar la llera, arrossegar la vegetació i afavorir els diferents hàbitats del riu. El cabal pot augmentar de manera sobtada durant la maniobra, amb la possibilitat que pugui afectar trams baixos i guals. Per aquest motiu, el CECAT ha avisat als municipis aigües avall de la presa perquè actuïn amb precaució.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics