Dimarts, 20 d'Agost de 2024

Declaren els joves del Camp investigats per les protestes postsentència

Un és el regidor cupaire Arnau Martí, qui assegura que el moviment independentista no es desmobilitzarà

26 de Juny de 2023, per ACN/ Redacció
  • Els quatre joves jutjats (Martí és l'últim per l'esquerra)

    ACN

Els quatre joves del Camp de Tarragona investigats per la seva participació en les protestes postsentència del Procés l'octubre de 2019 declaren aquest matí als jutjats penals de Tarragona. La vista s'ha reprès després que s'ajornés el 5 de juny per la incompareixença d'un testimoni, un agent dels Mossos d'Esquadra, el qual ha estat el primer a declarar en la sessió d'aquest matí.

Els encausats s'enfronten a penes de presó d'entre 12 i 18 mesos pels delictes de desordres públics, atemptats contra l'autoritat, danys i lesions. "El temor hi és, juguen al joc del temor, d'ençà que et detenen fins al judici, però no ens desmobilitzen", ha afirmat Arnau Martí, un dels investigats i regidor de la CUP de l'Ajuntament de Reus. La celebració del judici, de fet, ha impedit que Martí hagi pres part al ple municipal celebrat aquest dilluns. Martí ha lamentat que el ple de constitució del cartipàs del consistori reusenc no s'hagi canviat de dia, malgrat que des del seu partit ho han demanat.

Els joves han rebut el suport d'una vintena de persones que s'han aplegat davant dels jutjats i han clamat no esteu sols quan han entrat a les dependències judicials. Està previst que el judici s'acabi aquest dilluns i quedi vist per sentència. 

Declaracions de Martí (vídeo de l'ACN):

 

Segons els advocats de dos dels joves encausats, la fiscalia ha retirat el delicte de danys mentre que l'acusació particular, exercida per la Generalitat, ha mantingut els mateixos delictes. En concret, els investigats s'enfronten a penes de presó d'entre 12 i 18 mesos pels delictes de desordres públics, atemptats contra l'autoritat, danys i lesions.

El lletrat, Pere Grau, ha afirmat que no s'han pogut acreditar els fets durant la vista i ha subratllat que les imatges aportades no tenen "força probatòria" perquè no han estat ratificades per la persona que les va fer, ja que aquesta no ha declarat com a testimoni en el judici. A més, Teresa Rosell, una altra de les lletrades, ha defensat que s'han jutjat fets "irrellevants" i que des del punt de vista penal no suposen cap delicte.

Ambdós advocats han denunciat la possible imparcialitat del jutge perquè aquest magistrat ha necessitat la traducció al castellà quan feien preguntes i, en canvi, no l'ha requerit en la fase dels informes finals. "No deixa de ser sorprenent, si fos un tribunal imparcial les evidències no són suficients per desvirtuar la presumpció d'innocència", ha valorat Grau. "Ens ha provocat recel, tenim l'Audiència, el Suprem i Constitucional, arribarem on hàgim d'arribar, el fet del català ens ha fet malpensar, en tots aquests tipus de judicis ja veus que en els jutjats de primera instància ja tenen la sentència dictada", ha afegit Rosell, qui també ha lamentat que la Generalitat no s'hagi retirat com acusació particular.

Els lletrats han explicat que tres dels quatre processats han respost a les preguntes de totes les parts, excepte un d'ells que només ho ha fet del seu advocat. En el primer dia de judici, celebrat el 5 de juny, els membres d'Alerta Solidària van recordar que la "macrocausa" contra l'independentisme va sumar divuit causes al territori, de les quals catorze es van arxivar. Aquest dilluns, una vintena de persones s'han concentrat a les portes dels jutjats per donar suport als quatre joves investigats.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics