Divendres, 18 d'Octubre de 2024

D’escoles rurals, aprenentatges comunitaris i projectes europeus

16 de Setembre de 2022, per Estel Romeu
  • Els alumnes de cicle mitjà de l'escola de Vilanova d'Escornalbou

    Estel Romeu

549 habitants i 62 alumnes. Vilanova d’Escornalbou és un dels municipis del Baix Camp que compta amb un centre educatiu més petit de l’habitual: una escola rural. Juntament amb Duesaigües, formen la ZER Baix Camp Sud, una de les dues Zones Escolars Rurals de la comarca. Amb alumnes dels 3 als 12 anys, l’escola Font de l’Arc de Vilanova d’Escornalbou ha encetat el curs amb quatre classes i molts projectes. La de Duesaigües porta per nom Puigmarí. 

Els alumnes, repartits per cicles



El centre s’organitza de manera cíclica, és a dir, que els alumnes estan repartits per cicles, en lloc dels anys naturals. Infantil, inicial, mitjà i superior són les quatre classes amb què es reparteixen els 62 alumnes de l’escola. “Hi ha anyades amb més nens i anyades amb menys”, explica la directora de la ZER, Gemma Llaberia, “cada cicle funciona com a classe, però ens barregem molt”.

[blockquote]"Tenir internivells és molt enriquidor"[/blockquote]

Poder seguir la classe avançada o estar atent a les explicacions dels més petits són les possibilitats que ofereix tenir diversos nivells a la mateixa aula. “Tenir internivells comporta més feina a l’hora d’organitzar-se, però és molt enriquidor: si un alumne va avançat, pot unir-se als de més edat; si li costa, pot anar al seu ritme dins la mateixa classe”, exposa Llaberia. 
 

La directora de la Font de l'Arc, Aida Basora, i la directora de la ZER, Gemma Llaberia Foto: Estel Romeu


Una de les maneres de funcionar amb diferents edats a la mateixa aula és treballar sense llibres i funcionar per projectes de manera competencial. En lloc de seguir un llibre de text d’inici a final, els continguts s’organitzen per ambients i amb projectes conjunts. Això es pot tirar endavant amb un “ambient de treball engrescador, que es contagia”, explica la directora del centre de Vilanova, Aida Basora, “una de les forces que tenim és que ens involucrem”.

[noticiadiari]2/239297[/noticiadiari]
La ZER està formada per sis professors fixes i dos a mitja jornada que se sumen als dos docents que treballen a Duesaigües. Cada escola té el seu equip directiu, a banda de l’equip directiu de la ZER. Les dues escoles, tot i ser independents, treballen de manera paral·lela, amb objectius, projectes i línies educatives compartides. “Funcionem com si fóssim una sola escola, tot i que després cadascuna té un tarannà propi”, explica Basora. 

Un projecte que portarà el Baix Camp a Europa



Escoles que, tot i ser petites, també entronquen grans projectes, com New Magazine Science in Stories for Kids, inclòs en el marc de l’Erasmus +. Treballar la ciència a partir de contes és el que estan fent els alumnes del centre, especialment els de cicle mitjà i superior. Mitjançant el conte dels tres porquets i Charlie i la fàbrica de xocolata, els alumnes del centre han après coneixements sobre les cases sostenibles, els materials de construcció i les màquines simples.
 

Mural del projecte New Magazine Science in Stories for Kids Foto: Estel Romeu


El pròxim mes d'octubre, els alumnes vilanovins portaran aquests coneixements a Grècia i, a final de curs, a Turquia, d’on són les altres escoles participants al projecte. Els viatges són la culminació del treball fet durant dos anys i que els serviran per intercanviar coneixements i poder establir relacions amb les escoles amb qui han treballat durant aquest temps.

[blockquote]"Som molt de rural"[/blockquote]

“Costa molts esforços tirar endavant un projecte com aquest i ja estem pensant en altres idees”, explica l’Aida. I és que treballar amb passió és una de les característiques d’aquestes escoles, que gairebé sempre acaben suposant una gran implicació i dedicació per part dels docents, pel fet de no utilitzar llibres i tenir diversos nivells barrejats.

No obstant, la directora, l’Aida, fa 20 anys que és a l’escola, i la Gemma, directora de la ZER, en fa vora catorze. Llargues trajectòries que es deuen a que “som molt de rural i pràcticament tota la vida de rural”, asseguren, demostrant que qui tasta aquesta forma de treballar, s’hi queda atrapat. 

Un projecte que va engegar el 1992



La ZER Baix Camp Sud es va formar l’any 1992, amb sis pobles i les escoles que la formaven: Botarell, Duesaigües, Pratdip, Riudecanyes, Vilanova d’Escornalbou i Vinyols i els Arcs. El 1998, però, Pratdip se'n va separar per unir-se a Vandellòs i formar la ZER Vandellòs-Pratdip.

Anys més tard, el fort creixement de la població dels pobles del voltant de Reus va fer que les escoles Santa Caterina, de Vinyols i els Arcs (2008); l’escola Sant Mateu, de Riudecanyes (2009); i l’escola Mare de Déu de la Candela, de Botarell (2012), deixessin de formar part de la ZER Baix Camp Sud.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges