Divendres, 29 de Març de 2024

Dubtes sobre la fotografia de Gaudí amb el sometent de Riudoms

01 de Maig de 2018, per Redacció
  • Algunes versions identifiquen a Antoni Gaudí en la foto

     

  • Fotografia del Somatén

     

Coincidint amb la proposta de l’alcalde de Riudoms, Josep Maria Cruset, d’inspirar-se en la pretesa fotografia d’Antoni Gaudí a Riudoms del 1922 per realitzar una escultura, l’arxiver i historiador Joan Torres ha fet públics els seus dubtes sobre el fet que aquesta imatge representi realment al genial arquitecte. Aquesta fotografia que ara es qüestiona es va publicar per primer cop el 1984 a la revista L’Om i en ella es va identificar l’arquitecte acompanyat d’altres persones de la vila i autoritats com  ara el capità general de Catalunya, Miguel Primo de Rivera o els marquesos de Marianao que assistien el 19 de novembre de 1922 al sometent armat de Riudoms. Segons Torres, diferents indicis apunten al fet que la imatge podria ser, enlloc de Gaudí, d’un metge que, posteriorment, va ser alcalde del municipi, Enric Cardona (l’Aleixar, 1855- Riudoms, 1930). 

Entre aquests indicis, figuren el fet que cap altre imatge d’aquell dia hagi captat a Gaudí tot i que Torres assenyala que molts riudomencs sí que recordaven  la presència de l’arquitecte en la festa. Atesa aquesta circumstància, a Torres li sembla estrany que l’arquitecte es deixés fotografiar atesa la seva “obsessió” per evitar-ho, un fet que ha deixat poques imatges seves per la posteritat. Així mateix, Torres considera poc concloents les preguntes que en el 1995 va efectuar Emili Bertran amb l’objecte d’identificar tots els presents a la foto amb la idea de confirmar la presència de Gaudí. Segons Torres, un 40% dels enquestats per Bertran no van identificar a Gaudí i un 10% van afirmar que la figura que fins ara s’ha considerat seva podria ser la del metge Cardona. Atesos aquests dubtes, Torres ha cercat imatges de Cardona en els darrers anys amb l’objectiu de contrastar les imatges i poder confirmar l’autenticitat de la imatge ara que es vol realitzar una escultura de metall fos, a mida natural.

De la inspecció de les imatges localitzades, Torres ha observat que tant les marques fosques sota els ulls i el seu enfonsament són molts visibles en la pintura d’Enric Cardona, així com també  el tipus de nas i el mentó una mica pronunciat, fet que coincideix amb la foto de 1922. Una altra imatge de Cardona amb la seva família mostra que el metge és una persona d'una certa alçada, al igual  que la figura que apareix a la foto del sometent. En canvi, Gaudí era d'estatura mitjana, tirant a menut. Torres considera que de corroborar-se que la imatge atribuïda a Gaudí és, finalment, d’una altra persona tindria “conseqüències històriques” si en ella es basa un projecte d’escultura, un motiu pel qual ha fet arribar aquesta informació tant a l’alcalde com a la resta de membres del consistori.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Gaudí Riudoms Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ignasi Badia Nogués  27 de Juny de 2020

No és Gaudí

Bon dia. No estic segur de si la polèmica sobre aquesta fotografia ja ha quedat completament enrera, però en tot cas, en veure per primer cop la fotografia em sorprèn la seguretat amb que molts asseveren que és d'en Gaudí mateix. Ni el port, ni l'actitud, ni la fesomia, comparada amb fotografies no gaire llunyanes en el temps, com la famosa de la seva participació en el Corpus de 1924...cap d'aquests detalls condueixen a Gaudí. Que fos innegable la seva assistència a aquesta diada de Riudoms, no significa que finalment es deixés fotografiar entre els integrants del sometent, en presència de Primo de Rivera, i sostenint un rifle!...o és que ningú s'ha fixat que el personatge en qüestió té la ma dreta en actitud de subjectar una corretja i, darrera d'ell, es pot veure el canó que sobressurt de l'escopeta corresponent? Crec que hi ha molta gent que confón els seus desitjos amb la realitat, i en aquest cas era necessari creure que aquest era Gaudí, "perquè per força havia de ser ell", per poder justificar alguna tesi personal o projecte. És com la famosa película de Montserrat...S'ha de reconèixer que la figura de Gaudí és força esquerpa per als estudiosos, i que a vegades desitjariem que no hagués alimentat tant el seu misteri, ai las!