Divendres, 19 d'Abril de 2024

El documental 'L'alè del camp' es projecta a la sala Santa Llúcia

Aborda les repercussions que pot tenir la presència de la indústria petroquímica en la salut de la població

09 de Gener de 2019, per Jordi Garcia Arnau
  • Imatge del públic a la sala Santa Llúcia

    Cedida

La sala Santa Llúcia de Reus es va omplir, aquest passat dimarts al vespre, per veure la projecció del documental 'La vall del Francolí. L'alè del Camp' produït per Saurines.cat, en què es fa un retrat de la preocupació que desperta la qualitat de l'aire al nostre entorn i les repercussions que pot tenir sobre la salut dels seus habitants. Plantejat com un recorregut pel territori en companyia de diverses persones compromeses amb el medi ambient, algunes de manera organitzada i d’altres a títol personal, compta amb la participació de diversos experts.

Els impulsors de la iniciativa han lamentat que les empreses dels dos polígons industrials petroquímics de la zona no s'hagin volgut posicionar davant de la càmera, raó per la qual no hi ha un contrast de plantejaments. El documental ha estat finançat per micromecenatge amb les aportacions fetes per 300 persones i entitats. És previst que fer-ne més visionats en diferents llocs, abans de penjar-lo a internet, per poder ser consultat per la població en general i ampliar-ne la difusió.

El documental posa en dubte que els beneficis econòmics que representa la presència de la indústria petroquímica a la Vall del Francolí compensi la pèrdua de salut dels seus habitants. El documental exposa com a principals incovenients la possible contaminació dels aqüífers i la presència de contaminats potencialment cancerígens en l'aire del territori. Respecte als contaminats s'ha fet especial referència al butadiè i al benzè.

L'associació Cel Net ha valorat positivament que a partir d'una campanya de denúncia que van iniciar, les empreses hagin fet esforços per rebaixar el butadiè present en l'aire. Justament per aquest motiu, han demanat més pressió popular i institucional per fer el possible per millorar la qualitat de l'aire. Les declaracions dels representats polítics que ha aparegut al documental manifesten que el territori té més de la meitat dels mesuradors de la qualitat de l'aire que hi ha a Catalunya i que les xifres estan dins els paràmetres establerts, tot i que des de Cel Net consideren que el fet que siguin dins els paràmetres no vol que no siguin perjudicials.

Segons els estudis, no sembla que al territori hi hagi un major nombre de casos de càncer que a la resta del país, però els representants ecologistes afirmen que sí que hi ha una afectació directa sobre el sistema immunitari de les persones tot i que és un aspecte més difícil de demostrar. Cel Net ha recordat que si algun dia la indústria petroquímica decidís abandonar la Vall del Francolí, els contaminats continuarien al territori com ha passat en el desmantellament de la planta de Flix, on per fer front a la neteja de l'embassament s'hi han hagut d'abocar molts diners públics.

En el debat posterior a la projecció del documental, un assistent que ha dit que ha treballat en el principal complex químic d'Alemanya, ha afirmat que els productes químics també tenen aspectes positius i que ha servit per curar malalties de manera que l'esperança de vida ha augmentat molt en les últimes dècades i que el que cal és aconseguir baixar els nivells de contaminació ambiental.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics