Divendres, 21 de Juny de 2024

La Regió Sanitària del Camp de Tarragona estima que 910 homes i 507 dones moriran de càncer enguany

Els casos de colorectal, mama, pulmó i pròstata han estat els més freqüents durant el 2015 i el 2017

13 de Març de 2024, per ACN
  • El director del Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Jaume Galceran, en la presentació de les dades de càncer 2015-2017

    ACN

La Regió Sanitària del Camp de Tarragona estima que 1.417 persones -910 homes i 507 dones- moriran de càncer aquest 2024 i que es detectaran 3.836 nous casos. El director del Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Jaume Galceran, ho ha afirmat tenint en compte la tendència recollida en el Registre de Càncer per al període 2015-2017 presentat aquest dimecres. L'informe detalla que durant aquest trienni es van registrar 3.190 casos anuals, sent el colorectal el més freqüent (507 casos), seguit del de mama (372), el de pulmó (362) i el de pròstata (305). Tot i que la taxa d'incidència ha anat a la baixa, sobretot entre els homes, es calcula que el risc de patir un càncer és del 39%.

Tot i això, el director del Servei d'Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus ha afirmat que un 40% dels casos són evitables. "Si evitéssim l'exposició a factors de risc que coneixem com el tabac o l'alcohol, arribaríem a disminuir molt la incidència", ha assegurat Galceran, qui reconeix que "canviar els hàbits de vida de la gent és complicat".

Tot i això, ha celebrat que la major conscienciació de la gent i el diagnòstic precoç del càncer, sobretot en els casos de mama i colorectal, "s'està aconseguint disminuir la mortalitat per càncer". Segons les dades recollides al Registre de Càncer 2015-2017, el risc de morir de càncer al llarg de la vida és d'un 20%, és a dir, un de cada quatre homes i una de cada sis dones. De fet, l'estudi constata que durant aquest trienni, una mitjana de 1.299 persones van morir de càncer, dels quals tres quartes parts tenien 65 anys o més.

Casos amb més mortalitat

Els tipus de càncer més mortals són el de pulmó, el colorectal, el de pròstata, el de pàncrees i el de bufeta urinària entre els homes, mentre que entre les dones ho són el colorectal, el de mama, el de pulmó i el de pàncrees. En aquest sentit, Galceran ha subratllat que tot i que el càncer de mama acostumava a ser el primer entre les dones, la millora del seu pronòstic ha fet que se situï per darrere del colorectal. “En una població de 100.000 habitants, el càncer provoca cada any 200 morts”, ha afirmat Galceran.

Ara bé, pel que fa a la freqüència, els càncers colorectals també han estat els més freqüents entre els homes durant el 2015 i el 2017 amb 316 casos, seguit dels de pròstata (305), els de pulmó (289) i els de bufeta urinària (229). Entre les dones, han estat el de mama (270), els colorectals (191), els de pulmó (72) i el de cos d’úter (71). Segons Galceran, el càncer de pulmó entre les dones ha passat de “no estar ni entre els deu primers a ser el tercer”. Un augment significatiu que ha atribuït a “l’increment del tabaquisme durant les últimes dècades” per part d’aquest col·lectiu. Per contra, els casos de pulmó entre els homes han disminuït.

De fet, en el cas dels homes s’ha registrat disminució global de la taxa incidència, ja que “han baixat els casos relacionats amb el tabac i els de pròstata”. Galceran ha afirmat que durant els últims deu anys, taxa d’incidència dels homes ha disminuït un 1,33% anual, mentre que entre les dones s’ha mantingut estable.

Major supervivència

Finalment, des del Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus han detallat que la supervivència relativa a cinc anys al conjunt de la demarcació ha passat del 54,7% entre el 2000-2004 al 59,3% entre el 2015-2017 (53,8% entre els homes i 67,3% entre les dones). Entre aquests, els casos amb un índex de supervivència més elevat són els de testicle, els de tiroides, el de mama i el de pròstata.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges