El corriol camanegre ('Charadriusalexandrinus') és un petit ocell de la família dels limícoles que només nidifica a les platges. Començant a mitjan febrer, el corriol mascle excava petits forats a la sorra, on després la femella hi fa una posta d'aproximadament tres ous. Els pollets neixen al voltant de Setmana Santa, però en cas de perdre la posta, la femella pot fer-ne una segona (en aquest cas les cries surten de l'ou a prop de Sant Joan). Per assegurar la protecció del corriol camanegre i els seus nius, el Grup d'estudi i protecció dels ecosistemes catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) comença un any més el seguiment de la població de corriols a les platges d'alguns municipis del Tarragonès i el Baix Penedès.
En greu perill d'extinció
Amb l'ajuda de persones voluntàries, l'entitat treballa per la conservació dels seus hàbitats i actua cada vegada que localitza algun niu, instal·lant proteccions per evitar la predació de les postes i avisant les autoritats pertinents. La situació del corriol a les platges és problemàtica, ja que es tracta d'un ocell que viu i cria al mateix lloc per on cada dia transiten milions de persones i maquinària de neteja de sorra. La "pressió turística" a les nostres costes, a la qual s'hi sumen altres perills animals, com és la predilecció que gossos, gats i garses tenen pels seus ous i pollets, fa que moltes cries no arribin a l'edat adulta, segons s'exposa des del col·lectiu ecologista.
Això ha dut el corriol a ser categoritzat com a espècie en greu perill d'extinció però, tot i ser estar protegit a tots els nivells, segueix en un preocupant estat de conservació al litoral. En aquest sentit, els objectius de la campanya del GEPEC-EdC es focalitzen "en la millora de la nidificació del corriol camanegre, la salvaguarda dels seus nius, l'augment de tranquil·litat de les àrees de nidificació, l'alimentació i descans de les parelles i l'obtenció de dades per afavorir la seva conservació", tal i com apunten des de l'entitat.
Cunit i Calafell
Igualment, l'entitat defensa que una bona qualitat de les platges "és determinant per a la supervivència" de l'espècie, i que accions humanes com la neteja de les platges (acabant així amb les restes d'algues i plantes marines on habiten invertebrats que són la base de l'alimentació del corriol) i l'eliminació de la vegetació propera a la costa constitueixen "amenaces molt importants". La campanya de seguiment s'iniciarà aquest mes de març i finalitzarà a l'agost, i a més de la protecció física dels nius es farà un informe de valoració amb propostes de millora per a la conservació de l'espècie.
La iniciativa es realitzarà a Calafell i Cunit, per ara, on el GEPEC-EdC ha arribat a un acord conjunt amb els ajuntaments per fer el seguiment del corriol a les seves platges, avaluar l'estat de conservació de les platges i realitzar actuacions de conservació per protegir l'espècie. Properament, però, altres municipis s'afegiran a la campanya, i des de l'entitat animen també la resta de pobles costaners a sumar-s'hi "per garantir la supervivència del corriol".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics