Dimecres, 14 d'Agost de 2024

El mandongo, la joia de la cuina capafontina

09 de Febrer de 2022, per Marc Busquets Obré
  • Una imatge d'arxiu d'una anterior festa del mandongo, a Capafonts

    Cedida

Capafonts celebrarà aquest diumenge una nova edició, i ja en seran 20, de la Festa del mandongo. La celebració dedicada a aquesta menja local s'ha consolidat en l'agenda gastronòmica del Camp. La trobada inclourà un esmorzar popular, un mercat de productes de proximitat i fins i tot música en directe. Tot plegat, des de les 9 del matí.

La festa s'ha recuperat fa uns anys, si bé sempre va tenir un gran pes en la vida social del municipi. De fet, era costum que les famílies s'apleguessin per fer la matança del porc. El pas del temps, però, la va fer caure en un trist oblit fins que al 2001 l'Associació de dones Verge de Barrulles la va voler recuperar. Amb el suport del consistori, es va organitzar una primera edició de l'esdeveniment.

Més enllà de promoure la degustació del plat, l'esdeveniment s'ha concebut com la millor manera de contribuir "a mantenir una tradició capafontina" important. La clau, s'apunta des del poble, és que els ingredients que s'usen són "de primera qualitat". L'àpat es prepara allà mateix, a a sala municipal, i se l'acompanya de vi de la terra.

Temps enrere, el dia del mandongo començava ben d'hora, amb un mos de pa torrat amb oli i sal, fruits secs i un bon aiguardent. A mig matí, i segons les cròniques locals, es feia un tastet dels trinxats per fer botifarres, que a més s'usava per provar la quantitat de sal i pebre. Era al migdia, i per dinar, quan es degustava el plat típic del mandongo, a base de cansalada i magre, ronyó, fetge, i fesols. Tot, a banda, fregit amb abundant oli. 

Per acabar-ho d'adobar, al vespre, se sopava una sopa de mandonguilles de primer i, en acabat, una amanida amb escarola i romesco, i llonganissa fresca amb tomàquet.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges