El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) celebra aquest cap de setmana una jornada de portes obertes abans de tancar per fer unes obres de renovació en tres fases que s'allargaran quatre anys. Dilluns comença la primera fase dels treballs de condicionament i modernització de les instal·lacions a la seu central a la plaça del Rei. Mentrestant, la major part de les col·leccions seran traslladades temporalment als magatzems del MNAT per a la seva conservació i restauració, mentre que una selecció de peces especialment representativa de les col·leccions s'exposarà al Tinglado 4, al Moll de Costa del Port de Tarragona.
La primera fase contempla les obres de condicionament arquitectònic i climatització a càrrec del Ministeri d'Educació i Cultura, titular de l'equipament, per 4 milions d'euros. A més, la Generalitat s'encarregarà de traslladar i restaurar les peces exposades. El projecte arquitectònic ha estat redactat pels arquitectes Miquel Orellana i Rubén Las Heras i intervindrà per donar solució a l'actual precarietat en què es troben les instal·lacions i millorar els aspectes de conservació preventiva, accessibilitat i confort per als visitants.
Sota el nom de 'Tàrraco/MNAT', l'exposició de la T4 del Port presentarà una síntesi de la història de Tàrraco amb una selecció excepcional i representativa de les col·leccions museístiques. Algunes d'aquestes peces, com les provinents del Teatre romà (dues estàtues de togats i un cuirassat) o les col·leccions de bronze, s'estan restaurant al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya per a la seva exposició, que s'inaugurarà el 16 de juny amb motiu de la celebració dels Jocs Mediterranis a partir del 22 de juny.
El Departament de Cultura assumeix el projecte museogràfic, que s'està acabant de redactar, i la seva instal·lació. Tot plegat, amb una inversió d'1,1 milions d'euros. La nova exposició permanent obrirà al públic el 2021 amb un nou discurs renovat i actual.
Finalment, la tercera fase concertarà un itinerari conceptual i museogràfic que unirà el MNAT amb el Pretori i les voltes del Circ. Aquest és un projecte conjunt amb el Museu d'Història de la Ciutat de l'Ajuntament de Tarragona que té la voluntat de fer d'aquest pol patrimonial l'epicentre del coneixement del passat romà de Tàrraco i de la romanitat a Catalunya.
La reforma del MNAT s'emmarca en el projecte comú de la Generalitat i l'Ajuntament de Tarragona de posada en valor del patrimoni romà de la ciutat iniciat el 2015 en aplicació del Pla de Gestió del Patrimoni Mundial de Tàrraco. L'objectiu principal és fer de Tarragona una ciutat de referència en matèria de protecció, conservació i difusió del patrimoni cultural. Tot plegat queda englobat amb altres actuacions, com les del Teatre romà, les Muralles, el Circ i la Part Alta de la ciutat o la vil·la romana imperial dels Munts a Altafulla.
El museu nacional arqueològic més antic de Catalunya
El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona és el més antic de Catalunya en la seva especialitat. Es va formar durant la primera meitat del segle XIX, a partir de col·leccions dels segles XVI, XVII i XVIII, tot i que la major part dels fons han estat recuperats en els últims cent cinquanta anys com a conseqüència de la construcció del port modern, de l'extraordinari creixement urbanístic de la ciutat i del seu entorn.
El museu es va consolidar definitivament i va romandre a l'edifici de la plaça de la Font més de cent anys, fins que el 1960 es va traslladar a l'edifici que ocupa actualment a la plaça del Rei, edificat de nova planta com a museu, amb la particularitat que al subsòl es conserva un fragment del llenç de la muralla. L'any 1982 la seva gestió va ser transferida a la Generalitat de Catalunya. Des del 2014, el Museu i les seves seus són gestionats per l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
El Museu Arqueològic destaca per la seva col·lecció d'època romana, especialment de la Tàrraco del segle II aC fins a la tardorromanitat. Conformada des del segle XVIII a partir d'iniciatives privades i a partir de 1845 en tant que institució pública, la col·lecció del MNAT recull, entre d'altres, la impressionant estatuària del Teatre romà, les restes arquitectòniques del temple d'August i del fòrum provincial, una àmplia mostra dels pedestals i estàtues que decoraven els espais públics de la capital d'Hispània conformant la més excepcional col·lecció epigràfica de la península, així com una diversa mostra d'objectes de la vida quotidiana dels seus habitants, des dels esclaus fins als representants de la família imperial.
D'entre els objectes de la col·lecció destaquen els mosaics de la Medusa i dels Peixos, la col·lecció de pintures d'una domus de Tàrraco, la Nina d'Ivori trobada a la Necròpolis Paleocristiana, o l'escultura d'Antinous, que forma part de la majestuosa decoració de la Vil·la dels Munts d'Altafulla.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics