Dimecres, 14 d'Agost de 2024

El Museu d'Història de Cambrils incorpora gairebé quatre-centes figures de l'Agrupació Pessebrista l'Estel

A partir del proper cap de setmana i fins al 2 de febrer es presentarà una petita mostra del conjunt al vestíbul del Molí de les Tres Eres

18 de Desembre de 2020, per Redacció
  • Una imatge de les figures

    Cedida

El Museu d'Història de Cambrils ha incorporat a la seva col·lecció un conjunt excepcional de figures de pessebre provinents del fons de la desapareguda Agrupació Pessebrista l'Estel de Cambrils. Les 395 figures de fang cuit i altres elements, que van ingressar al Museu el passat mes de juny, configuren un interessant conjunt, fruit de la tasca que van desenvolupar, entre els anys 1982 i 1993, un col·lectiu de persones cambrilenques compromeses amb la transmissió de la tradició pessebrista.

El principal interès del conjunt és que les figures artesanals són totes elaborades pel prestigiós i centenari taller pessebrista dels germans Castells de Barcelona. El Govern de la Generalitat de Catalunya va concedir el 2018, la Creu de Sant Jordi a aquest taller per tractar-se de "tres generacions que han estat al servei de l'art pessebrístic i que, amb la seva feina, han contribuït també a la difusió i internacionalització del pessebre català".

A partir del proper cap de setmana i fins al 2 de febrer, una petita mostra del conjunt de figures de l'Agrupació es presentaran al vestíbul del Molí de les Tres Eres per celebrar "com toca" les festes de Nadal.

L'Associació Pessebrista l'Estel

L'Agrupació Pessebrista va ser una entitat nascuda l'any 1982 com a secció de l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle de Cambrils, tot i tenir també inicialment importants lligams amb la Coral Verge del Camí. La Cripta de l'Ermita, seu d'aquesta darrera entitat, va ser l'indret on es va aixecar el primer Pessebre Social, emblema de l'Agrupació Pessebrista de Cambrils.

Pocs anys després, es van traslladar a un local de l'avinguda Independència gràcies a la cessió d'una empresa local. Allí van aconseguir mantenir obert al públic 4 anys seguits un concorregut pessebre de 12 diorames, renovat anualment i amb activitats paral·leles com visites escolars o cursos per joves pessebristes. Habitualment els organitzadors visitaven el taller dels germans Castells al barri de Gràcies per fer-hi encàrrecs i adquirir noves figures de motlle però personalitzades.

L'Agrupació es va constituir com associació cultural i va llogar un local més petit annex al carrer Doctor Frias. A més, van intentar aconseguir una seu estable al Barri Antic amb el suport de l'Ajuntament de Cambrils que estava disposat a llogar un local ubicat als baixos d'una casa antiga. Malauradament, aquest fet no es va materialitzar, ja que la venda de l'habitatge per part de la propietat va estroncar l'operació.

El 1993 es va fer el darrer Pessebre Social on es varen poder veure les figures que a partir d'ara seran preservades pel Museu d'Història de Cambrils. Tot i això, per Nadal de l'any 2006, alguns membres de l'entitat van aconseguir fer un nou pessebre amb 6 diorames amb un centenar d'aquestes figures. Aquesta instal·lació efímera en un local particular del barri de l'Eixample no va tenir continuïtat i, des d'aquelles dates, les figures varen romandre ben emmagatzemades totes juntes per part dels pessebristes.

Finalment, aquest any 2020 s'ha iniciat el tràmit per incorporar aquest fons al Museu d'Història de Cambrils amb la realització d'un inventari de la col·lecció. Val a dir que l'Agrupació ja disposava d'un inventari i d'un siglat de totes les figures que ha calgut validar. A més, també s'ha ingressat la documentació administrativa generada per l'Agrupació Pessebrista l'Estel de Cambrils a l'Arxiu Municipal de Cambrils.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges