Dimecres, 09 d'Octubre de 2024

La DOQ Priorat avaluarà els seus vins a través d'un gran tast a cegues

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran els dies 23 i 24 abril els vins acabats de sortir de bóta sense saber d’on són ni a qui pertanyen

21 d'Abril de 2015, per Redacció
  • Imatge d’arxiu del Tast de Finques i Viles

    Cedida

La DOQ Priorat realitza un any més una aturada en el camí per dedicar dues intenses jornades a l'autoconeixement a través del seu gran tast a cegues: el Tast de Finques i Viles, que es farà al Local Social d'Scala Dei i que enguany arriba a la tretzena edició. La primera jornada, el 23 d’abril,  es dedicarà als vins blancs de la collita 2014 i la segona, el dia 24, als negres de la collita 2013 que optin a Finca o Vila. Entre els tastadors, han confirmat la seva participació els reconeguts sommeliers David Seijas i Adolf Gómez.

Es tracta d'una gran prova de qualitat anual dels vins de la DOQ Priorat que edició rere edició contribueix a dibuixar un retrat cada cop més afinat de les propietats, semblances i diferències constants que es donen en els vins de les diverses zones d'aquesta regió vitivinícola.

El Consell Regulador d'aquesta denominació d'origen, pionera en la realització d'aquest ambiciós estudi, ho té tot a punt perquè dijous que ve comenci, a 2/4 de deu del matí, el gran tast a cegues. El tast estarà coordinat pel degà de la Facultat d'Enologia de la URV, el doctor Joan Miquel Canals, i dirigit tècnicament per un equip del Parc Científic del Vi - VITEC, i es realitzarà amb el suport de l'Escola d'Enologia de Falset.

En el tractament i anàlisi de resultats també hi participa l'Institut Català de la Vinya i el Vi, INCAVI (Departament d'Agricultura), de manera que aquest tast i els seus resultats compten amb l'aval científic i oficial que permet garantir-ne la fiabilitat. Els tècnics d'INCAVI, a més, col·laboren en el treball d'anàlisi i elaboració de 24 microvinificacions experimentals que seran sotmeses a tast durant la primera jornada.

Sommeliers de prestigi

En aquesta edició 2015, el Tast de Finques i Viles tindrà com a convidats especials dos reconeguts sommeliers que han rebut un bon nombre de distincions durant la seva carrera professional. Un dels convidats és David Seijas, que va ser sommelier del restaurant El Bulli durant 13 anys i Nas d'Or l'any 2006, i que actualment segueix col·laborant amb la Fundació El Bulli.

L'altre és Adolf Gómez Afán, quel va guanyar els campionats de Catalunya i d'Espanya de sommeliers els anys 1998 i 2001 i que actualment és professor de Geografia Nacional sobre Vins del Diploma de Sommelier de l'Escola Superior d'Hostaleria de Barcelona. Els dos professionals prendran part en el tast a cegues per aportar els seus coneixements a l'avaluació dels vins presentats a tast.

Com funciona el tast ?

Uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, tastaran durant dues jornades els vins acabats de sortir de bóta sense saber a quin elaborador pertanyen ni de quina vila provenen. Enguany serà el tercer any que s'inclouran en el tast vins blancs que opten a ser qualificats com a ‘Vins de vila’, en aquest cas de la collita 2014. Això serà a la primera jornada (23 d'abril), durant la qual també es tastaran el conjunt de 24 microvinificacions de garnatxa i de carinyena corresponents a les 12 zones de la DOQ PRIORAT (collita 2014). Durant la segona jornada, el divendres 24 d'abril, se sotmetran al tast a cegues de qualificació els vins negres de l'anyada 2013 que optin a les categories de Finca o Vila.

Des de fa tretze edicions, el Tast de Finques i Viles forma part d'un ambiciós i pioner projecte del Consell Regulador de la DOQ Priorat, que conjuntament amb la URV, VITEC i INCAVI treballen per estudiar l'evolució i característiques dels vins del Priorat al llarg dels anys, de manera que es puguin identificar els trets diferenciadors d'aquests vins, especialment en allò relatiu a la seva procedència geogràfica dins el mateix territori de la DOQ Priorat.

Així, els tècnics que coordinen el Tast analitzen les constants que presenten els resultats de cada una d'aquestes proves anuals i les comparen de manera que s'han descrit algunes característiques específiques segons la zona de procedència del vi. Aquests resultats són molt útils per avalar científicament aquells vins que opten a identificar-se com a ‘Vins de vila’, és a dir, vins que en l'etiqueta identifiquen el seu nom amb la seva vila de procedència. De fet, el Consell Regulador, en el marc del projecte de zonificació de la DOQ Priorat, ha descrit un total de dotze zones.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges