Dissabte, 27 d'Abril de 2024

Els retrets entre Bel i Fernández eclipsen el debat electoral dels candidats per Tarragona

Només les infraestructures viàries i ferroviàries es colen enmig dels arguments a favor i en contra de la independència

16 de Setembre de 2015, per ACN
  • D'esquerra a dreta: Matías Alonso, de C's; Gerard Bargalló de Catalunya Sí que es Pot; Carles Castillo del PSC; Anna Masip, delegada de TV3 a Tarragona; Germà Bel de Junts Pel Sí; Alejandro Fernández del PP; Anna Solé d'UDC; i Sergi Saladié de la CUP, abans del debat electoral del 15 de setembre de 2015

    ACN

El debat, moderat per la delegada de TV3 a Tarragona, Anna Masip, ha començat amb molta força dialectal amb una enganxada entre Bel i Fernández pel passat socialista del candidat de Junts pel Sí. El popular, molt hàbil en pràcticament tot el debat, ha buscat Bel durant els 80 minuts del debat, malgrat que no ha refusat tampoc en anar contestant les crítiques a les polítiques del PP que han fet altres candidats.

El primer dels retrets entre Bel i Fernández ha estat quan el popular li ha retret que com a assessor del ministre Josep Borrell proposés ubicar l'estació del TGV al Camp de Tarragona, primer a Cabra del Camp i finalment a Perafort, on està actualment; i que com assessor de Zapatero pensés que era "l'esperança per Catalunya". Visiblement molest, Bel ha reconegut "haver fracassat" en la seva idea d'encaixar Catalunya dins d'Espanya i que per això ha optat per construir un nou Estat. "Hi ha gent que ens equivoquem, fracassem i busquem noves solucions", ha manifestat.

Però les enganxades han continuat ja que Fernández ha volgut aprofitar el fil del TGV per fer que Bel es posicionés en contra que Tarragona tingui una estació d'alta velocitat al centre urbà. "El centre urbà és el pitjor lloc per fer una estació a Tarragona, a Reus, a Torredembarra o a Sant Vicenç", ha etzibat Bel titllant Fernández de "lumbrera", entre constants interrupcions del candidat popular que li ha retret que visqui a Barcelona. "Vostè com no coneix res que no sigui Tarragona no sap que un quan és de l'Ebre és de l'Ebre visqui a l'Ebre, a Barcelona o al Nepal", ha afegit.

Els retrets han continuat quan Bel ha acusat Fernández d'haver votat en contra de connectar amb ample internacional les mercaderies des del port de Tarragona, impedint que arribin inversions importants. "El que cal és no perdre inversions, fer la facultat d'Educació a les antigues casernes de Tarragona, la de Medicina a reus, acabar l'escola de l'Arrabassada, fer l'institut a Roda de Berà, i amb això generar recursos socials", ha afegit.

Per fer aquestes inversions, Bel ha defensat la necessitat que Catalunya "es faci major d'edat" i prengui les seves pròpies decisions "amb encerts i errors". "Així podrem decidir què fer amb la N-340 a les Terres de l'Ebre o amb l'autovia de Tarragona-Valls-Montblanc o amb l'enllaç de mercaderies", ha manifestat.

Les eleccions del "paripé" i de "l'amnèsia col·lectiva"

Malgrat que Bel i Fernández han eclipsat bona part del debat, el candidat del PSC, Carles Castillo, ha intentat també fer-se un lloc entrant al cos a cosa amb Bel, sense gaire sort. Castillo ha qualificat els comicis de ser "les eleccions del paripé" assegurant que fins i tot "alguns independentistes no es creuen que la independència sigui possible, i després de recordar algunes propostes que ha presentat contra l'atur ha convidat Bel a dir-hi la seva. "Ho parlarem en un debat de política general que és on es parlen d'aquestes coses", li ha contestat el candidat de Junts pel Sí.

Castillo ha insistit que a la candidatura que representa Bel no li interessa parlar de "la situació d'emergència social" i només es parla d'independència, i ha reclamat més pes per a la demarcació de Tarragona.

També ha estat crítica amb el fet que només es parli "d'independència" la candidat d'Unió, Anna Solé, que ha lamentat "l'espectacle" que han donat Bel i Fernández en aquest debat. "Només aporten foscor en un moment que hem de donar llum", ha manifestat. Precisament Solé ha estat l'única candidata que ha anomenat els Jocs Mediterranis durant el debat, apel·lant al diàleg que ha d'haver-hi a nivell de país com el que hi ha per tirar endavant aquest esdeveniment.

Per la seva part, el candidat de C's, Matías Alonso, ha assegurat que la prioritat de la formació és acabar amb la corrupció i ha lamentat les picabaralles entre Bel i Fernández enlloc de parlar de polítiques perquè Tarragona deixi d'estar a la cua de creació d'ocupació. "Estan escenificant el fals debat amb la seva erudició. El que necessita Catalunya és un projecte de futur, no un d'incertesa", ha reblat.

També ha atacat a Bel i Fernández per la monopolització del debat, el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Gerard Bargalló, que ha assegurat que ho fan "per no entrar a parlar de propostes". "Entren en un procés d'amnèsia col·lectiva i de fe absoluta i no parlem de la mala gestió de Mas, dels casos de corrupció de CDC i del PP a Madrid. Han signat amnisties fiscals i reformes laborals junts", ha etzibat. Bargalló ha aprofitat aquest moment per intentar colar algunes de les propostes de la seva formació per avançar cap a un procés de "democratització extrema i radical".

La ruptura i l'exemple del Priorat

Per la seva part, el candidat de la CUP, Sergi Saladié, ha deixat clar la necessitat de "trencar" amb l'Estat amb una Declaració Unilateral d'Independència (DUI), assegurant que és secundari si hi està Artur Mas o una altra persona al capdavant. Saladié ha insistit que l'escenificació d'alguns candidats és una mostra "del fracàs del sistema econòmic" i del mateix sistema polític, i ha recordat, com també ho ha fet el candidat de Junts pel Sí, de les darreres mesures del Govern que ha tombat el Tribunal Constitucional (TC) com és el decret de pobresa energètica o l'impost sobre les nuclears.

Saladié, que ha recordat els 15 anys de lluita antitransvasament que aquest dimarts compleix la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) , ha volgut posar com a exemple la comarca del Priorat que es va oposar a que s'implantés cap parc eòlic i que ara treballen plegats per ser declarats Patrimoni de la Humanitat. "És el model que ens convé. Donar poder als territoris perquè ells diguin què volen ser de grans", ha manifestat.

El centralisme de Madrid i de Barcelona

En un dels pocs arguments que han coincidit tots els candidats ha estat a lamentar el centralisme de Madrid però també el de Barcelona. El primer en denunciar-ho ha estat el candidat popular, Alejandro Fernández, que ha lamentat que només un 6% dels pressupostos de la Generalitat vagi cap a les comarques de Tarragona. "Com pot ser que siguem l'única província que no té ciutat judicial, que té abandonada la ciutat residencial, les llotges de pescadors, i demanem més recursos quan els que tenen els dediquen al procés", ha afegit.

El candidat de Junts pel Sí, Germà Bel, ha reivindicat la necessitat de tenir un Estat propi per no tenir un autogovern que és "una riota en mans del govern de Madrid", i ha reconegut que cal connectar "molt bé" Tarragona amb Barcelona. Per la seva banda, el candidat de Catalunya Sí que es Pot, Gerard Bargalló, ha dit que les lamentacions no es poden basar només amb la frase "tot és culpa de Madrid", i ha reclamat que la Generalitat també aposti pels municipis de la demarcació. "En els darrers cinc anys, a la demarcació s'han tancat CAPS en horari nocturn, escoles bressol i hi ha hagut corrupció com el cas de Teyco a Torredembarra", ha manifestat, interromput pel candidat de la CUP que també ha recordat el cas d'Innova a Reus. "Madrid no ens tracta bé, però les polítiques de CDC ens han ningunejat", ha afegit.

La candidata d'Unió, Anna Solé, ha reivindicat el "diàleg" per evitar que Tarragona deixi d'estar a la cua d'inversions, mentre que el candidat de la CUP, Sergi Saladié, ha assegurat que les comarques de Tarragona "són de les més maltractades de l'Estat". Saladié ha recordat la diferència entre el PIB per càpita que a comarques com la Ribera d'Ebre, amb dos nuclears, o al municipi de Vandellòs, d'on és nascut, és de les més altes, però on la renda familiar bruta disponible està per sota de la mitjana. "Aquí amb les energies renovable anem al revés del que ha aconseguit Alemanya. El 60% dels projectes estan en mans de sis empreses i al territori deixa una riquesa de només el 3%", ha lamentat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics