Dissabte, 07 de Setembre de 2024

Emprendre en femení a la Terra Alta

Quatre empresàries de la Terra Alta es van reunir per conversar sobre la salut empresarial de la comarca

26 de Febrer de 2024, per Reusdigital.cat
  • La trobada es va celebrar al Centre Empresarial Terra Alta, a Gandesa

    Cedida

El despoblament, l’envelliment de la població, la manca d’infraestructures de transport i comunicació i la manca d’habitatge són els principals dèficits de la Terra Alta per emprendre i tirar endavant una empresa a la comarca. Aquesta és una de les principals conclusions que es pot extreure de la taula rodona 'Dones empresàries a la Terra Alta', organitzada per la Cambra de Comerç de Reus en el marc de les activitats que organitza la Corporació per commemorar el Dia Internacional de la Dona.

El Centre Empresarial Terra Alta, a Gandesa, va ser l’escenari d’un debat entre quatre destacades empresàries de diferents sectors que, a partir del seu currículum professional, van reflexionar sobre els ets i uts de dirigir una empresa en aquest territori, la presència de la dona en càrrecs directius i d’altres qüestions relacionades amb el binomi empresa-gènere. 

Les quatre ponents van coincidir a destacar la manca de credibilitat que tenen les dones al capdavant de les empreses i el "doble esforç que cal fer sent dona" per arribar a determinats càrrecs. Elena Salaet, CEO de Gráficas Salaet, va posar com a exemple de la poca credibilitat que tenen les dones al capdavant de les empreses la "baixada del preu de les accions d’Inditex quan Amancio Ortega va anunciar que la seva filla, Marta Ortega, el succeiria al capdavant de la companyia. Si hagués estat un home, això no hauria passat".

Natàlia Altadill, CEO de Grupo Altadill, va afegir una dificultat més a l’emprenedoria femenina: "Per emprendre, l’accés al finançament és clau i les dones ho tenim més difícil. Els bancs donen més facilitat als homes que a les dones". La conciliació familiar també va sortir com un dels principals obstacles per poder emprendre, "una qüestió que els homes ni tan sols es plantegen", van coincidir les quatre. Un altre dels reclams de les ponents va ser la dificultat d’emprendre en un lloc com Catalunya, "on la burocràcia se’t menja i hi ha molt pocs ajuts per part de l’administració", segons Judit Boira, directora de compres de Piensos Borràs.

Els dèficits de la comarca

Pel que fa a les mancances de la Terra Alta, el despoblament, l’envelliment de la població, la manca d’infraestructures i d’habitatge van ser els temes més destacats per les quatre empresàries. Rosa Domènech, copropietària del Celler Xavier Clua, es queixava de la manca de mà d’obra formada: "Els joves marxen de la comarca a estudiar fora i després ja no tornen. Això dificulta molt trobar mà d’obra amb la formació necessària per treballar a les empreses d’aquí". 

Per la seva banda, Judit Boira, ressaltava les deficients infraestructures amb què han de lidiar: "El wifi no funciona, hi ha talls elèctrics cada dos per tres i tampoc tenim unes bones comunicacions. Això fa que la gent, quan vol muntar una empresa, no pensi en la Terra Alta per les dificultats que això suposa".

Quines són, doncs, les oportunitats de futur per a la comarca? Per a Salaet, "les oportunitats són poques o minses. Necessitem tenir millors infraestructures, millors serveis bàsics, més accés a l’habitatge i així podrem captar més indústria i més talent per al territori".

El turisme com a oportunitat de futur

Per a Altadill, el potencial turístic de la Terra Alta, "amb un parc natural com el dels Ports, uns paisatges espectaculars, l’enoturisme..., és una gran oportunitat, però no s’explota com caldria". Per això considera que cal crear sinergies entre el sector públic i el privat per potenciar aquesta indústria. Un altre sector de futur, segons Altadill, és la indústria energètica, "però aquest continua sent un tema tabú i costarà de desencallar".

Per la seva banda, Domènech va dir "sí" a potenciar el sector turístic, "però sempre lligat al sector primari, és a dir, l’enoturisme". Judit Boira també veia amb bons ulls aquest tàndem: "Cada cop hi ha més gent jove que s’està implicant en el turisme a la Terra Alta i això és molt bon senyal". Salaet, en canvi, considera que la turística és una indústria molt estacional i "per això cal un pla estratègic per desenvolupar-la". 

Una qüestió en què van coincidir les quatre empresàries és en la necessitat de trencar amb el centralisme barceloní: "Els polítics han de tenir una visió més perifèrica del territori. La Terra Alta té un gran potencial, però si no se solucionen les mancances que tenim, no aconseguirem situar la comarca en el lloc que es mereix".

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics