Divendres, 01 de Març de 2024

Comencen les obres de restauració del Castell d'Escornalbou

S'estan traslladant peces a un magatzem per fer espai i, ja al setembre, iniciar una sèrie de treballs per renovar els sanitaris, fer una cafeteria i millorar l'accés

06 d'Agost de 2020, per Redacció
  • El trasllat de peces del Castell d'Escornalbou a un magatzem de la Diputació ja ha començat

    Cedida

Prop de 6.000 peces de la col·lecció del Castell Monestir d'Escornalbou s'estan traslladant temporalment a un magatzem propi de la Diputació per tal de deixar algun dels espais del monument buits, ja que al setembre s'hi començaran les obres de consolidació estructural, restauració i actualització. Les obres formen part del Pla director que promouen de manera coordinada la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya "per posar en valor el castell monestir i el seu entorn natural, per tal d'actualitzar i millorar l'oferta cultural i turística d'Escornalbou", s'ha assenyalat aquest dijous.

Les obres, dividides en diferents fases, estan cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i pel Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana. El trasllat de les peces, iniciat aquesta setmana, s'allargarà durant el mes d'agost. Algunes d'elles han estat exposades en els espais museïtzats visitables, d'entre les que destaquen el piano del saló blau, les làmpades o el mobiliari del despatx d'Eduard Toda. Altres peces estaven ubicades al magatzem arxiu del propi castell monestir.

 

Cafeteria

Aprofitant el trasllat es farà una revisió de totes les peces i un procés de conservació i restauració d'aquelles que els faci falta. Guiarà aquesta revisió el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya (Agència Catalana del Patrimoni Cultural). Les obres que s'iniciaran un cop acabat al trasllat són a l'edifici que va ser residència d'Eduard Toda, es renovaran els sanitaris, s'hi incorporarà una cafeteria per als visitants i l'accés al castell monestir.

Després es farà la consolidació estructural i la restauració de l'església i de l'ermita de Santa Bàrbara. Prèviament ja s'han dut a terme infraestructures que eren bàsiques, com la pujada de l'aigua potable des de l'Argentera i la consolidació de les construccions agrícoles, la reparació del mur del Camí dels Frares i la font del sarraí. A més, estan en execució actualment les obres de la depuradora d'aigües residuals i la connexió dels serveis, així com la millora de la xarxa de senders que uneixen els set municipis de la Baronia amb el castell monestir. Aquesta actuació cobra "especial importància" per la reactivació econòmica post covid-19, que impulsa la Diputació de Tarragona, s'ha volgut fer constar des de l'ens supracomarcal. 

Mentre durin les obres de restauració i conservació les visites guiades al castell monestir i les activitats 'De la Xina a Escornalbou' i 'Quitèria"'es mantindran. També es podrà accedir a l'entorn del castell monestir, un dels principals atractius patrimonials i naturals de la zona.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics