La plaça Anton Borrell del parc de Sant Jordi acollirà, des d'aquest dijous a la nit i fins al diumenge, la primera edició de Lo submarino summer fest. Amb noms al cartell com els de Doctor Prats o El pot petit, els encarregats de donar el tret de sortida de l'esdeveniment són els components de la banda Manel. Després de publicar 'Per la bona gent' (Ceràmiques Guzmán, 2019) i sorprendre el públic amb noves sonoritats electròniques i urbanes, el conjunt encara un estiu atípic, marcat per les conseqüències de la pandèmia de la covid-19.
El cantant del grup, Guillem Gisbert, assenyala en declaracions a Reusdigital.cat que les sensacions a l'escenari són de "preocupació" pel context actual i d'"agraïment" als seus seguidors. L'aforament al concert és limitat a 800 persones. Aquestes, a banda, hauran de seguir les mesures de seguretat derivades de la 'nova normalitat'.
Noves sonoritats i 'diàlegs' entre cançons
'Per a la bona gent', analitza Gisbert, és un disc en què se segueixen incorporant els sintetitzadors que ja van aparèixer a 'Jo competeixo' (2016). L'obertura estilística respon, segons raona el cantant, al fet d'haver estat escoltant "noves músiques que ens han fet ampliar el ventall de possibilitats". "Un cop et compres una maquineta nova, t'agafen ganes de jugar, d'experimentar i de fugir perquè surtin coses noves i diferents", afegeix sobre la gravació del nou treball.
Un altre element afegit a 'Per la bona gent' és l'ús de 'samples' d'altres cançons i intèrprets, tot creant "diàlegs" entre els temes d'abans i els d'ara. "Vaig pensar com ens ho podríem fer, i aquesta va ser la manera", raona. Els 'sampleigs' responen a un "homenatge" a la tradició del hip hop 'ianqui', segons Gisbert, gènere procliu a fer-los servir. "En el nostre cas, vam anar a buscar la tradició de la música catalana. Vam pensar que seria divertit jugar amb cançons d'altres. A la de la Maria del Mar Bonet ('Per a la bona gent', on s'hi suma un 'sample' del clàssic 'Alenar') és evident que hi ha un diàleg entre dos personatges contraposats, però a 'Amb un ram de clamídies', la veu de la Maria Cinta (extreta de 'Ràdio capvespre') fa de narrador", descriu.
Sí, Manel és una 'boy band'
A banda, i si per quelcom s'ha parlat del nou disc de Manel és per la paròdia del tema 'Boy band' a càrrec dels integrants del 'Polònia' de 'TV3' i la reacció posterior d'un sindicat policial ('treballo en una 'poli band', deia el gag). Gisbert assenyala que la cançó té un punt autoparòdic, tot descartant la burla a aquest tipus de grups que omplen les llistes d'èxits. "És que Manel també és una 'boy band', ho dic de debò. La cançó parla del fet que els somnis de joventut ens han fet agafar uns determinats camins que ens han fet arribar a 'treballar' en una banda", manifesta. "I consti que fer el que fem ens agrada, i ho fem amb passió, però també acaba sent una rutina, una feina", precisa.
Sobre la tornada als escenaris en un estiu com aquest, Gisbert manifesta "preocupació i agraïment" quan els components de Manel miren el públic. "Som on som, i veure la gent amb mascareta i a distància t'afecta, clar. I al mateix temps, sentim una gran gratitud cap a tothom que ve a veure'ns perquè ara mateix anar de concert és un acte de militància", precisa.
"No en conec tots els detalls i sóc curós a l'hora de pronunciar-me, però sí que veig que al món de l'espectacle ens hem pres molt seriosament les mesures de seguretat per evitar contagis", diu el cantant de Manel sobre les restriccions imposades a Barcelona i a la seva àrea metropolitana, i que han comportant la cancel·lació d'espectacles i el tancament d'espais per a la cultura. "Quan veus que potser per gesticulació política et volen fer tancar la paradeta, te n'adones que el tractament és diferent en funció del sector", rebla.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics