Dissabte, 19 d'Octubre de 2024

Forns de Reus i del Camp on fan una bona coca amb recapte

04 de Febrer de 2023, per Reusdigital.cat
  • Coca amb recapte del forn Caelles del carrer del Vent, de Reus, a punt per degustar a casa

    MBO

Lligada al camp i a les collites, la coca amb recapte és una menja tradicional de casa nostra. Fetes a base de pasta de pa estirada, i amb productes diversos per acompanyar-la, els forns del territori l'ofereixen d'una altíssima qualitat. De fet, en alguns municipis és tot un motiu d'orgull local. Per tot plegat, aquest dissabte a Reusdigital.cat volem proposar-vos establiments de Reus i de la resta del Camp d'on podreu endur-vos a casa una magnífica coca amb recapte. 

Ceba, pebrot, oli, pebre i tall



Apunta la cuinera Mariona Quadrada a La cuina de casa que "fins fa no gaire", era encara habitual que en especial als pobles el client portés el recapte (per entendre'ns, els ingredients) a la fleca i que aquests es posaven damunt de la coca abans d'enfornar.  Cadascú sabia quina era la seva a partir d'un "senyal pactat d’antuvi amb el forner".

Al territori, el recapte en qüestió acostuma a incloure-la ceba (ben fina, finíssima, morta amb sal unes hores i després esbandida), i pebrot mig escalivat. S'hi pot afegir llonganissa, de tall, o bé arengada, a banda d'oli i pebre vermell. Si bé en podem trobar els dies feiners, als forns, en moltes cases és una menja de cap de setmana, en especial a l'hora de sopar. 

A Reus



No pretenem en aquest article establir un rànquing dels millors llocs on trobar una coca amb recapte a la ciutat i a la comarca. En tot cas, i a través d'un itinerari per diferents localitats, us parlarem d'establiments on la fan molt i molt bona. És impossible incloure'ls tots, si bé serveixi aquest contingut com un exercici periodístic per fer valer la feina del gremi. 

Si comencem per Reus, per sort per l'oferta és àmplia i rica. Del Forn Sistaré (amb diversos locals al terme) al forn Vell Anglès del carrer del Vent (on també hi trobareu el local de J. M. Caelles), tot passant pel Forn Mariné del carrer de Llovera (del qual s'ha anunciat el tancament), o per Cal Llengüet (al carrer de Misericòrdia, a tocar de la plaça d'Hèrcules), les opcions són moltes, i totes encertades. 

També cal esmentar altres negocis i establiments, com la pastisseria Huguet, al carrer de l'Alcalde Joan Bertran; l'Antic Forn de Lleida (al raval de Robuster); Cal Nofre, o el Forn de Pa Bo del carrer de les Galanes. 

A Castellvell



A tocar de Reus, concretament a Castellvell del Camp, hi trobareu Cal Massagué. Es tracta de tota una icona local, i com ja va explicar Siré a la seva sèrie d'articles sobre els forns i les fleques de qualitat del territori, la seva popularitat arriba fins i tot a Barcelona, d'on se solen encarregar coques. 

A Riudoms



Els riudomencs se la senten molt seva, la coca amb recapte. En parlen amb orgull, dels forns i les fleques de la vila, i dels bons productes que s'hi ofereixen. El propi web municipal de Turisme assenyala, de fet, que la coca local "és especial, potser subtilment diferent a les que ja hagueu tastat. Ja sigui per la qualitat dels productes d’horta riudomenca que porta, o pel saber fer de generacions i generacions de forners que han anant perfeccionant una recepta que sembla senzilla, però no ho és".

El forn Cruset (conegut entre el veïnat com Ca l'Eloi), el forn Domingo Pellicé, el forn Domingo, i el forn Rovira són els establiments emblemàtics del poble. Tampoc ens oblidem de la pastisseria Ventura (Xocosave xocolaters). 

A Cambrils



Una lectora ens ha comentat que, a Cambrils, el seu forn per comprar-hi la coca amb recapte per al sopar de dissabte és Sant Salvador. A la vila marinera hi trobareu diversos dels seus establiments, com ara a l'avinguda de la Diputació, al carrer de les Creus o a la plaça de Carles Roig. 

A les Borges del Camp



Si un establiment no podia faltar en aquesta selecció de forns i fleques és el Forn de la carretera de les Borges del Camp, al número 42 de l'avinguda de Magdalena Martorell. La seva popularitat s'evidencia en portals i plataformes com TripAdvisor, on hi ha clients (de Girona) que apunten que els agradaria viure "més a prop" del municipi per "poder anar sovint" a comprar a la botiga. No us oblideu tampoc del forn Casa Ciurana, al número 91 de la mateixa via. 

A Pratdip



Una altra opció on trobar una excel·lent coca amb recapte la trobarem a Pratdip, gràcies a l'art de qui porta l'històric el forn Escrivà. Jaume Escrivà és la cinquena generació responsable de fer meravelles en un establiment que forma part del paisatge d'aquesta bella localitat del Baix Camp, amb el castell inclòs a dalt d'un turó i els seus carrers acostumats a pujar i baixar. L'especialitat són les coques, siguin amb recapte o de sucre. L'inici de l'activitat va ser el 1846.

A Falset



Del Baix Camp marxem al Priorat. I a la capital, Falset, un establiment que cal conèixer és el Forn Jordi, al número 17 de l'avinguda de Catalunya. Com a prova de la qualitat del seu servei i dels productes que s'hi venen, tan sols cal recuperar els comentaris d'alguns usuaris al directori digital de fleques i forns de l'estat. "Les coques, immillorables. Ens va agradar molt la de xocolata, i també la d'ou", assegura una clienta. Una segona opció és el forn Pedret, al número 6 del carrer de Baix. 

A Porrera



No marxem encara del Priorat, perquè l'última població de la qual volem destacar un establiment popular per la seva coca amb recapte és Porrera. El forn de pa de Ferran i Roser és tota institució, a la vila. Són les seves coques (també d'ou i de pasta maurada), però, el fet diferencial d'un negoci veterà, amb dues persones molt estimades pels veïns al capdavant. 

I a casa? La recepta



La recepta riudomenca (per a quatre persones) de la coca amb recapte contempla una preparació d'una hora (a banda de dues hores per a la fermentació de la massa). 

[despiece]Per a la massa necessitareu 500 grams de farina, 30 de llevat premsat, sal, un got d'aigua tèbia, i 50 grams d'oli d'oliva.

Per a la guarnició, tingueu a l'abast tres cebes, tres pebrots vermells escalivats, pebre vermell, all i julivert trinxat, sal, i llangonissa o arengada (una per persona, per anar bé).

Poseu la farina sobre una superfície llisa (fusta o marbre) en forma de volcà; al centre, poseu-hi els altres ingredients, a excepció de l'oli. Treballeu-la amb les mans, fins que tingui consistència i es desenganxi fàcilment de la superfície sobre la qual estigueu cuinant. Quan estigui feta, deixeu la massa en un lloc temperat i tapeu-la amb un drap per tal que fermenti, procurant que no rebi corrent d'aire. Trigarà a fermentar unes dues (o tres) hores. 

Quan hagi passat aquest temps, torneu a posar la massa a la superfície de treball, afegiu-hi l'oli d'oliva verge extra, i treballeu-la fins que l'oli hagi quedat absorbit i la massa quedi suau. Deixeu-la reposar 30 minuts més, ben coberta amb un drap o similar.

Mentrestant, i això és opcional, poder rostir els pebrots. Espolseu amb farina una safata de forn, i esteneu la massa preparada, tot donant-li la forma de coca, amb les mans untades d'oli; a sobre, col·loqueu-hi la ceba tallada i els pebrots, pels laterals. Espolseu l'all i julivert i el pebre vermell. Opcionalment podeu posar les arengades netes i tallades, o la llangonissa; aboqueu-hi un bon raig d'oli d'oliva, per damunt.

Poseu la coca al forn (que prèviament haureu hagut d'escalfar a 180ºC) durant uns trenta 30 minuts. Acte seguit, serà a punt per ser servida.[/despiece] 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges