Dilluns, 19 d'Agost de 2024

Govern de Tarragona i oposició es tornen a enfrontar presencialment

27 de Setembre de 2021, per Josep Maria Llauradó Serra
  • El quiosc de la plaça Imperial Tàrraco.

    Josep M. Llauradó

El plenari de l'Ajuntament de Tarragona s'ha tornat a fer, un any i mig després, de manera presencial, amb l'única excepció de la regidora Begoña Floria (PSC), que es troba de baixa i que ha pogut seguir i intervenir-hi de manera telemàtica. I si bé semblava que seria un ple més tranquil, amb alguns emplaçaments a un major diàleg entre govern i oposició, la realitat és que la tensió continua dominant en les relacions entre totes dues parts.

L'urbanisme, i no pel POUM, ha estat de nou motiu de disputa. L'absència d'una ordenança específica de mobilitat ha tornat a despertar crítiques per part de José Luis Martín (PP) i de Sandra Ramos (PSC), però les modificacions en la regulació de l'ús de patinets elèctrics a la ciutat -portar casc, tenir una assegurança o circular sempre per la calçada, entre d'altres- han tirat endavant. Més endavant, aquest debat s'ha recuperat per la voluntat de l'equip de govern de treure el quiosc de la plaça Imperial Tàrraco, un element que tant En Comú Podem, com populars, socialistes i també des de Ciutadans i els dos regidors no adscrits -sumen majoria- consideren que no es pot perdre pel simbolisme que té entre la ciutadania.

Durant el debat de la moció d'urgència que han presentat els diferents partits de manera conjunta el govern ha reiterat la seva voluntat de fer un nou quiosc a l'alçada de l'estàtua dels castellers, a la Rambla Nova, i obrir una nova concessió. Tant Xavi Puig (ERC) com Hermán Pinedo (responsable de Patrimoni) s'han negat de nou a cedir "a dit" el nou quiosc a l'actual gestor i també a reubicar-lo dins la mateixa plaça.

Puig, a més, ha recordat que el traçat del carril bici formava part d'un projecte de l'anterior executiu i que no entenia la campanya actual de defensa del patrimoni urbà dels quioscos quan en el mandat passat s'havien eliminat alguns d'ells arreu de la ciutat. El debat, com sempre, ha continuat a les xarxes socials, on Begoña Floria ha apostat per renovar la concessió actual "d'acord a norma" i mentrestant prorrogar l'actual contracte. A més, Floria creu que es podria "moure un metre" el quiosc "i no passa res". Amb aquesta modificació del traçat, tanmateix, segons Puig es podria dilatar encara més l'obra del carril bici, que es preveu que s'enllesteixi al mes de desembre.
 

El ple municipal de Tarragona, reunit aquest dilluns. Foto: Ajuntament de Tarragona


Hermán Pinedo, protagonista involuntari


Després que abans de les festes En Comú Podem fes un intent de presentar una moció per tal que els partits es posicionessin sobre la figura d'Hermán Pinedo (ara mateix regidor no adscrit dins del govern), finalment el debat ha arribat al plenari.

Un debat sentit i que ha comptat amb la confessió del mateix Pinedo de com de malament s'ho havia estat passant els darrers dies i com la seva marxa d'ECP havia afectat a les seves relacions personals amb antics companys de formació política. Davant del discurs de Pinedo, tant la regidora també no adscrita Sonia Orts i més tard Sandra Ramos (PSC) li han aconsellat "venir plorat de casa" i li han recriminat haver romàs al govern malgrat l'acord de la coalició de sortir de l'executiu si ERC pactava amb Junts.

La discussió s'ha centrat de nou en considerar si Pinedo és o no "trànsfuga" i, en aquest cas, aplicar el pacte antitransfuguisme que la mateixa Esquerra Republicana va signar en l'àmbit estatal. L'alcalde Pau Ricomà, però, ha reiterat que en la seva opinió haver-se quedat al govern no el fa trànsfuga i que "no ha guanyat competències, al contrari, n'ha perdut". Amb 14 vots a favor, la moció s'ha aprovat, malgrat que tal com passa amb la resta els textos aprovats en aquest apartat solen ser només declaracions d'intencions i no estan subjectes a aplicació pràctica.

Més enllà de les discussions entre els partits, el plenari també ha servit per atorgar a l'enòloga tarragonina Montserrat Nadal Roquet-Jalmar el títol de filla predilecta, també s'han aprovat les bases reguladores per unes beques d'emprenedoria, així com diferents mocions. De declaracions institucionals n'hi ha hagut dues: la que feia referència a demanar a les entitats financeres que ofereixin atenció personalitzada a les seves oficines, i l'altra que volia donar suport a la petició de donar la Creu de Sant Jordi als voluntaris de Protecció Civil.

Pel que fa a les mocions aprovades, aquestes han estat: demanar la internalització del servei telefònic d'emergències del 112, demanar al govern espanyol que aprovi la reforma del reglament d'estrangeria, el compromís en la defensa dels drets humans amb les dones afganes, i que es reguli el preu de l'electricitat, entre d'altres.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges